Search
menu
Search

Spaanse premier kondigt grootste militaire en humanitaire hulp voor Oekraïne aan

Spaanse premier kondigt grootste militaire en humanitaire hulp voor Oekraïne aan
Beeld: Pool Moncloa / Borja Puig de la Bellacasa

Spaanse premier kondigt grootste militaire en humanitaire hulp voor Oekraïne aan

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse premier Pedro Sánchez is in de nacht van woensdag op donderdag samen met de Deense premier Mette Frederiksen Naar Kyiv (Kiev) in Oekraïne gereisd. Weliswaar was dit vooraf aangekondigd maar het exacte moment van de reis was vanwege veiligheidsredenen niet bekend gemaakt. Na een bezoek aan het zwaar verwoeste Borodyanka, kondigde de Spaanse premier in het bijzijn van Volodimir Zelenski de grootste militaire en humanitaire hulp van Spanje tot nu toe aan.

In totaal heeft Spanje 200 ton aan materiaal aan boord van het Spaanse marineschip ‘Ysabel’ geladen dat reeds op weg is naar Polen. Dat aantal is het dubbele van wat Oekraïne tot nu toe uit Spanje ontvangen heeft. Onder het materiaal bevinden zich o.a. 30 vrachtwagens en 10 kleinere militaire voertuigen. Verder is er ook humanitaire hulp geladen dat door Unicef beheerd wordt.

Na het bezoek aan Borodyanka werd aan de Spaanse president gevraagd naar zijn indrukken. Borodyanka is een stad vlakbij Kyiv waar de Russen oorlogsmisdaden zouden hebben gepleegd. Hem werd gevraagd of hij deze acties als genocide zou kwalificeren. Daarbij antwoordde Sánchez dat dit beoordeeld moet worden door het Internationaal Strafhof. Spanje steunt het onderzoek daarnaar met het sturen van o.a. 39 forensische experts die onderzoek doen naar oorlogsmisdaden en naar bewijzen zoeken. Verder zei de Spaanse premier aangeslagen te zijn van de horror die hij gezien heeft in het getroffen gebied.

Pedro Sánchez is de eerste Spaanse premier die ooit Oekraïne heeft bezocht en voegt zich in het rijtje van buitenlandse staatshoofden die de Oekraïense president in Kyiv heeft bezocht. Zelenski waardeerde het bezoek van de Spaanse premier enorm, evenals alle hulp en steun die Oekraïne vanuit Spanje heeft ontvangen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?