Stierenrennen Pamplona gaan niet door wegens corona-crisis

Stierenrennen Pamplona gaan niet door wegens corona-crisis
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

PAMPLONA – De stierenrennen van Pamplona 2020 gaan niet door wegens de uitbraak van het coronavirus. Ook de Feria de San Isidro in Madrid is afgelast. Volgens het Comité Anti Stierenvechten zijn hiermee de twee belangrijkste evenementen met stieren van 2020 in Spanje geannuleerd. De organisatie wil dat het subsidiegeld voor de stierengevechten en stierenfeesten ingezet wordt voor het bestrijden van het coronavirus. 

Inmiddels zijn er in Spanje, Frankrijk en Portugal al meer dan 2.000 stierengevechten en stierenfeesten afgelast voor 2020. Met de dag wordt de kans kleiner dat er dit jaar nog stierengevechten zullen plaatsvinden. 

De stierenrennen van Pamplona tijdens de festiviteiten van San Fermin trekken toeristen van over de hele wereld. Gezien de huidige ontwikkelingen in Spanje, dat nog in een noodtoestand verkeert, en het grote risico op nieuwe golven van met corona besmette mensen, zijn veel geplande evenementen in de komende maanden afgelast. 

Maite Esporrín, gemeenteraadslid in Pamplona, geeft aan dat het uitgesloten is dat de San Fermin festiviteiten zullen plaatsvinden begin juli. Het zal ook niet mogelijk zijn, want nu is juist het moment om reserveringen te plaatsen en contracten af te sluiten, en dat gebeurt niet. 

Het CAS International (Comité Anti Stierenvechten) vindt het een positieve ontwikkeling dat de stierenrennen van Pamplona en andere feesten met stieren zoals stierengevechten niet doorgaan. De meerderheid van de Spanjaarden is tegen dit soort evenementen en beschouwt het als dierenleed.

Subsidies

De stierenvechtsector ontvangt jaarlijks miljoenen euro’s aan subsidies op zowel landelijk, regionaal als gemeentelijk niveau. Ook vanuit de Europese Unie stroomt er jaarlijks 130 miljoen euro aan landbouwsubsidies richting de veehouderijen die vechtstieren fokken. 

Dit zijn miljoenen euro’s die gebruikt worden voor vermaak met dieren, en geld dat niet terecht komt in vitale sectoren zoals de gezondheidszorg en het onderwijs, terwijl deze in Spanje alle financiële steun kunnen gebruiken. De gezondheidszorg in Spanje is hard getroffen door de uitbraak van de coronavirus.

De stierenvechtsector heeft inmiddels bij de Spaanse overheid om een financiële compensatie van 700 miljoen euro gevraagd. Dit heeft tot talrijke verontwaardigde reacties geleid in social media. Het is bekend dat meer dan 85% van de Spanjaarden tegen het subsidiëren van het stierenvechten is. Alle sectoren in de Spaanse samenleving worden diep geraakt door de uitbraak van het coronavirus. 

Het Comité Anti Stierenvechten vindt dat het geld veel beter besteed kan worden aan de gezondheidszorg, ter bestrijding van het coronavirus en heeft dit aan de Spaanse overheid gevraagd middels een briefactie met Spaanse collega’s. 

En de stieren?

Inmiddels is er ook nieuws over de bestemming van de stieren. Een deel gaat terug naar de fokkerijen waar ze vandaan komen. Maar de oudere stieren sturen ze naar het slachthuis. Volgens de regels mag een stier niet ouder zijn dan 6 jaar om deel te nemen aan het stierengevecht. 

Vorige week werden in Sevilla alleen al 200 stieren naar het slachthuis gebracht. Stieren die langer leven kosten ook meer geld en zullen in prijs stijgen. De kans dat iemand ze nog wil kopen is nihil. Wanneer de dieren geen winst opleveren, eindigen ze in het slachthuis.  

Bron: Persbericht CAS International

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.