Search
menu
Search

Rechters in Barcelona verklaren lage-emissiezones in Barcelona ongeldig

Rechters in Barcelona verklaren lage-emissiezones in Barcelona ongeldig
Beeld: @transit / twitter

Rechters in Barcelona verklaren lage-emissiezones in Barcelona ongeldig

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds 1 januari 2020 mogen de zogenaamde vervuilende voertuigen niet meer rijden in de ‘Zona de Bajas Emisiones’ (ZBE) in de stad Barcelona tussen 7 uur ‘s morgens en 20 uur ‘s avonds. Maar het Tribunal Superior de Justicia de Cataluña (TSJC) heeft deze maandag de lage emissiezones in en rond de Catalaanse hoofdstad nu ongeldig verklaard nadat diverse partijen en verenigingen er tegen hebben geprotesteerd.

Volgens het Hooggerechtshof van Catalonië ontbreekt het aan rapporten die de beperking van bepaalde ‘vervuilende’ voertuigen en het effect op het milieu en de luchtkwaliteit ondersteunen. Daarnaast vinden de rechters dat het geografische gebied waar de ‘Zona de Bajas Emisiones’ geldt veel te groot is. Verder is men van mening dat de gemeente geen of niet voldoende rekening heeft gehouden met de economische gevolgen van het beperken van bepaalde voertuigen. Ook meent het regionale Hooggerechtshof dat de maatregel met name de burgers die minder financiële middelen hebben en vaker oudere voertuigen hebben treft. Het is nog niet bekend wat er nu gaat gebeuren.

In totaal gaat het om een gebied van 95 km2 wat zo’n beetje het hele centrum is van de Catalaanse hoofdstad. Maar naast de Ronda de Dalt, Gran Via, Avenida Diagonal, Ronda Litoral en Meridiana wegen in en rond Barcelona hebben ook de omliggende steden l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià del Besòs, Cornellà de Llobregat (de wijken Almeda en Sant Ildefons) en Esplugues de Llobregat (wijken Can Cervera, Can Vidalet en Can Oliveres) te maken met de ‘Zona de Bajas Emisiones’.

Volgens de regels van de Spaanse verkeersdienst (DGT) zijn de meest verontreinigende voertuigen die modellen die geen milieustickers krijgen omdat het om benzinemodellen gaat van voor het jaar 2000 of dieselvoertuigen voor 2006. Als je een van de volgende milieustickers hebt mag je de ZBE betreden, heb je die niet dan mag dat dus niet: 

  • Blauw – 0: voertuig zonder uitstoot zoals elektrische en op gas rijdende voertuigen.
  • Blauw-groen – ECO: hybride en op gas rijdende voertuigen die aan de criteria voldoen van de groene sticker.
  • Groen – C: benzineauto’s geregistreerd in 2006 of later; dieselauto’s geregistreerd in 2014 of later; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2014 of later.
  • Geel – B: benzineauto’s geregistreerd in 2000-2013; dieselauto’s geregistreerd in 2006-2013; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2005-2013.

Volgens ons eerder gepubliceerde artikel gaat het om 115.000 voertuigen, zo’n 15% van het totaal aantal voertuigen in de stad, die te maken hebben met de vergaande milieumaatregelen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?