menu: rubrieken, zoeken & meer

Europees Parlement en EU-landen akkoord over EU Digitale Covid-certificaat vanaf 1 juli

Europees Parlement en EU-landen akkoord over EU Digitale Covid-certificaat vanaf 1 juli
Beeld: Voorbeeld / 123rf

Europees Parlement en EU-landen akkoord over EU Digitale Covid-certificaat vanaf 1 juli

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het gaat er dan toch eindelijk komen maar niet voor 1 juli 2021. Het EU Digitale Covid-certificaat moet het voor de inwoners van de EU-lidstaten mogelijk maken om vanaf 1 juli makkelijker op vakantie te kunnen gaan binnen de Europese Unie. Met het Europese Covid Certificaat kunnen bv. gevaccineerde of geteste Nederlanders en Belgen makkelijker naar Spanje reizen.

De EU-lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement hebben donderdag eindelijk (en op het laatste moment) overeenstemming bereikt over de invoering van de EU Digitale Covid-certificaat, een digitale (of op papier) pas waarmee het reizen deze zomer een stuk makkelijker moet worden.

Met dit Covid-certificaat kunnen reizigers straks met een QR-code (digitaal of op papier) aantonen dat ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, negatief zijn getest of al een besmetting achter de rug hebbende afgelopen 6 maanden en daardoor zijn beschermd tegen het coronavirus.

Dat het EU Digitale Covid-certificaat definitief begin juli in gebruik moet worden genomen is uiteraard goed nieuws omdat gevaccineerde inwoners van de EU-landen nu via een Europees document kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Tot nu toe is dat namelijk niet mogelijk en moeten ook gevaccineerde personen nog steeds reizen met een negatieve PCR-testuitslag, zoals we HIER al hebben uitgeled.

Verder is er ook bekend gemaakt dat er 100 miljoen euro wordt vrijgemaakt om coronatests te kunnen bekostigen of in ieder geval goedkoper te maken (gratis is niet toegezegd). Hoe dat geld verder besteedt wordt en om welke tests het gaat is nu nog niet duidelijk. Het was echter wel een van de belangrijkste onderwerpen waar de EU-landen het niet over met elkaar eens waren.

Zo wilde Nederland niet opdraaien voor de kosten van PCR-tests en ook Spanje zag het niet zitten om alle PCR-tests van terugreizende Europeanen te moeten betalen, daarbij gaat het om tientallen miljoenen toeristen. Dat een deel van de kosten van de PCR-tests nu met Europees geld betaald gaan worden is goed nieuws voor de reizigers die nog niet of niet op tijd zijn gevaccineerd voordat de zomervakantie begint of geen budget hebben voor de dure tests.

Belangrijk is ook dat donderdag overeen is gekomen dat het Europees certificaat ook binnen landen gebruikt kan worden als bewijs zoals bijvoorbeeld om als bewijs te dienen bij evenementen, nationale reizen, reserveringen etc. Hoe dat verder in zijn werk gaat zal afhankelijk zijn van de wijze waarop landen het Europees certificaat gaan gebruiken binnen de eigen grenzen.

Één prik ook goed

Personen die op het moment van reizen nog maar één prik hebben gehad kunnen ook een EU Digitale Covid-certificaat aanvragen. Landen mogen daarna echter wel zelf bepalen of het hebben van één van de twee benodigde prikken genoeg is om een land binnen te mogen komen. Als je dus straks op vakantie gaat controleer dan goed of bv. Spanje één prik al genoeg vindt (is nu nog niets over bekend).

Quarantaine

Er was ook een groot meningsverschil tussen verschillende EU-landen over de mogelijkheid van een verplichte quarantaine. Er is overeengekomen dat EU-landen de mogelijkheid houden om reizigers te vragen in quarantaine te gaan na aankomst. Daar zijn echter wel voorwaarden aan verbonden want een land moet bij de Europese Commissie duidelijk aantonen dat quarantaine noodzakelijk is om het virus te bestrijden.

Hoe krijg je zo’n certificaat?

De nationale overheden regelen de afgifte van het EU Digitale Covid-certificaat. Het kan bijvoorbeeld worden afgegeven door ziekenhuizen, testcentra en gezondheidsdiensten, dat kan dus per land verschillen.

De digitale versie kan worden opgeslagen op een smartphone of tablet. Je kunt ook om een papieren versie vragen. Beide versies bevatten een QR-code met essentiële informatie en een digitaal zegel dat de echtheid van het EU Digitale Covid-certificaat garandeert.

Het EU Digitale Covid-certificaat is altijd gratis (dus pas op voor betaalde illegale versies) en wordt opgesteld in de taal van het land (bv. Spaans en overige officiële talen in Spanje, Nederlands/Vlaams) en in het Engels.

Meer informatie over het EU Digitale Covid-certificaat kun je HIER op de officiële website van de Europese Commissie lezen.