menu: rubrieken, zoeken & meer

Zeven van de vijftig beste restaurants ter wereld liggen in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Zeven van de vijftig beste restaurants ter wereld liggen in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse restaurants komen er dit jaar opnieuw goed vanaf in de The World’s 50 Best Restaurants van het tijdschrift Restaurant Magazine. Van de 50 beoordeelde restaurants liggen er 7 in Spanje. Het restaurant El Celler de Can Roca staat op de tweede plaats op de lijst, achter de nummer een welke dit jaar de Osteria Franciscana in Módena (Italië) is geworden.

Restaurant El Celler de Can Roca ligt in het Catalaanse Vilablareix (Gerona) en heeft opnieuw een hoge notering weten te halen op de prestigieuze wereldranglijst . Terwijl het restaurant van de gebroeders Roca vorig jaar nog op de derde plaats stond is dat dit jaar een plaats gestegen naar de tweede plaats.

Het was dus voor de oudste broer Joan Roca (chef kok), de middelste broer Josep (sommelier) en de jongste broer Jordi (desserts) een groot feest met de benoeming. Hun restaurant staat in de traditie van de Catalaanse gastronomie, maar is daar een zeer actuele versie van. Het restaurant biedt plaats aan een 45-tal bezoekers.

El Celler de Can Roca heeft sinds 2009 drie Michelinsterren. In de rangschikking van het tijdschrift Restaurant Magazine schoof het jaar na jaar vooruit met in 2009 een vijfde positie, in 2010 een vierde positie en in 2011 en 2012 een tweede plaats in de lijst van de 50 beste restaurants van de wereld. In 2013 werd uiteindelijk een eerste maal de eerste plaats behaald in deze lijst, wat in 2015 opnieuw gebeurde. Sinds 2011 behoort het restaurant onafgebroken tot de top drie van deze rangschikking. In 2017 stond het restaurant in Gerona op de derde plaats.

Catalaanse bekritisering

Helaas is er ook enige triestheid vanwege de Catalaanse politieke kwestie aangezien het tweede beste restaurant ter wereld door diverse Catalaanse politci en Catalaanse inwoners wordt bekritiseerd vanwege de viering van de “Premis de la Fundació Princesa de Girona”. De Koning en Koningin moesten met deze avond weggaan uit de stad Gerona omdat Felipe VI daar persona non grata is en de gemeente hem geen toestemming gaf voor de viering van dit jaarlijks terugkerende belangrijke evenement.

Net zoals elk jaar organiseren de drie Roca broers de maaltijd na afloop van het gala maar dit jaar ook de premie uitreiking zelf. Daar is van diverse lokale politici veel kritiek op gekomen waarbij er ook veel Catalanen zijn die veel kritiek hebben op de Catalaanse Roca broers. Joan, Josep en Jordi begrijpen die kritiek echter niet want hun restaurant heeft niets met politiek te maken en het is voor hen een eer om de Koning opnieuw te mogen ontvangen.

Andere restaurants

Naast El Celler de Can Roca (2) staan er nog zes andere Spaanse restaurants op de lijst van 50 beste restaurants, te weten:

  • Mugaritz – Errenteria, Guipúzcoa – (9)
  • Etxebarri – Atxondo, Vizcaya – (10)
  • Disfrutar – Barcelona – (18)
  • Arzak – San Sebastián – (31)
  • Tickets – Barcelona – (32)
  • Azurmendi – Larrabetzu, Vizcaya – (43)