Search
menu
Search

Er wordt gedebatteerd over de zesde motie van wantrouwen ooit in Spanje

Er wordt gedebatteerd over de zesde motie van wantrouwen ooit in Spanje
Beeld: Congreso / web

Er wordt gedebatteerd over de zesde motie van wantrouwen ooit in Spanje

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het is de tweede keer dat de extreemrechtse partij VOX een motie van wantrouwen heeft ingediend tegen de regering van de Spaanse premier Pedro Sánchez. De eerste motie van wantrouwen van VOX mislukte faliekant in 2020, midden in de pandemie en de tweede VOX-motie zal volgens de Spaanse pers ook geen succes worden. Toch probeert VOX het opnieuw met de 90-jarige econoom en oud-politicus Ramón Tamames. 

Terwijl de partijleider van de grootste oppositiepartij Partido Popular (PP), Alberto Núñez Feijóo niet eens de moeite heeft genomen om te verschijnen in het Spaanse parlement en naar het buitenland reisde, lijkt het erop dat VOX geen steun zal krijgen van andere politieke partijen. De PP heeft al laten weten dat ze zich onthouden van stemmen, wat volgens de regering net zo erg is als ja stemmen. Tijdens de eerste VOX-motie wist de PP tenminste nog ronduit nee te zeggen, aldus premier Pedro Sánchez die de PP en VOX op dezelfde lijn heeft geplaatst.

Verder zijn de toespraken van zowel de VOX-leider Santiago Abascal en de motie van wantrouwen kandidaat Ramón Tamames beladen met leugens, onwaarheden en verdraaide feiten, zoals diverse kranten schrijven, terwijl de motie-kandidaat zijn motie rechtvaardigt omdat Sánchez een ‘frankenstein-regering’ heeft, een term die tijdens en na de laatste landelijke verkiezingen veel gebruikt werd en slaat op de eerste coalitieregering tussen PSOE en Unidas-Podemos van Spanje.

Tot nu toe zijn er in Spanje sinds 1975 vijf moties van wantrouwen ingediend in Spanje. Dat gebeurde in 1980 tegen de regering-Suarez, in 1987 tegen de regering-Gonzalez, in 2017 tegen de regering-Rajoy toen Pablo Iglesias van Podemos dit lanceerde en in 2018 toen de PP-partij veroordeeld werd voor corruptie en fraude en de huidige premier Pedro Sánchez een motie van wantrouwen indiende tegen de regering-Rajoy. Daarna volgde nog een motie wantrouwen in 2020, ingediend door VOX.

In vier gevallen mislukte de motie van wantrouwen en werd deze niet aangenomen, maar in 2018 slaagde voor het eerst in de moderne geschiedenis van Spanje een motie van wantrouwen en werd Pedro Sánchez de nieuwe premier door Mariano Rajoy naar huis te sturen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?