Verdachte valse accounts en bots steunen de Spaanse regering op Facebook

Verdachte valse accounts en bots steunen de Spaanse regering op Facebook
Beeld: Freepik

Verdachte valse accounts en bots steunen de Spaanse regering op Facebook

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Facebook is in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid een onderzoek gestart naar de herkomst van duizenden zogenaamde bots of valse accounts die berichten die door de regering geplaatst worden op Facebook steunen. Het is niet de eerste keer dat in de politiek dit soort technieken gebruikt worden maar dat kan op twee manieren: als eerste kan iemand opdracht geven daartoe om dit in eigen belang te doen maar als tweede kan dit ook om de geloofwaardigheid van iemand anders te verzwakken.

Het Ministerie van Volksgezondheid wil dat Facebook naar aanleiding van een op YouTube geplaatste video onderzoek doet naar de herkomst van deze valse accounts die gebruikt worden om berichten van de Spaanse regering en dan met name die van het Ministerie van Volksgezondheid te steunen en leuk te vinden.

Als eerste moet men weten waar de video van valse accounts vandaan komt. Deze is geplaatst op een YouTube kanaal waar alleen berichten tegen de huidige Spaanse regering en alles wat ze doen geplaatst worden. Deze account heeft de naam ‘Estado de Alarma’ en heeft op dit moment 180.000 abonnees. Op de video legt een man (wiens identiteit niet bekend is) uit hoe deze valse accounts werken en hoe een video 42.000 likes heeft gekregen. Dit op zich is al verdacht maar toch neemt de Spaanse regering de melding serieus.

Daarom moet Facebook de herkomst van deze bots of valse accounts met stock foto’s van mooie vrouwen en knappe mannen onderzoeken- Deze personen hebben geen enkele andere vrienden en likes dan alleen een video waarop Fernando Simon te zien is, de directeur van het Centrum voor gezondheidswaarschuwingen en noodsituaties (Centro de Alertas y Emergencias sanitarias) die elke dag de pers te woord staat.

Deze fake accounts zijn gecreëerd op 17 april, de dag dat deze video geplaatst werd. Op die dag heeft het Ministerie van Volksgezondheid meteen contact opgenomen met Facebook omdat ze verdacht veel activiteit van onbekende bronnen hadden gedetecteerd op Facebook.

Terwijl de oppositie in de vorm van de Partido Popular, zelf ooit veroordeeld door Twitter en Facebook voor het creëren van bijna 300 valse accounts ten tijde van de verkiezingen, en de VOX partij die zelf veelvuldig gebruik maakt van deze techniek om hun boodschap te verspreiden, de niet bewezen acties van de Spaanse regering afkeurt, moet men er ook vanuit gaan dat dit soort activiteiten gebruikt kunnen worden door personen die op deze manier de geloofwaardigheid van de Spaanse regering willen ondermijnen.

Tegenwoordig in de oorlog van social media is alles mogelijk en dient overal rekening mee gehouden te worden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.