Search
menu
Search

Het 10-stappenplan van het Internationaal Energieagentschap om minder olie te verbruiken

Het 10-stappenplan van het Internationaal Energieagentschap om minder olie te verbruiken
Beeld: Canva

Het 10-stappenplan van het Internationaal Energieagentschap om minder olie te verbruiken

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als het aan het Internationaal Energieagentschap moet er minder olie en dus ook minder benzine en diesel verbruikt worden. De oorlog in Oekraïne heeft laten zien dat de prijzen van brandstoffen enorm kunnen stijgen en om op benzine en diesel te besparen heeft het agentschap een 10-stappenplan bedacht. We moeten terug naar de autoloze zondagen, de snelheden met 10 km/uur verlagen en meer thuiswerken.

Volgens het Internationaal Energieagentschap is het mogelijk om door snel te handelen in 4 maanden tijd 2,7 miljoen vaten olie per dag te verminderen. Daarvoor heeft het agentschap een ’10-Point Plan to Cut Oil Use’ ofwel een 10-stappenplan om het verbruik van olie te verminderen bedacht. Onderaan is dit schematisch te zien maar het komt op het volgende neer.

  1. Snelheden op snelwegen met 10 km/uur verminderen
  2. Zoveel mogelijk maar in ieder geval drie dagen per week thuiswerken
  3. Autoloze zondagen in grote steden
  4. Openbaar vervoer goedkoper maken en de micro-mobiliteit zoals lopen en fietsen bevorderen
  5. Alternatief gebruik van auto’s in grote steden
  6. Meer gebruik maken van car sharing en carpoolen om brandstofverbruik te verminderen
  7. Promoten van efficiënt gebruik in de transportsector
  8. Meer gebruik maken van hogesnelheidstreinen en nachttreinen in plaats van vliegtuigen
  9. Zakenreizen vermijden als er alternatieven zijn zoals online vergaderen
  10. Promoten van elektrische en meer efficiënte voertuigen

De autoloze zondagen werden in Spanje nooit ingevoerd maar wel in Nederland en België, niet omdat de brandstofprijzen hoog waren maar vanwege de olieschaarste. Deze autoloze zondagen vonden in Nederland plaats in 1939, 1946, van 1956 tot 1957 en van 1973 tot 1974 in Nederland en België. Nog steeds zijn er autoloze dagen maar dat heeft dan meer met het milieu te maken.

De snelheid verminderen op de snelwegen is iets anders want in Nederland is dat al het geval en mag op de snelwegen tussen 6 en 19 uur niet sneller gereden worden dan 100 km/uur. Dat is echter om milieuredenen en niet zozeer het verminderen van het brandstofverbruik. Iets meer dan 10 jaar geleden in 2011 moest de toenmalige Spaanse regering van Zapatero ook de snelheden op de snelwegen met 10 km/uur naar 110 km/uur verlagen vanwege de brandstofprijzen tijdens de crisisjaren. Dat was toen echter een tijdelijke maatregel die zeer bekritiseerd werd. De autoloze zondagen en het verlagen van de snelheden zouden dagelijks 1,5 miljoen vaten olie besparen.

Het thuiswerken werd ook ingevoerd tijdens de corona-pandemie maar in Spanje is het idee van huis uit werken niet blijven hangen en is het merendeel van de werkenden weer teruggekeerd naar de kantoren. Thuiswerken zou 400.000 vaten olie per dag besparen.

Spanje heeft een uitgebreid netwerk van hogesnelheidstreinen wat inderdaad als een alternatief voor het vliegtuig wordt gezien voor binnenlandse vluchten. De laatste jaren zijn er budgettreinen bijgekomen waardoor het reizen nog goedkoper is geworden. Het gebruik van de hogesnelheidstrein op korte trajecten kan wel eens verplicht gaan worden in Spanje, net zoals in Frankrijk. Als men meer met de trein en minder met het vliegtuig zou reizen moet dat tot 100.000 vaten olie per dag besparen.

plan
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?