skip to Main Content
De pluizige sneeuwvlokjes in mei en juni in Spanje
El Tiempo

De pluizige sneeuwvlokjes in mei en juni in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Pluizige sneeuwvlokjes in mei/juni in Spanje

El Tiempo

MADRID – Is het je al eens opgevallen als je in Spanje bent, de pluizige sneeuwvlokjes die in de lucht zweven en soms zelfs plakken? Veel mensen denken dat de witte vlokken allergische reacties veroorzaken maar wetenschappers zeggen dat dit niet zo is. Uiteraard heeft het wel wat en ziet het er grappig uit al kan het ook lastig zijn, de pelusas blancas.

De rondvliegende witte vlokjes zijn afkomstig van populieren en wilgen die op meerdere plaatsen in Spanje te vinden zijn. Soms zijn er zoveel van deze witte vlokjes dat de straten en struiken wit gekleurd zijn en het eruit ziet als een sneeuwlandschap.

Het ziet er voor veel mensen leuk uit maar anderen zijn er niet zo blij mee omdat ze overal naar binnen waaien, plakken en zelfs brandgevaarlijk zijn.

Wat is het

In feite gaat het om populierzaden die gehuld zijn in wit pluis wat uit de doosvrucht van de vrouwelijke populieren komt. Veel mensen denken dat de pluisjes allergische reacties kunnen veroorzaken, maar dat is niet juist.

Het verschijnen van de pluisjes valt samen met die van allerlei pollen, zoals van gras, weegbree en zuring. Die veroorzaken de allergische reacties. De witte vlokjes hebben slechts kleine hoeveelheden stuifmeeldeeltjes met afmetingen van 2,5 tot 250 micrometer die alleen zichtbaar zijn met een microscoop.

Dus ook mensen met allergieën voor pollen kunnen rustig genieten (of niet) van de mei/juni sneeuw in Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. een fenomeen dat (niet ‘wat’).
    wit pluis die (niet ‘wat; het is nl. de pluis)

  2. Ja, heel schattig. Maar als je wilt BBQen is dat wel een probleem. Ook je kop koffie, biertje, wijntje moet je afdekken. Ramen en deuren dicht, want die troep dringt overal in door. Zal blij zijn als het afgelopen is.

  3. Het is een beeldschoon gezicht, zeker met tegenlicht! Kan niet wachten tot ik weer in Spanje ben!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken