¡OLÉ! Spanje is weer open

¡OLÉ! Spanje is weer open
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Deze zondag 21 juni zal de geschiedenisboeken ingaan als de dag dat er een einde is gekomen aan de noodtoestand in Spanje, er een einde is gekomen in bijna heel het land aan het de-escalatieproces en de dag dat buitenlanders uit EU- en Schengenlanden weer naar Spanje kunnen reizen omdat de grenzen zijn geopend.

Noodtoestand

De ‘estado de alarma‘ of noodtoestand ging in Spanje van kracht op 15 maart en nu 100 dagen later op 21 juni is er na zes verlengingen een einde gekomen aan deze bijzondere periode ten tijde van de corona-crisis.

De-escalatie

De ‘desescalada‘ of de-escalatieproces ging van start op 4 mei en zou in principe bestaan uit vier fasen: fase 0, 1, 2 en 3 die elk (op fase 0 na) twee weken zouden moeten duren. Maar het proces op weg naar de post-corona tijd verliep uiteindelijk anders dan gepland en op sommige momenten behoorlijk chaotisch en verwarrend.

Post-corona

De ‘nueva normalidad‘ of de nieuwe normaliteit is de periode die vanaf 21 juni in praktisch heel Spanje (op Galicië, Catalonië, Baskenland en Cantabrië na want die zijn eerder begonnen) van start gaat. Het is de post-corona tijd waarin men zo normaal mogelijk probeert te leven om terug te komen in het Spanje van voor de corona-crisis. Maar ook de nieuwe normaliteit periode gaat gepaard met veel maatregelen en regels die zowel landelijk als op regionaal en zelfs lokaal niveau kunnen verschillen.

Grenzen open

De grenzen gingen op 16 maart op slot, dat wil zeggen dat de grenzen fysiek wel open waren maar dat er weer grenscontroles waren ingevoerd en burgers uit andere EU-landen en de Schengenzone niet zomaar Spanje konden binnenkomen. Maar de grenscontroles zijn op zondag 21 juni komen te vervallen en inwoners van de EU en Schengenzone inclusief Groot Brittannië mogen Spanje weer binnenkomen zonder de verplichte 24-daagse quarantaine.

De grenzen tussen Spanje en Portugal gaan op 1 juli open, de dag dat ook de grenzen voor reizigers uit landen van buiten de EU en Schengenzone Spanje weer binnen mogen komen.

En nu?

Op zondag zijn dus de noodtoestand, het de-escalatieproces en de grenscontroles verleden tijd maar wat gaat er nu gebeuren? 

Ten eerste is het voor de inwoners van Spanje mogelijk om door heel Spanje te reizen. Tot aan 21 juni was het niet toegestaan om buiten de eigen autonome regio te komen. Het was wel mogelijk om tussen provincies binnen een regio te reizen maar niet tussen de verschillende regio’s. 

Daarnaast moeten zowel de inwoners van Spanje als de miljoenen internationale bezoekers die Spanje gaan bezoeken er rekening mee houden dat er maatregelen genomen zijn en dat er bepaalde regels gelden in het land. 

Enkele regels zoals de verplichte mondkapjes, 1,5 meter social distance en persoonlijke hygiëne zoals het wassen en desinfecteren van handen zijn landelijk geregeld maar andere maatregelen en regels zijn op autonoom/regionaal of zelfs lokaal geregeld. Deze kunnen dus in de autonome regio’s onderling verschillen, houd daar rekening mee.

Diverse nuttige artikelen

We hebben de afgelopen weken ons best gedaan om jou als lezer zo goed mogelijk te informeren en er zijn dus al veel artikelen geplaatst over de periode die vanaf 21 juni is begonnen in Spanje. Voor meer uitgebreide informatie raden we je aan om onderstaande artikelen (nogmaals) te lezen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.