Onzekere toekomst voor het gebruik van zwembaden in Spanje

Onzekere toekomst voor het gebruik van zwembaden in Spanje
Beeld: Freepik

MADRID – Het Ministerie van Volksgezondheid heeft op zaterdag 16 mei een Staatscourant BOE geplaatst met daarin onder andere de voorwaarden en hygiënische maatregelen die genomen moeten worden voor het ingebruik nemen van zwembaden in Spanje. Daarin zijn niet de regels vastgelegd wat betreft de eigen privé zwembaden maar wel de openbare recreatieve zwembaden en de gemeenschappelijke ‘piscinas’ die bij wooncomplexen, hotels, B&B’s, en campings horen in Spanje.

In Fase 2 (in principe vanaf 25 mei behalve op vier eilanden die zich al sinds 18 mei in Fase 2 bevinden) mogen zwembaden weer opengaan voor de zwemmers. Dat dient echter wel te gebeuren met speciale corona-maatregelen zoals vermeld in de BOE SND/414/2020 in Capitulo X vanaf Artículo 44.

Over het algemeen is het zo dat de meeste zwembaden in wooncomplexen maar ook de gemeentelijke zwembaden rond 15 mei openen of vanaf 1 juni. Dit jaar is vanwege de corona-crisis alles anders en ook de opening van de zwembaden wordt beïnvloed door het virus en de extra maatregelen die genomen worden die ook betrekking hebben op de zwembaden bij hotels, appartementencomplexen, B&B&’s en campings.

Diverse verenigingen zoals de Administradores de Fincas of Asociación Nacional de Administradores de Fincas spreken over niet realistische en niet te handhaven maatregelen, met name bij de kleinere wooncomplexen (urbanizaciones) die de kosten niet kunnen opbrengen.

In de BOE staat o.a. dat er slechts een capaciteit mag zijn van 30% en altijd wanneer de social distance van 2 meter gegarandeerd kan worden. Is dat met 30% capaciteit niet mogelijk dan mogen er minder mensen aanwezig zijn. (artikel 44 punt 1)

Daarnaast staat er geschreven dat als men alleen op afspraak naar een zwembad kan gaan. De beheerder van het zwembad moet verschillende tijdvakken instellen voor het gebruik van het zwembad. Dat houdt dus automatisch in dat elke gebruiker slechts een bepaalde tijd heeft om van een zwembad gebruik te kunnen maken en dat ook nog eens via een afspraak moet gebeuren. (artikel 44 punt 2)

Elke dag moet voordat het zwembad in gebruik wordt genomen alle gemeenschappelijke ruimtes gedesinfecteerd worden. In het geval van gemeentelijk zwembaden gaat het dus ook over de sanitaire voorzieningen en kleedruimtes. Het gebruik van douches en waterfonteinen is verboden. (artikel 44 punt 3)

Op de plaatsen waar de zwemmers kunnen zonnen dient aangegeven te staan wat de 2 meter afstanden zijn door middel van boren en eventueel speciale vakken waar de gebruikers hun handdoeken en spullen kunnen neerleggen. (artikel 45 punt 2 en 3)

Wooncomplexen

Wat betreft de gemeenschappelijke zwembaden bij de wooncomplexen of ‘piscinas comunitarias’ is er nog onduidelijk want dit staat niet specifiek in de BOE vermeld. Hier gelden waarschijnlijk andere regels dan bij de gemeentelijke en openbare zwembaden maar ook de zwembaden in de ‘urbanizaciones’ dienen corona-maatregelen te nemen.

Er wordt gesproken over speciale tijdvakken voor de kwetsbare groep personen en 70-plussers en dat er een slechts een beperkt aantal mensen tegelijk gebruik mag maken van een zwembad om zo de social distance van 2 meter te garanderen. Maar dat dient gecontroleerd te worden en daar zou men dan iemand voor moeten aanstellen.

Ook bij de zwembaden van de wooncomplexen dient men elke dag of zo vaak mogelijk alles schoon te maken en desinfecteren en dient aangegeven te zijn wat de 2 meter afstand is zodat de personen die zonnen daar rekening mee kunnen houden.

Met al deze maatregelen, regels en eisen is het goed mogelijk dat veel gemeenschappelijke zwembaden en die ‘piscinas’ die bij wooncomplexen horen deze zomer niet gebruikt mogen worden.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
6 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Regelgeving is natuurlijk prima in deze rare tijden, maar probeer dat duidelijk en uitvoerbaar te houden en schiet er niet in door. Ons complex is bijna onbewoond nu, maar we mogen niet zwemmen. In augustus als het wèl vol zit zijn er zelden meer dan 4 mensen in het zwembad van 20 x 6 meter….

Sinds de nieuwe Regels zoals monkapjes en geen trikie trikie op de plaja is het leven op gran canaria een ramp helaas heb ik niet genoeg geld om hier weg te gaan spanje en de rest sport totaal niet van politie tot de lokalen geestes ziek zal nooit meer boven jan komen ja geld plukken van de rest bah helaas was mijn fout hier te blijven

Deze meneer is echt goed bezig .. 100 procent safe.. wie hij aan zou moeten steken is mij een raadsel, zit misschien anderhalve kip in dat bad..

Deze man heeft zijn badmuts in ieder geval al op!!

Die man heeft zijn badmuts in ieder geval al op!!

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.