Wat mag wel en wat niet tijdens de noodtoestand in Spanje

Wat mag wel en wat niet tijdens de noodtoestand in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Spanje bevindt zich alweer in de zevende week van de op 14 maart afgekondigde noodtoestand met drastische maatregelen waardoor in feite alle inwoners van Spanje verplicht zijn om binnenshuis te blijven. Op de strenge maatregelen zijn echter enkele uitzonderingen om toch de straat op te kunnen of om naar buiten te gaan maar denk erom, de noodtoestand is geen grapje en is verplicht. Mensen die zich op straat begeven zonder dat ze duidelijk kunnen aangeven waarom ze dat doen worden zonder pardon op de bon geslingerd met boetes tussen de 300 en 1.000 euro. Maar wat maag wel en wat mag niet in Spanje.

Dit artikel is bijgewerkt op: maandag 27 april om 11.00 uur

Het is een uitzonderlijke situatie in Spanje met lege straten, geen tot weinig mensen op straat en het overgrote merendeel van de inwoners van Spanje die zich aan de genomen maatregelen houden. De reden voor de noodtoestand is om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en met name om te voorkomen dat het Spaanse zorgsysteem in elkaar klapt omdat men de vraag van patiënten niet meer aan kan, iets dat helaas in verschillende autonome regio’s (Madrid, Catalonië, Castilla-La Mancha) toch aan de hand is.

Daarom is het belangrijk dat iedereen in Spanje zich aan de regels houdt, of je dat nu leuk, belachelijk, nutteloos, overdreven of stom vindt, ben je in Spanje dan MOET je de maatregelen handhaven. Maar er zijn ook twijfels en men heeft veel vragen of wat nu wel en wat nu niet mag. Daarom enkele vragen en de daarbij horende korte antwoorden.

Tot wanneer geldt de noodtoestand in Spanje?

De noodtoestand werd op zaterdag 14 april afgekondigd door de Spaanse premier en werd van kracht op zondag 15 maart voor in feite 14 dagen tot 30 maart. Nog geen week later was men genoodzaakt de noodtoestand te verlengen tot 12 april en daarna nogmaals tot 26 april terwijl de noodtoestand inmiddels voor een derde keer verlengd is tot 10 mei. (verlenging is mogelijk). UPDATE: Vanaf 4 mie begint men in Spanje met het zogenaamde 4-stappenplan op weg naar de ‘nieuwe normaliteit’.

LEESTIP: Het de-escalatieplan met versoepeling corona-maatregelen in Spanje

Moet ik als buitenlander Spanje verlaten?

Nee, dat is niet noodzakelijk. Maar kies je ervoor om in Spanje te blijven dan moet je jezelf houden aan de maatregelen die voor iedereen gelden die zich tijdens de noodtoestand op Spaans grondgebied bevindt.

Kan ik Spanje nog binnenkomen?

Nee, tenzij u de Spaanse nationaliteit heeft of een resident bent die in Spanje woonachtig is. Het verbod is niet van toepassing op inwoners van de Europese Unie of van het Schengengebied die op weg zijn naar hun hoofdverblijf. Je moet dan altijd de groene kaart of A4-document ook wel “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” laten zien als bewijs (alleen een NIE-nummer is niet genoeg). Buitenlanders afkomstig uit andere landen of buiten de Europese Unie die niet in Spanje wonen worden tot 15 mei niet meer toegelaten. Meer informatie lees je HIER.

Mag ik de straat op?

Nee, alleen als er sprake is van onderstaande redenen. UPDATE: vanaf 2 mei (of 4 mei) mogen volwassenen de straat op om te wandelen, fietsen en sporten (individueel).

Mogen kinderen naar buiten?

Kinderen tot 14 jaar mogen sinds zondag 26 april de straat op maar alleen volgens de zogenaamde 1-1-1-1-regel: 1 volwassene per kind; gedurende 1 uur; op 1 km afstand van de woning; 1 keer per dag. Meer informatie over de versoepeling van de maatregelen voor kinderen tot 14 jaar is HIER te lezen.

Heeft Spanje een avondklok ingesteld?

Nee, er is in Spanje geen avondklok ingesteld. Er wordt op de sociale media veel fake news daarover verspreid maar er is geen sprake van een ‘toque de queda’.

Moet ik een document bij me hebben zoals in Italië en Frankrijk?

Nee, Spanje heeft dat controlesysteem niet ingevoerd. In Catalonië heeft de regioregering dit ingevoerd op maandag 23 maart. Als je naar het werk moet rijden is het verstandig een certificaat van het bedrijf bij te hebben. Daarnaast is het noodzakelijk een identiteitsbewijs of paspoort bij te hebben en eventuele documenten die aantonen waarom je op straat bent (denk aan kassabon, doktersrecept). 

Kan de politie mij vragen waarom ik op straat ben?

Ja, de politie heeft de bevoegdheid aan iedereen te vragen waarom men op straat is. Kun je jezelf niet verantwoorden dan mag de politie hoge boetes geven. Je dient ten allen tijde de instructies van de politie op te volgen. Neem altijd een identiteitsbewijs of paspoort mee zodat je jezelf kunt legitimeren als daarom gevraagd wordt.

Moet ik de ramen en deuren sluiten?

Nee, dat hoeft niet, sterker nog, het is beter te ventileren.

Mag ik mijn eigen tuin of patio in?

Ja, maar vermijd elk contact met de buren of andere personen.

Mag ik de tuin van het wooncomplex in of naar het zwembad?

Nee, dat mag niet.

Mag ik gaan sporten?

Nee, dat mag niet. UPDATE: Vanaf 2 mei (of 4 mei) zal het mogelijk zijn om kort te sporten of naar buiten te gaan. Meer informatie volgt.

Mag ik een rondje gaan fietsen of gaan joggen?

Nee, dat mag niet. UPDATE: Het op de fiets naar je werk gaan of op de fiets boodschappen te doen is toegestaan. In de maatregelen wordt gesproken van ‘vehículos particulares’ waaronder dus ook een fiets valt voor diegene die bv. geen auto hebben. UPDATE: Vanaf 2 mei (of 4 mei) zal het mogelijk zijn om kort te sporten of naar buiten te gaan. Meer informatie volgt.

Mag ik een wandeling in de natuur maken?

Nee, dat mag niet. UPDATE: Vanaf 2 mei (of 4 mei) zal het mogelijk zijn om kort te sporten of naar buiten te gaan. Meer informatie volgt.

Mag ik naar het strand of de boulevard gaan?

Nee, dat mag niet. UPDATE: Vanaf 2 mei (of 4 mei) zal het mogelijk zijn om kort te sporten of naar buiten te gaan. Meer informatie volgt.

Mag ik mijn hond uitlaten?

Ja, dat mag maar alleen voor de noodzakelijke behoeftes dus geen lange wandelingen. In sommige regio’s van Spanje mag dat slechts maximaal 250 meter verwijderd van je woning. Daarnaast mag er maar één persoon tegelijkertijd naar buiten. Ook dien je de veiligheidsafstand van tenminste 1 meter te handhaven mocht je andere mensen en honden tegenkomen. Meer informatie lees je HIER.

Mag ik straatkatten verzorgen?

Ja, die personen die straatkatten verzorgen mogen dat blijven doen maar dan wel op die tijdstippen dat er weinig mensen zijn.

Mag men dieren in opvangcentra en boerderijen verzorgen?

Ja, het is toegestaan om honden, katten en andere dieren in opvangcentra te verzorgen. Deze mogen echter niet open zijn voor het publiek. Het is ook toegestaan andere dieren te verzorgen zoals paarden of pony’s en dieren bij boerderijen.

Beeld: 123rf

Mag ik familie en/of vrienden bezoeken?

Nee, dat mag niet. Uitzondering daarop is als je een ouder iemand moet verzorgen. UPDATE: vanaf 11 mei mag men wel bij familie/vrienden samenkomen maar alleen in de woning/tuin en binnen dezelfde provincie.

Mag ik het afval wegbrengen?

Ja, je mag vanwege hygiëne het dagelijkse afval naar de containers brengen.

Kan ik naar een bar, restaurant of terras gaan?

Nee, ten eerste mag dat niet en ten tweede is alles gesloten.

Mag ik een rondje met de auto rijden?

Nee, dat mag niet tenzij dat is om naar een supermarkt te gaan, apotheek etc. of om naar het werk te rijden.

Mag ik met twee of meer mensen in de auto zitten?

UPDATE (26/03): De Spaanse regering heeft de regels wat betreft het aantal mensen in de auto tijdens de noodtoestand aangepast. Het is nu toegestaan om met twee personen in één auto te zitten MAAR naast de bestuurder voorin dient de tweede persoon op de achterbank plaats te nemen om zo de minimum veiligheidsafstand van 1,5 meter te garanderen. Dit is echter alleen toegestaan als men naar de apotheek dient te gaan, voor ouderenzorg, naar een arts of medisch centrum of als men terugkeert naar de gebruikelijke woonplaats. Dit is NIET TOEGESTAAN als men naar een supermarkt wilt gaan.

Mag ik met de camper rijden in Spanje?

Nee, dat mag niet. Je mag alleen met de camper op de weg rijden als je naar je eigen land terugkeert. Meer informatie lees je HIER.

Mag ik tijdens de noodtoestand verhuizen?

Daar is geen duidelijk antwoord op te geven. In de maatregelen staat dat men de straat op mag gaan als er sprake is van overmacht maar de vraag is of verhuizen als overmacht gezien wordt of niet.

Zijn de winkels open?

Nee, alle winkels op onderstaande uitzonderingen na zijn gesloten.

Welke winkels zijn wél open?

Alleen supermarkten, winkels voor voedsel, drank, essentiële goederen en producten, bakkers, farmaceutische, medische, optische en orthopedische instellingen, hygiëneproducten, pers en kantoorbehoeften, tankstations, tabakswinkels, technologische en telecommunicatieapparatuur, dierenspeciaalzaken, dierenklinieken, internetverkoop, stomerijen en wasserijen, postkantoren en banken mogen open blijven maar men moet vermijden dat er teveel mensen bij elkaar staan waarbij iedereen tenminste één meter van elkaar afstand dient te houden.

Is de bevoorrading van supermarkten gegarandeerd?

Ja, de regering garandeert de bevoorrading van supermarkten. Deze zullen ook altijd open blijven waarbij in sommige autonome regio’s de openingstijden flexibeler zijn of ingekort worden. Er is dus geen reden om te hamsteren want de bevoorrading is gegarandeerd. Lees HIER meer over de openingstijden van de supermarkten in Spanje tijdens de noodtoestand. 

Mogen we met zijn tweeën naar de supermarkt gaan?

Nee, dat mag niet. Uitzondering is met één kind, ouderen en personen die hulp nodig hebben. In de supermarkt dien je de hygiënevoorschriften in acht te nemen, de veiligheidsafstand met anderen te respecteren en zoveel mogelijk met creditcard of pinpas betalen. Contant geld heeft men liever niet en wordt in sommige supermarkten niet meer geaccepteerd. 

Kan ik nog steeds via internet kopen?

Ja, de internetwinkels zijn gewoon open en pakjes worden ook bezorgd. Het is dus mogelijk bij Amazon, El Corte Inglés of Carrefour te kopen. Sommige internetwinkels hebben besloten niet meer thuis te leveren zoals Mercadona. Bij andere winkels moet je er rekening mee houden dat er vertragingen zijn bij de bezorging.

Zijn de tankstations open?

Ja, deze zijn altijd geopend maar op veel plaatsen is dat zonder personeel dat helpt of via een automaat. Je mag de straat op met je auto om naar een tankstation te rijden. Let op, de politie kan naar de kassabon vragen. UPDATE: Sinds 13 maart mogen bepaalde tankstations sluiten. Dat kan dus betekenen dat het gebruikelijke tankstations gesloten is.

Kan ik nog geld pinnen of naar de bank gaan?

Ja, banken zijn op de normale doordeweekse dagen open maar met speciale openingstijden. Geld pinnen is ook toegestaan. Let op de hygiëne en bewaar het bewijs dat je hebt gepind.

Zijn de postkantoren open en wordt de post bezorgd?

Ja, de postkantoren zijn elke werkdag van 9.30 tot 12.30 uur geopend. Bij de postkantoren is het echter slechts mogelijk bepaalde handelingen te doen. De post wordt ook bezorgd.

Kan ik naar de tandarts?

Nee, de tandartsen in Spanje zijn gesloten. In eerste instantie waren deze wel geopend maar omdat de regering alle mondmaskers en handschoenen nodig had, kunnen de tandartsen nu niet meer veilig werken en dus zijn ze inmiddels gesloten. Alleen in noodgevallen kan men gebruik maken van de tandarts.

Kan ik mijn auto naar de garage brengen?

Nee, de garages zijn gesloten. Weliswaar wordt er wel gewerkt bij veel garages maar dat is om het onderhoud te plegen van o.a. voertuigen van de politie, ambulances, burgerwacht, koeriers etc.

Kan ik mijn auto ITV laten keuren?

Nee, in eerste instantie wel maar alle keuringsstations zijn inmiddels gesloten. Volgens de genomen maatregelen tijdens de noodtoestand worden administratieve afspraken opgeschoven en hervat na de noodtoestand. Daarom zullen agenten geen boetes geven (200 euro) als je met de auto rijdt terwijl de ITV datum is verstreken. Het is niet bekend hoe het zit met de keuring van Nederlandse auto’s in Spanje. Daarvoor dien je contact op te nemen met de RDW.

Zijn de belastingkantoren, sociale zekerheid, gemeentehuizen en andere overheidsinstellingen open?

Ja, maar niet voor het publiek. De medewerkers werken achter gesloten deuren en alle administratieve handelingen zijn opgeschort of dient men via internet te doen.

Mag ik naar mijn werk rijden?

Ja, dat is toegestaan. Je mag met eigen vervoer of met het openbaar vervoer naar je werk rijden. Je mag met meerdere personen in een auto zitten als je kunt aantonen dat je naar het werk rijdt. In dat geval mag er maar één persoon op elke rij stoelen zitten. Dit wordt echter wel afgeraden. De regering raadt bedrijven aan om zoveel mogelijk mensen thuis te laten werken (teletrabajo). 

Mag ik gebruik maken van het openbaar vervoer?

Ja, de treinen, bussen, trams en taxi’s rijden. Maar het aantal is wel gehalveerd en iedereen dient de minimale veiligheidsafstand van ten minste één meter aan te houden. UPDATE: Sinds maandag 13 maart worden gratis mondmaskers uitgegeven bij trein, metro en busstations. Het dragen van een mondmasker is NIET VERPLICHT maar het wordt ten strengste aangeraden.

Zijn de vliegvelden open in Spanje?

Ja, de vliegvelden zijn open. Maar er is minder vliegverkeer, deels omdat de regering heeft aangegeven dat dit gehalveerd dient te worden en deels omdat luchtvaartmaatschappijen niet meer vliegen naar Spanje. Internationale vluchten zijn nog toegestaan.

Het vliegen naar en vanaf de Balearen en Canarische Eilanden naar het Spaanse vasteland of tussen de eilanden onderling is zwaar gereduceerd. Meer informatie HIER (Balearen) en HIER (Canarias).

Kan ik nog van Nederland naar Spanje vliegen en andersom?

Ja, sinds 17 april is het weer mogelijk van Spanje naar Nederland te vliegen MAAR op het moment van schrijven zijn er geen luchtvaartmaatschappijen die vluchten aanbieden (tenzij er repatriëringsvluchten zijn). Passagiers moeten voor het instappen van het vliegtuig een gezondheidsverklaring naar waarheid invullen. Na thuiskomst is het verplicht om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Meer informatie lees je HIER.

Mag ik iemand naar het vliegveld brengen of daar ophalen?

Nee, volgens de maatregelen mag er maar één persoon in de auto zitten dus het wegbrengen naar het vliegveld en het ophalen van reizigers is niet toegestaan. Reizigers dienen met het openbaar vervoer te gaan. Uitzondering daarop is als je een ouder iemand naar het vliegveld moet brengen. UPDATE: De regel van het aantal toegestane personen in een auto is aangepast naar twee personen (één persoon per rij stoelen) maar het is ons niet bekend hoe het zit met mensen naar het vliegveld brengen.

Ik moet mijn huurauto inleveren, kan dat?

Onduidelijk. Dat is afhankelijk van de verhuurmaatschappij of deze open is of niet. Neem contact op met de autoverhuurder.  

Mag ik met de camper, caravan en/of eigen auto terugkeren naar eigen land?

Ja, dat is toegestaan maar altijd via de snelste route en door zo min mogelijk te stoppen. Mensen die in Portugal verblijven kunnen de grens met Spanje overschrijden en daarna is het toegestaan om de grens met Frankrijk te overschrijden. Meer uitgebreide informatie lees je HIER.

LEESTIP: Informatie over het terugrijden van Spanje naar Nederland/België

Zijn de hotels gesloten?

Ja, alle hotels en toeristische accommodaties zijn sinds donderdag 26 maart gesloten in Spanje. Meer uitgebreide informatie lees je HIER. De regering heeft een lijst gepubliceerd van hotels die wél open zijn maar dat is waarschijnlijk niet voor toeristisch gebruik, maar voor uitzonderlijke situaties. KLIK HIER voor deze lijst.

Zijn de campings gesloten?

Ja, de campings zijn sinds donderdag 26 maart gesloten. Campingeigenaren mogen geen nieuwe reserveringen aannemen. In de extra maatregelen staat echter dat het is toegestaan om de toeristische instellingen voor het publiek open te stellen voor klanten die, op het moment van de afkondiging van de noodtoestand op 14 maart, op een permanente en seizoensgebonden manier daar verblijven, op voorwaarde dat de bewoners de noodtoestand onder de genomen maatregelen doorbrengen in de eigen accommodatie.

Mag ik nog in een vakantiewoning, appartement of Airbnb accommodatie verblijven?  

Onduidelijk. In feite moeten toeristische accommodaties vanaf 26 maart gesloten zijn maar het is onduidelijk wat er in deze verhuursector gebeurt. Mocht je in een van deze accommodaties verblijven dan dien je ook te voldoen aan de maatregelen tijdens de noodtoestand die voor iedereen gelden in Spanje. Je mag echter NIET naar een vakantiewoning gaan omdat dit verboden is tijdens de noodtoestand. Je mag alleen naar de hoofdwoning reizen.

Zijn de havens gesloten?

De havens en jachthavens zijn op veel plaatsen gesloten of hebben weinig tot geen voorzieningen meer, maar het sluiten is niet verplicht. Het is wel zo dat als je aangemeerd bent je in de haven moet blijven en ook je boot niet mag verlaten tenzij je voldoet aan bovenstaande uitzonderingen. Als je eenmaal met je boot de haven verlaat wordt je meestal niet meer toegelaten. Bij de Balearen en Canarische Eilanden zijn de havens wel gesloten, op enkele ferry verbindingen tussen eilanden onderling en het vasteland na.

Zijn de bezienswaardigheden in Spanje open?

Nee, alle bezienswaardigheden, musea, monumenten, natuurparken, stadsparken en op veel plaatsen de stranden zijn gesloten. Wil je dus naar het Alhambra, kerken, Sagrada Familia, Park Guell, het Retiro Park of soortgelijk gaan dan zijn deze gesloten. Ook de bioscopen, theaters en bibliotheken in heel Spanje zijn gesloten.

Mag ik naar de kerk, begrafenis of bruiloft gaan?

Ja, maar met veel beperkingen. Het deelnemen aan een kerkmis, begrafenis of bruiloft wordt beperkt tot minder personen en men dient zich te houden aan de minimale veiligheidsafstand van één meter. Veel kerken hebben ervoor gekozen om de mis via video-streaming uit te zenden.

Zijn de scholen open?

Nee, alle scholen in Spanje zijn gesloten. Dat geldt ook voor universiteiten, kinderopvangcentra en avondscholen. Op veel plaatsen in Spanje gaan de lessen wel door maar dan via de videoconferentie. 

Kan de politie mij bekeuren?

Ja, de politie draagt zorg voor de openbare orde en de juiste naleving van de genomen maatregelen. Voldoe je daar niet aan dan is de kans groot dat je een boete kunt krijgen die volgens de Spaanse media tussen de 300 en 1.000 euro ligt. Er zijn ook al meer dan 800 mensen gearresteerd in Spanje. Meer informatie lees je HIER.

Wat is de taak van het leger?

De Spaanse regering heeft het Spaanse leger ingezet dat op veel plaatsen in Spanje reeds bezit is met hygiënewerkzaamheden en desinfecteren van stations, bushaltes, vliegvelden etc. Dat wordt gedaan door de UME Mobiele Noodeenheid. Daarnaast zijn er militairen op straat te zien die dezelfde taak hebben als de politie en help het leger met het opzetten van noodziekenhuizen in Spanje.

Kan ik Spanje verlaten over de weg?

Ja, je kunt Spanje nog verlaten. Dat kan over de weg met het eigen vervoer waarbij je rekening moet houden met de grenscontroles bij de Franse grens. Om door Frankrijk te mogen rijden dien je een ingevuld document bij je te hebben waarop staat waarom je door Frankrijk reist. Meer informatie daarover is HIER te lezen. Spanje en Portugal hebben afgesproken dat mensen die vanuit Portugal door Spanje moeten rijden en de Franse grens dienen te passeren dat mogen doen. Lees meer informatie daarover HIER.

LEESTIP: Informatie over het terugrijden van Spanje naar Nederland/België

Kan ik Spanje verlaten via de vliegvelden?

Ja, de vliegvelden zijn nog open maar er is weinig vliegverkeer mogelijk. Grote maatschappijen zoals Transavia, Ryanair, Vueling en Easyjet vliegen sinds 23/24/25 maart niet meer naar Spanje of vanuit Spanje. 

Kan ik Spanje nog binnenkomen over de weg?

Nee, dat is alleen nog toegestaan voor Spanjaarden, buitenlanders die resident zijn (en dat kunnen bewijzen door middel van de groene kaart) en in Spanje wonen en als er sprake is van overmacht (en dat kan aantonen). Het vrachtverkeer mag wel Spanje binnen komen.

Kan ik Spanje nog binnenkomen via de vliegvelden?

Nee, dat is alleen nog toegestaan voor Spanjaarden, buitenlanders die resident zijn (en dat kunnen bewijzen door middel van de groene kaart) en in Spanje wonen en als er sprake is van overmacht (en dat kan aantonen). Daarnaast zijn er veel luchtvaartmaatschappijen die niet meer vliegen naar Spanje dus het reizen naar Spanje is moeilijk. Vliegen naar de Balearen en Canarische Eilanden kan alleen nog als je daar resident bent (en dat kan bewijzen). 

Ben ik in Spanje verzekert voor medische zorg?

Als je in Nederland of België verzekerd bent heb je bij spoedgevallen binnen Spanje recht op medische zorg. Houd er wel rekening mee dat de medische zorg het op dit moment erg druk heeft met het coronavirus. Neem in geval van twijfel contact op met je verzekeringsmaatschappij.

Ik woon in Spanje en heb een doktersafspraak, gaat deze door?

Veel medische centra en ziekenhuizen bellen hun patiënten op om mee te delen dat afspraken verplaatst worden en geen doorgang vinden tot na de noodtoestand. Dit is echter overal anders dus het beste kun je contact opnemen met jouw medisch centrum of ziekenhuis. Houd er wel rekening mee dat de medische zorg het op dit moment erg druk heeft met het coronavirus.

NOTA: Dit artikel wordt continue bijgewerkt met actuele informatie.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.