Search
menu
Search

Spanje heeft inmiddels meer dan 134.000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen en Spaanse premier bezoekt Zelenski

Pool Moncloa / Borja Puig de la Bellacasa
Beeld: Pool Moncloa / Borja Puig de la Bellacasa

Spanje heeft inmiddels meer dan 134.000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen en Spaanse premier bezoekt Zelenski

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft aangegeven dat Spanje op dit moment meer dan 134.000 Oekraïense vluchtelingen heeft opgevangen. Deze opmerking deed de Spaanse premier bij zijn bezoek aan het tijdelijke vluchtelingenopvangcentrum in Málaga, een van de vier opvangcentra die Spanje naast Pozuelo de Alarcón (Madrid), Barcelona en Alicante heeft opgezet. Het bezoek aan het vluchtelingencentrum kwam op de dag dat de Spaanse premier naar Kyiv reisde voor een ontmoeting met Zelenski.

Terwijl er volgens Sánchez op dit moment meer dan 134.000 vluchtelingen uit Oekraïne zijn opgevangen in Spanje zegt de premier ook dat het aantal Oekraïners met de beschermde status is gestegen naar meer dan 64.000 personen. Nog eens 40.000 vluchtelingen staan op de lijst en hebben een afspraak om de beschermde status aan te vragen waarmee binnenkort circa 100.000 Oekraïners deze speciale status hebben.

72% van alle vluchtelingen zijn vrouwen waarvan 37% jonger is dan 18 jaar wat aangeeft dat vrouwen en kinderen vluchten terwijl de mannen zijn achtergebleven om te vechten tegen de Russische troepen. De gemiddelde leeftijd is 28 jaar waarvan 60% een universitair diploma heeft en 20% een beroepsopleiding heeft wat aangeeft dat het om gekwalificeerde mensen gaat die graag willen werken. Veel jonge Oekraïense kinderen gaan ook al naar een Spaanse school.

Reis naar Kyiv 

In de nacht van woensdag op donderdag is de Spaanse premier Pedro Sánchez in gezelschap van de Deense premier Mette Fredericksen Naar Kyiv in Oekraïne gereisd. Weliswaar was dit vooraf aangekondigd maar het exacte moment van de reis was vanwege veiligheidsredenen niet bekend gemaakt.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?