Kinderen tot 14 jaar naar buiten vanaf 27 april in Spanje maar… (UPDATE)

Kinderen tot 14 jaar naar buiten vanaf 27 april in Spanje maar…
Beeld: Europa Press

Kinderen tot 14 jaar naar buiten vanaf 27 april in Spanje maar… (UPDATE)

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Afgelopen zaterdagavond tijdens een televisietoespraak heeft premier Pedro Sánchez beloofd dat de regering tijdens de wekelijkse ministerraad op dinsdag beslissingen zou nemen over de maatregel dat kinderen tot 14 jaar (dus niet tot 12 jaar) vanaf 27 april onder bepaalde omstandigheden naar buiten mogen. Dat is voor de kinderen en ouders na zes weken thuisisolement een hele opluchting maar het is geen tijd voor een feestje. Na de eerste aankondiging moest de regering later op dinsdag de maatregels aanpassen als is meer informatie nog niet bekend gemaakt. (zie update hieronder)

Weliswaar mogen de kinderen tot 14 jaar vanaf maandag 27 april naar buiten maar dat moet altijd gebeuren onder begeleiding van een ouder iemand (vader of moeder) en alleen als men naar de supermarkt, apotheek, kiosk of bank gaat. 

UPDATE: Vanwege de enorme kritiek van politici en vooral veel ouders en natuurlijk de kinderen, heeft de regering besloten de eerder genomen beslissing zoals in ons oorspronkelijke artikel omschreven aan te passen. De minister van Volksgezondheid meldde dinsdagmiddag na de eerste aankondiging ’s morgens dat er wijzigingen komen wat betreft de versoepeling van de maatregelen voor de  kinderen. De regering past dus de eerder genomen beslissing aan door kinderen tot 14 jaar toch naar buiten te laten gaan om te wandelen etc. Hoe dat moet gaan zal later deze week bekend worden. Het Spaanse parlement dient het nog wel goed te keuren waarna de opdracht gegeven kan worden en de kinderen al op zondag 26 april naar buiten kunnen gaan.

6,8 miljoen kinderen

Met deze ‘versoepeling’ van de maatregelen voor de 6,8 miljoen kinderen die in de leeftijdsgroep tot 14 jaar vallen heeft de regering geluisterd naar de regiopremiers van de autonome regio’s en naar de experts die samen met het Ministerie van Volksgezondheid de belangrijkste beslissingen over de te nemen maatregelen nemen.

Na de aankondiging op zaterdag door premier Pedro Sánchez dachten veel ouders en kinderen dat ze vanaf 27 april voor een of twee uur naar buiten zouden mogen gaan maar in eerste instantie was dat niet zo maar dat is later op dinsdag aangepast door de minister van Volksgezondheid.

Op welke manier de kinderen van 0 tot 14 jaar naar buiten mogen gaan is nu nog niet bekend maar dat zal later deze week beslist worden. Op zaterdag wordt de maatregelen officieel in het staats bulletin gepubliceerd waarna de kinderen tot 14 jaar naar buiten mogen als ze zich houden aan de genomen maatregelen.

Tijdens de dagelijkse persconferentie op dinsdag na de ministerraad beantwoordde de minister van Belastingzaken María Jesús Montero op een vraag van een journalist of het wel zo verstandig is om kinderen naar een gesloten ruimte zoals een supermarkt te laten gaan waar meer kans op besmetting is dan in een park, dat de ouders hun verantwoordelijkheden moeten nemen door goed te letten op hun kinderen. Daarnaast hebben juist supermarkten maatregelen genomen om besmetting bij de klanten te voorkomen, aldus de minister.

Mondmaskers verplicht?

Er is overigens nog niets bekend of de kinderen tot 14 jaar die naar buiten mogen neusmondmaskers moeten dragen of niet. Er is een groot gebrek aan dit soort maskers voor kinderen dus de regering kan dit in feite niet verplichten. De minister verwijst naar het Ministerie van Volksgezondheid die deze beslissing moet nemen. De komende dagen wordt er meer informatie en een basisgids bekend gemaakt over hoe ouders het beste met hun kinderen naar buiten kunnen gaan.

Leeftijd

Ook over de leeftijd van de kinderen is veel te doen. In eerste instantie ging men uit van een maximale leeftijd van 12 jaar, dat wil zeggen dat kinderen tot 12 jaar naar buiten zouden mogen gaan vanaf 27 april. Die leeftijd is nu verhoogd tot 14 jaar. Het is niet helemaal bekend waarom die leeftijd met 2 jaar is verhoogd.

Een team van experts zoals specialisten van de Asociación Española de Pediatría raadt aan om iedereen tot 18 jaar naar buiten te laten gaan. Kinderen vanaf 14 jaar tot 18 jaar zouden alleen dus zonder begeleiding naar buiten mogen gaan als ze toestemming zouden hebben van hun ouders. Kinderen tot 14 jaar zouden alleen naar buiten mogen gaan onder begeleiding van een volwassen persoon zoals de vader of de moeder of zelfs een oudere broer of zus.

Later stadium

De minister van Belastingzaken die dinsdag de persconferentie gaf wist wel te melden dat er een kans is dat naarmate de tijd verstrijkt en men merkt dat de maatregelen voor de kinderen tot 14 jaar goed verlopen er wellicht meer versoepelingen kunnen komen voor andere kinderen tot 18 jaar.

Belachelijk

De oppositiepartijen en diverse politici hebben er niet lang over gedaan om op Twitter hun ongenoegen te uiten over deze volgens sommigen belachelijke maatregel voor de kinderen. Het naar een gesloten ruimte zoals een bank of supermarkt gaan is risicovoller dan naar een park gaan of op straat wandelen, aldus de politici. Veel van hen eisen dan ook een rectificatie van de regering.

Sporten, wandelen

In de toespraak afgelopen zaterdag heeft premier Sánchez niets gezegd over de mogelijkheid voor volwassenen om te gaan sporten of wandelen. Op de vraag van een journalist gaf de premier toen aan dat hier nu nog geen beslissing over genomen is maar dat ook hierover de komende weken gesproken zal worden met de experts. Vanaf 27 april zal dit nog niet mogen maar wellicht vanaf 10 mei wel maar ook hier is nu nog niets over bekend gemaakt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.