skip to Main Content
11-jarige jongen in Elche naar ziekenhuis na kwallenbeet Portugees oorlogsschip
Pixabay

11-jarige jongen in Elche naar ziekenhuis na kwallenbeet Portugees oorlogsschip

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

11-jarige jongen door kwal gestoken in Elche

Pixabay

ALICANTE – Na weken van waarschuwingen en stranden die vanwege de aanwezigheid van de potentieel gevaarlijke kwallen gesloten worden voor het zwemmen, is het eerste slachtoffer van de gevreesde Portugese oorlogsschip kwal een feit. Op het strand van La Marina werd op zondag een 11-jarige jongen gestoken door een caravela portuguesa waarna de jongen naar het ziekenhuis moest omdat hij zich niet goed voelde.

Net zoals op tientallen andere stranden langs de Costa Blanca in de provincie Alicante werd de rode vlag gehesen wat inhield dat men niet het water in mocht gaan vanwege de aanwezigheid van de potentieel gevaarlijke (valse) kwal Portugese oorlogsschip, in het Spaans de carabela portuguesa. Het La Marina strand van Elche was echter niet gesloten voor de zwemmers maar later bleek dus toch dat er gevaarlijke kwallen voor de kust lagen.

Kwallenbeet

De 11-jarige jongen werd vlakbij de kust gestoken tijdens het spelen en zwemmen in zee. De moeder waarschuwde de strandwachten die gewapend met handschoenen en speciale apparatuur voorzichtig de tentakels van de kwal van de jongen wisten te halen. Op dat moment begon de jongen al symptomen te ervaren die te maken hebben met de kwallenbeet zoals hevige buikkrampen en duizeligheid. De jongen werd met spoed door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Gesloten stranden

Het afgelopen weekend werden er aan de Costa Blanca tientallen stranden gesloten vanwege de mogelijke aanwezigheid van de gevreesde kwallen. Zo werden er rode vlaggen gehesen op de stranden van Altea (Mascarat, la Olla, Cap Blanc etc. stranden), Villajoyosa, El Campello (Muchavista) en verschillende stranden in Alicante (Cabo de la Huerta, Albufereta en Urbanova), in Elche (El Altet, Los Arenales, Carabassí), in Santa Pola (El Pinet, La Gola, Tamarit, Playa Lisa, Gran Playa, Playa Levante en de baaien/inhammen) en Torrevieja (Playa de La Mata).

Wind

Experts denken dat de Portugese oorlogsschepen de kustlijn van de Costa Blanca zullen verlaten zodra de wind van richting veranderd en de (valse) kwallen zeeinwaarts worden gedreven. Enkele van de eerder genoemde stranden werden op zaterdag en/of zondag al geopend voor de strandgasten waarbij de rode vlag voor de groene vlag werd vervangen.

Gevaarlijk

De carabela portuguesa of Portugees oorlogsschip is in principe makkelijk te herkennen vanwege de fluorescerende violette kleur en het lichaam wat gevuld is met gas waardoor de (valse) kwal op het wateroppervlakte drijft. We spreken van (valse) kwal omdat de “physalia physalis” eigenlijk geen kwal is maar een complexe kolonie van honderden poliepen.

Het dier heeft tentakels die tot wel 30 meter lang kunnen worden bij de grotere exemplaren. Deze tentakels hebben een hoge concentratie nematocysten waardoor de steken bij de mens veel pijn doen en een neurogene shock met bijeffecten kan veroorzaken, soms zelfs met de dood tot gevolg. De tentakels dienen echter niet om mensen aan te vallen maar om vissen te verlammen met hun beet. De lange tentakels kunnen echter ook gevaarlijk zijn voor de mens als ze erin verstrikt raken en kunnen verdrinken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. De Portugese naam(Portugees oorlogsschip) is te wijten aan de gelijkenis van de cnidariërs aan de karvelen die als oorlogsschepen werden gebruikt. In Portugal is het heel raar dat er gesignaleerd worden op de stranden, omdat het water veel kouder is als in de middellandse zee, Weer een smerige truck om de toeristen van Portugal naar Spanje te lokken, wat is dat met die regering in Spanje, ze slaan hun eigen volk in elkaar, zetten parlementsleden in het gevang, en nu weer dit?

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken