Nieuwe variant van het coronavirus ontdekt in Galicië

Nieuwe variant van het coronavirus ontdekt in Galicië
Beeld: Canva

Nieuwe variant van het coronavirus ontdekt in Galicië

VIGO – Ook al lijkt het soms alsof de pandemie voorbij is, is dat natuurlijk niet het geval. Bij de dienst voor Microbiologie van het universitair ziekenhuis van Vigo werd een nieuwe variant van het coronavirus ontdekt. Het gaat om de combinatie van twee al eerder ontdekte varianten.

Het coronavirus blijft muteren. Dat is namelijk de normale gang van zaken voor een virus. Het gaat om spontane veranderingen in de genetische code van het SARS-Cov-2 virus, die niet per se gevaarlijker zijn dan de oorspronkelijke variant. Soms vindt ook een proces plaats dat bestaat uit de combinatie van twee varianten, die als het ware hun genenpoel met elkaar vermengen en zo een nieuwe variant vormen. 

In het Universitair ziekenhuis van Vigo werd een dergelijke hybride vorm van de Omicron variant gevonden. Die hybride vorm combineert twee grote subtypes van Omicron, de zogeheten BA1 en BA2.

“Het hercombineren is een methode die het virus gebruikt om mutaties te elimineren die het schade toebrengen en de voorkeur te geven aan onschadelijke tegenhangers”, klinkt het bij het hoofd van de afdeling, Benito Reguerio. Opdat een dergelijke combinatie plaats kan vinden, is een persoon nodig die besmet is met twee verschillende varianten tegelijkertijd.

De Omicron variant staat nu al bekend als het meest besmettelijke virus ooit. Sinds december was de Ba1 variant van Omicron overal op aarde de dominante variant. Sinds Januari ging echter meer de Ba2 variant de ronde, die nog eens 30 tot 50 procent besmettelijker bleek te zijn.

De variant die zopas in Vigo ontdekt werd heeft een licht overgewicht van het Ba2 virus (58%). Voorlopig lijken er echter geen tekenen te zijn dat de variant ziekmakender zou zijn dan die waaruit hij afstamt. Hoe het verder verloopt is voorlopig moeilijk te voorspellen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.