skip to Main Content

EK2016: Spanje in het wit tegen Kroatië maar met Nederlandse scheidsrechter

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ek2016-6aVOETBAL – Het nationale Spaanse elftal, reeds geplaatst voor de achtste finales en een van de 16 landen die doorgaan naar de volgende ronde, zal deze dinsdag om 21:00 niet in het gebruikelijke rode tenue maar in het “uit” tenue in het wit aantreden. Het is de eerste keer dit EK dat Spanje in het wit zal spelen, een kleur die “la Furia Roja” niet veel geluk heeft gebracht tot nu toe.

De witte kleren van het nationale Spaanse elftal zijn niet de geluk brengers voor de mannen van bondscoach Vicente del Bosque. Gelukkig is Spanje nu al geplaatst voor de volgende ronde en is Spanje een van de 16 landen in de achtste finales van het EK 2016. Een van de grootste verloren wedstrijden waarbij Spanje in het wit gekleed was werd gespeeld tegen Nederland bij het WK in Brazilië, de wedstrijd waar de Oranjeboys gehakt maakten van de Spanjaarden. De witte kleur gebeurde omdat de FIFA toentertijd Spanje niet met het typische rood en ook niet met het tweede tenue in het zwart wilde laten spelen waarna de hoofdsponsor Adidas snel met het witte tenue moest opdraven … met alle gevolgen van dien. De laatste grote EK en WK toernooien speelde Spanje in andere kleuren dan het wit zoals het geel in 2008, blauw in 2010 en 2012 en zwart in 2014.

Spanje staat voor de zevende keer tegenover Kroatië waarbij Spanje drie keer wist te winnen, twee keer gelijk speelde en slechts eenmaal verloor van Kroatië. Voor de enige gewonnen wedstrijd van Kroatië tegen Spanje moet men teruggaan naar 1994. Spanje is samen met Kroatië een van de twee landen die het sterkst staan in Groep D.

In 2012 stond Spanje ook al tegenover Kroatië waarbij het er even op leek dat beide landen niet al te veel moeite zouden gaan doen om te scoren. De reden daarvoor was dat zowel Spanje als Kroatië genoeg zouden hebben aan een gelijkspel om zo door te gaan naar de kwart finales van het toenmalige EK. Jesus Navas zorgde echter voor de enige treffer van het spel in de 87e minuut waardoor Kroatië uiteindelijk niet door ging. Ook dit keer zegt de Spaanse bondscoach dat er absoluut geen sprake zal zijn van een “samenzwering” aangezien Spanje gaat voor het winnen en niets anders.

Scheidsrechter

Al dat moois moet dan ook nog eens gaan gebeuren voor de ogen van de enige Nederlandse deelname aan het EK 2016, scheidsrechter Bjorn Kuipers. De Nederlandse fluiter zal bijgestaan worden door lijnrechters Sander van Roekel, Erwin Zeinstra, Pol van Boekel, Richard Liesveld en de enige niet Nederlander Viktor Kassai (Hongarije). Kuipers heeft wel vaker met het Spaanse elftal te maken gehad en heeft al vaker belangrijke wedstrijd op Europees niveau gefloten waarbij Spaanse clubs aanwezig waren – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken