Spaanse premier kondigt grootste militaire en humanitaire hulp voor Oekraïne aan

Spaanse premier kondigt grootste militaire en humanitaire hulp voor Oekraïne aan
Beeld: Pool Moncloa / Borja Puig de la Bellacasa

Spaanse premier kondigt grootste militaire en humanitaire hulp voor Oekraïne aan

MADRID – De Spaanse premier Pedro Sánchez is in de nacht van woensdag op donderdag samen met de Deense premier Mette Frederiksen Naar Kyiv (Kiev) in Oekraïne gereisd. Weliswaar was dit vooraf aangekondigd maar het exacte moment van de reis was vanwege veiligheidsredenen niet bekend gemaakt. Na een bezoek aan het zwaar verwoeste Borodyanka, kondigde de Spaanse premier in het bijzijn van Volodimir Zelenski de grootste militaire en humanitaire hulp van Spanje tot nu toe aan.

In totaal heeft Spanje 200 ton aan materiaal aan boord van het Spaanse marineschip ‘Ysabel’ geladen dat reeds op weg is naar Polen. Dat aantal is het dubbele van wat Oekraïne tot nu toe uit Spanje ontvangen heeft. Onder het materiaal bevinden zich o.a. 30 vrachtwagens en 10 kleinere militaire voertuigen. Verder is er ook humanitaire hulp geladen dat door Unicef beheerd wordt.

Na het bezoek aan Borodyanka werd aan de Spaanse president gevraagd naar zijn indrukken. Borodyanka is een stad vlakbij Kyiv waar de Russen oorlogsmisdaden zouden hebben gepleegd. Hem werd gevraagd of hij deze acties als genocide zou kwalificeren. Daarbij antwoordde Sánchez dat dit beoordeeld moet worden door het Internationaal Strafhof. Spanje steunt het onderzoek daarnaar met het sturen van o.a. 39 forensische experts die onderzoek doen naar oorlogsmisdaden en naar bewijzen zoeken. Verder zei de Spaanse premier aangeslagen te zijn van de horror die hij gezien heeft in het getroffen gebied.

Pedro Sánchez is de eerste Spaanse premier die ooit Oekraïne heeft bezocht en voegt zich in het rijtje van buitenlandse staatshoofden die de Oekraïense president in Kyiv heeft bezocht. Zelenski waardeerde het bezoek van de Spaanse premier enorm, evenals alle hulp en steun die Oekraïne vanuit Spanje heeft ontvangen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.