Onzekere toekomst voor het gebruik van zwembaden in Spanje

Onzekere toekomst voor het gebruik van zwembaden in Spanje
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het Ministerie van Volksgezondheid heeft op zaterdag 16 mei een Staatscourant BOE geplaatst met daarin onder andere de voorwaarden en hygiënische maatregelen die genomen moeten worden voor het ingebruik nemen van zwembaden in Spanje. Daarin zijn niet de regels vastgelegd wat betreft de eigen privé zwembaden maar wel de openbare recreatieve zwembaden en de gemeenschappelijke ‘piscinas’ die bij wooncomplexen, hotels, B&B’s, en campings horen in Spanje.

In Fase 2 (in principe vanaf 25 mei behalve op vier eilanden die zich al sinds 18 mei in Fase 2 bevinden) mogen zwembaden weer opengaan voor de zwemmers. Dat dient echter wel te gebeuren met speciale corona-maatregelen zoals vermeld in de BOE SND/414/2020 in Capitulo X vanaf Artículo 44.

Over het algemeen is het zo dat de meeste zwembaden in wooncomplexen maar ook de gemeentelijke zwembaden rond 15 mei openen of vanaf 1 juni. Dit jaar is vanwege de corona-crisis alles anders en ook de opening van de zwembaden wordt beïnvloed door het virus en de extra maatregelen die genomen worden die ook betrekking hebben op de zwembaden bij hotels, appartementencomplexen, B&B&’s en campings.

Diverse verenigingen zoals de Administradores de Fincas of Asociación Nacional de Administradores de Fincas spreken over niet realistische en niet te handhaven maatregelen, met name bij de kleinere wooncomplexen (urbanizaciones) die de kosten niet kunnen opbrengen.

In de BOE staat o.a. dat er slechts een capaciteit mag zijn van 30% en altijd wanneer de social distance van 2 meter gegarandeerd kan worden. Is dat met 30% capaciteit niet mogelijk dan mogen er minder mensen aanwezig zijn. (artikel 44 punt 1)

Daarnaast staat er geschreven dat als men alleen op afspraak naar een zwembad kan gaan. De beheerder van het zwembad moet verschillende tijdvakken instellen voor het gebruik van het zwembad. Dat houdt dus automatisch in dat elke gebruiker slechts een bepaalde tijd heeft om van een zwembad gebruik te kunnen maken en dat ook nog eens via een afspraak moet gebeuren. (artikel 44 punt 2)

Elke dag moet voordat het zwembad in gebruik wordt genomen alle gemeenschappelijke ruimtes gedesinfecteerd worden. In het geval van gemeentelijk zwembaden gaat het dus ook over de sanitaire voorzieningen en kleedruimtes. Het gebruik van douches en waterfonteinen is verboden. (artikel 44 punt 3)

Op de plaatsen waar de zwemmers kunnen zonnen dient aangegeven te staan wat de 2 meter afstanden zijn door middel van boren en eventueel speciale vakken waar de gebruikers hun handdoeken en spullen kunnen neerleggen. (artikel 45 punt 2 en 3)

Wooncomplexen

Wat betreft de gemeenschappelijke zwembaden bij de wooncomplexen of ‘piscinas comunitarias’ is er nog onduidelijk want dit staat niet specifiek in de BOE vermeld. Hier gelden waarschijnlijk andere regels dan bij de gemeentelijke en openbare zwembaden maar ook de zwembaden in de ‘urbanizaciones’ dienen corona-maatregelen te nemen.

Er wordt gesproken over speciale tijdvakken voor de kwetsbare groep personen en 70-plussers en dat er een slechts een beperkt aantal mensen tegelijk gebruik mag maken van een zwembad om zo de social distance van 2 meter te garanderen. Maar dat dient gecontroleerd te worden en daar zou men dan iemand voor moeten aanstellen.

Ook bij de zwembaden van de wooncomplexen dient men elke dag of zo vaak mogelijk alles schoon te maken en desinfecteren en dient aangegeven te zijn wat de 2 meter afstand is zodat de personen die zonnen daar rekening mee kunnen houden.

Met al deze maatregelen, regels en eisen is het goed mogelijk dat veel gemeenschappelijke zwembaden en die ‘piscinas’ die bij wooncomplexen horen deze zomer niet gebruikt mogen worden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.