skip to Main Content
Midzomernacht op zijn Spaans, het feest van San Juan op 23 juni

Midzomernacht op zijn Spaans, het feest van San Juan op 23 juni

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De nacht van San Juan of midzomers nacht, is een oud en traditioneel feest in veel Europese landen. In Spanje en Portugal is het traditie om de zomer te verwelkomen met vele kampvuren en knallende rotjes te gooien. Het feest wordt gehouden tijdens de nacht van 23 op 24 juni terwijl de kortste nacht van het jaar eigenlijk die van de 21e juni is. San Juan wordt van Finland tot Brazilië in verschillende vormen gevierd. In veel van deze landen is de traditie om oude meubels op straat te verbranden.

Catalonië

In Catalonië zegt de traditie dat de avond van San Juan (Nit de Sant Joan) de jeugd van een dorp de hoogste boom moet zoekt, die op het stadsplein moet plaatsen en in augustus terug moet geven aan de eigenaar. Daarnaast is het traditie het feestelijke avondmaal te beëindigen met coca de San Juan, een speciale cake, en Cava, Spaanse Champagne, te drinken.

Galicië

In Galicië wordt de San Juan nacht (Noite de San Xoán) gevierd met Hogueras, kampvuren, die meestal op het strand aangestoken worden. Deze kampvuren worden in principe na middernacht op 24 juni aangestoken om de zomer te verwelkomen. Als men negen keer over dit kampvuur springt, zou dat zogenaamd goed geluk brengen of de vrouwen vruchtbaar maken (?). Daar waar in Catalunya Coca wordt gegeten, eten de Galiciërs cachelos, ongepelde aardappelen die men in het vuur roostert en opeet. Daarnaast eet men gegrilde sardientjes.

Alicante

De Hogueras in Alicante hebben van origine te maken met het vieren van de langste dag op de 23e waarop veel oogst binnengehaald kon worden en de kortste nacht van 23 op 24 juni om alle slechte dingen te vernietigen. Sinds 1928 is het feest echter een officieel stadsfeest geworden die een beetje lijken op de Fallas in Valencia. Grote papier-maché poppen worden verbrand om zo San Joan te vieren. In Alicante zijn deze dagen uitgeroepen tot nationaal interessant feest die al op 19 juni beginnen met vele activiteiten voor jong en oud. Uiteraard komen veel toeristen op de feesten af.

Het maakt echter niet uit hoe men de nacht van San Juan door zal brengen, feit is: de zomer is begonnen!! – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken