skip to Main Content
Technische problemen en lange wachtrijen bij ID kaarten en paspoorten vernieuwingskantoren in Spanje

Technische problemen en lange wachtrijen bij ID kaarten en paspoorten vernieuwingskantoren in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Elk jaar is het rond deze tijd hetzelfde verhaal. Tienduizenden Spanjaarden komen er plotseling achter dat hun ID kaart (DNI in het Spaans) of paspoort verlopen is of dat dit binnenkort het geval zal zijn. Gezien het feit dat men graag op vakantie wil de komende zomermaanden dienen een van de twee of alle twee in orde te zijn. Daarom besluit iedereen op hetzelfde moment naar de speciale “oficinas de renovación y expedición del DNI” te gaan waarop er lange rijen ontstaan, ook al zijn de aanvragen alleen mogelijk op afspraak.

In het hele land zijn er tienduizenden Spanjaarden die plotseling snel nog even hun DNI oftewel “Documento Nacional de Identidad” of “Pasaporte” ofwel paspoort willen vernieuwen maar daarbij op grote problemen stuiten om dit (op tijd) voor elkaar te krijgen. De reden daarvoor is dat men bij de meeste kantoren een afspraak (cita previa) moet maken en dat deze al grotendeels vergeven zijn. Ondanks het feit dat men alleen op afspraak terecht kan bij de speciale kantoren waar deze identificatie documenten vernieuwd en/of voor het eerst aangevraagd kunnen worden, staan er toch altijd tientallen mensen te wachten bij de kantoren en worden er lange rijen gevormd. Daar bovenop komt nog dat de kantoren regelmatig te maken hebben met technische storingen waardoor er nog meer vertragingen ontstaan.

Proces

Spanjaarden moeten hun ID kaart en/of paspoort vernieuwen (renovar el DNI o pasaporte) bij de lokale of regionale Comisaría de Policía Nacional. In veel gemeenten waar deze niet aanwezig is staan regelmatig mobiele eenheden die gedurende een bepaalde tijd aanwezig zijn waarna ze naar een volgende locatie gaan. Om bij de politie terecht te kunnen dient men een afspraak te maken via internet of via de telefoon. Zonder afspraak wordt je tegenwoordig niet meer geholpen. En dat is maar goed ook want vroeger was het een zooitje. In sommige gevallen is het mogelijk om een “DNI con urgencia” ofwel een ID kaart met urgentie aan te vragen waarbij het proces sneller verloopt. Dit wordt echter niet aan iedereen gegeven en er zijn strenge voorwaarden aan verbonden.

Prijzen

Net zoals een Nederlands of Belgisch paspoort of ID kaart dienen de Spanjaarden een actuele foto type paspoort foto mee te nemen (zonder alle speciale eisen zoals in Nederland), het oude DNI of paspoort en een certificaat van de gemeente waar je ingeschreven staat en woonachtig bent. Dit laatste wordt meestal gevraagd aan degene die verhuist is tussen de periode van de oude en nieuwe ID kaart of paspoort. Een ID kaart vernieuwen kost slechts 10,60 euro. De vernieuwing van een paspoort heeft een prijs van 26.02 euro. Grote families (dat zijn man en vrouw met drie of meer kinderen) krijgen gratis een ID kaart en/of paspoort.

Lees ook: Meer informatie over inschrijven bij gemeente, NIE, rijbewijs en meer bij het wonen in Spanje

Geldigheid

De DNI heeft een verschillende geldigheid welke afhankelijk is van de leeftijd. Voor personen jonger dan vijf jaar is de DNI 2 jaar geldig. Tussen de 5 en 30 jaar heeft de DNI een geldigheid van 5 jaar en tussen de 30 en 70 jaar een geldigheid van 10 jaar. De DNI is voor personen ouder dan 70 jaar voor de rest van hun leven geldig waarbij deze niet vernieuwd hoeft te worden.

In het geval van de paspoorten in Spanje zijn deze 2 jaar geldig voor personen jonger dan vijf jaar en 5 jaar voor personen tussen de vijf en dertig jaar oud. Vanaf dertig jaar oud is het paspoort voor iedereen 19 jaar geldig.

Één nummer voor alles

Wat handig is in Spanje dat hetzelfde nummer gebruikt wordt voor alles; van belastingzaken tot het rijbewijs, paspoort en DNI bewijzen. Dat wil dus zeggen dat je voor alle officiële, administratieve en bureaucratische zaken een enkel nummer hoeft te gebruiken. Datzelfde geldt min of meer voor de buitenlanders die in Spanje ingeschreven staan. Deze hebben een NIE (Número de Identidad de Extranjero) nummer welke zowel op de beruchte groene kaart staat (vroeger blauw met foto) maar ook op je rijbewijs als je deze in Spanje hebt aangevraagd en daarna op alle officiële documenten en administratieve zaken. Wel zo makkelijk dus.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Het verkrijgen van een nieuw paspoort/I.D blijft ook voor Nederlandse ingezeten van Spanje een tijdrovende, en geldverslinde, bezigheid.
    Afspraak maken bij de ambassade in Madrid, wachttijd zeven weken, daarna dient bezien te worden of het paspoort wel: ” Echt is ” duur drie weken,foto verplicht laten maken bij een door de ambassade aangewezen fotomaker, Ondara-Madrid vice versa 1300 km, twee maal hotelovernachting en eten. Kosten nieuw paspoort.
    Ik heb de kosten van mijn nieuwe paspoort, en de kosten om het te verkrijgen begroot op € 550, -.
    Nee, van mij geen waarde oordeel, mag de lezer zelf doen!

  2. Een prijs van 26,02 Euro voor een paspoort die 19 jaar geldig is, is wel wat anders dan een Nederland paspoort van 96,00 Euro voor tien jaar die je bovendien nog op moet gaan halen in Madrid (voor mij 1000 km en minimaal 2 dagen) of in Nederland waarbij je een vliegreis moet gaan maken, met de trein of bus naar een bepaald gemeentehuis loket toe moet en maar moet afwachten of de foto, die gemaakt is door een officiële fotograaf in Nederland, in smaak valt van de ambtenaar achter het loket. Mijn paspoort koste mij de laatste keer ongeveer 350 Euro waarbij ik ook nog een hoop gezeur kreeg over de kleur van de achtergrond van mijn pasfoto. En in Nederland krijg je niets gratis….. o ja alleen als vluchteling, economisch of niet dan is alles gratis en mag je ook nog je eigen normen en waarden meenemen.

  3. “2 Jaar geleden een nieuw ID kaart op Schiphol aangevraagd €91,- pas foto was niet goed maar daar hebben ze een vriendelijk winkeltje voor een verdieping lager €10,- Ook die foto was niet goed naar 3 maal heen en weer lopen waar het meisje tot 3 keer toe op de PC de grote aanpaste eindelijk goed . Kon hem naar een paar dagen afhalen maar vertrek datum was ook goed.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken