Vliegveldbeheerder Spanje wil in drie fasen terugkeren naar normaliteit

Vliegveldbeheerder Spanje wil in drie fasen terugkeren naar normaliteit
Beeld: Europa Press
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – In een gesprek met de Spaanse koning heeft de directeur van de Spaanse vliegveldbeheerder Aena laten weten dat ze werken aan een drie-fasen plan om op de Spaanse vliegvelden die onder hun beheer staan terug te keren naar de nieuwe normaliteit nadat de noodtoestand is opgeheven.

Het plan dat door Aena aan koning Felipe VI werd gepresenteerd bestaat uit drie fasen. De eerste fase bestaat uit het toestaan van alleen binnenlandse vluchten (binnen Spanje dus) inclusief die naar de Balearen en Canarische EIlanden en Ceuta en Melilla. 

Fase twee bestaat uit het toestaan van vluchten uit andere Europese Unie landen zoals Nederland en België om daarna pas in fase drie internationale vluchten uit landen buiten de EU toe te staan.

Net zoals alle andere sectoren is Aena ook bezig met de voorbereidingen voor de situatie in Spanje als de noodtoestand eenmaal is opgeheven. Naast het drie-fasen plan wat betreft de vluchten is men ook bezig met de maatregelen die genomen moeten worden in de terminals zoals het extra desinfecteren van de installaties, het eventueel verplicht dragen van neusmondmaskers en/of handschoenen en het installeren van de benodigde apparaten voor de desinfecterende handgels.

Ook moet er gedacht worden aan de wijze waarop men omgaat met de vaak lange en drukke rijen wachtende mensen bij de incheckbalies, bij de controle van handbagage en paspoorten of tijdens de boarding. Daarnaast moeten er maatregelen genomen worden in de horeca en winkels in de terminals zoals een gelimiteerd aantal klanten etc.

Vluchten?

Maar de grote vraag bij iedereen is natuurlijk …. wanneer kan men weer vliegen? Feit is dat er op dit moment maar weinig tot geen luchtvaartmaatschappijen zijn die vluchten aanbieden tussen Spanje en bv. Nederland en België. 

De meeste maatschappijen zoals Ryanair, Transavia en Vueling beginnen vanaf 6 of 15 mei weer te vliegen maar de vraag is of deze vluchten door zullen gaan als de huidige noodtoestand nog verlengd zal worden tot 11 mei.

LEESTIP: 64% minder buitenlandse vliegtuigpassagiers in maart in Spanje

Aena

Aena (Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea) is een Spaans bedrijf dat belast is met het beheer en de ontwikkeling van vliegvelden in Spanje. In totaal heeft Aena in Spanje 46 vliegvelden onder beheer waaronder alle bekende toeristische vliegvelden en die in de grote steden. 

Aena regelde ook de luchtverkeersleiding in het Spaanse luchtruim maar dit is afgesplitst en valt nu onder Enaire, een staatsbedrijf dat ook het aandelenbelang van de Spaanse overheid in AENA beheert.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.