skip to Main Content
Nederlander krijgt twee jaar celstraf voor dodelijke aanval honden in Alicante
Europe Press

Nederlander krijgt twee jaar celstraf voor dodelijke aanval honden in Alicante

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Europa Press

ALICANTE – Een rechter in Benidorm heeft een Nederlandse hondeneigenaar een straf opgelegd van twee jaar en twee maanden omdat zijn vijf honden, geclassificeerd als gevaarlijke rassen, een 76-jarige boer aanvielen die aan zijn verwondingen is overleden. De vijf zonder muilkorf loslopende honden vielen in de gemeente Beniarbeig zonder enige aanleiding een in de omgeving bekende zakenman aan en verwonden een andere man.

Het voorval deed zich voor op 18 februari 2017 toen de 76-jarige zakenman Luis Ángel Sala op zijn landgoed sinaasappels aan het plukken was. Geheel onverwacht stormde een groep van vijf wild blaffende honden op hem af en begonnen zij de man aan te vallen. De verwondingen waren dusdanig ernstig dat de man ter plaatse tussen zijn sinaasappelbomen overleed. Later bleek dat het ging om pitbulls en bullterriers ging die op een nabijgelegen landgoed woonden.

De honden bleken van een 48-jarige Nederlander bekend als Marcus te zijn die geen vergunningen had voor deze potentieel gevaarlijke honden (potencialmente peligrosa) waarbij de honden ook geen identificatiechips hadden en al jaren niet voor controles naar een dierenarts waren geweest. Daarnaast heeft de Nederlander geprobeerd het misdrijf te verdoezelen door de honden na de aanval te wassen en het bloed weg te spoelen.

De Nederlander is nu door en rechter in Benidorm voor doodslag door grove nalatigheid tot twee jaar en twee maanden celstraf veroordeeld. Daarnaast moet de 48-jarige Marcus ook 170.000 euro schadevergoeding betalen aan de weduwe en de drie kinderen van de overleden Luis Ángel Sala.

Wat er gebeurde

Op 18 februari 2017 ontsnapten de vijf honden door de achterkant van het huis van de Nederlander en maakten gebruik van een opening in de hekken om de sinaasappelboomgaard in te rennen en de 76-jarige Ángel aan te vallen en dodelijk te verwonden. De politie stond in eerste instantie voor een raadsel aangezien er wel sporen waren van honden maar deze niet gesignaleerd werden.

Dankzij het feit dat enkele weken voor deze fatale aanval een buurtbewoner een klacht had ingediend bij de politie nadat ook hij bijna was aangevallen, ging de politie op onderzoek uit bij de woning van de Nederlander, bekend als Marcus. Eenmaal ter plaatse liet de eigenaar de honden zien die geen bloed aan hun lichamen hadden. Wel was een van de honden dusdanig nat en leek het erop dat deze net gewassen was waarop de politie besloot toch verder op onderzoek te gaan.

Buiten het feit dat het hier om vijf honden gaat die bekend staan als gevaarlijk, hadden de honden geen identificatiechips en geen papieren waarna de politie besloot de honden mee te nemen. De honden werden overgebracht naar een hondenopvangcentrum in Els Poblets maar de honden vielen daar ook twee vrijwilligers aan, richten vernielingen aan en ontsnapten zelfs twee keer.

Het hele voorval zorgde voor veel commotie in het kleine dorp Beniarbeig en nadat het nieuws van de gewelddadige aanval eenmaal bekend was stormden de televisieploegen naar het gehucht. Zelfs de Nederlandse Marcus heeft zijn beklag gedaan bij de politie omdat er camera’s bij zijn huis te zien waren. De begrafenis van Luis Ángel Sara was een emotioneel moment in het dorp aangezien deze zakenman zeer geliefd was in het dorp.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. De quardia moet er veel beter op letten en controleren.Hier op de camping is ook een Engels stel met twee van die honden niet gemuilkorfd en niet aan de lijn en de eigenaar dreigt zelfs met de honden als je er wat van zegt.

  1. Onmiddellijk de guardia civil of policia local verwittigen…of gaat u wachten tot er écht iets gebeurt? Vroeg of laat zal het gebeuren en men kan dit maar beter voor zijn. Dat die personen dan nog dreigen met hun honden is er ver over dus actie ondernemen!

   1. Idd gelijk bellen.
    Die honden volgen hun baas, en die baas is dus kennelijk niet goed bij zijn hoofd.
    Dit is een bedreiging aan jou als persoon.
    Die lui worden opgepakt als je getuigen hebt en de honden weggehaald.
    Ergens triest voor die beesten dat ze zo´n eikel van een baasje hebben.

 2. Begrijp niet dat iemand 5 gevaarlijke honden kan houden zonder vergunning. Zonder registratie en zonder inentingen. Heeft de omgeving daar continu lopen slapen? De straf is veel te licht, en de controle op honden en bezitters is veel te soft. En nog zijn er dan mensen die dit soort rassen trachten te rechtvaardigen. Ze horen te vallen onder een wapenvergunning, strenge maatregelen en toezicht. Het is een schande dat dit ook nog een nederlander is. Vraag me af hield hij die honden om andere criminaliteiten te verdoezelen als drugs handel?

 3. Hij is verantwoordelijk voor de moord, dus is de straf veel te licht.
  Omdat hij ook nog probeerd het voorval te verdoezelen, maakt het nog erger.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken