Spanje op een na grootste bierproducent binnen Europa en negende wereldwijd

Spanje op een na grootste bierproducent binnen Europa en negende wereldwijd
Beeld: via canva.com

Spanje op een na grootste bierproducent binnen Europa en negende wereldwijd

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Volgens het ‘Verslag van de Biersector 2022’ is Spanje erkend als de tweede grootste bierproducent van Europa en de negende wereldwijd. Eerder in maart deelde de organisatie mee dat Spaanse bierbrouwers in 2022 zo’n 41 miljoen hectoliter bier hebben geproduceerd, een stijging van bijna 8% vergeleken met het jaar ervoor. Deze productiecijfers hebben Spanje op de tweede plaats in Europa geplaatst, voor Polen met 38 miljoen hectoliter en alleen overtroffen door Duitsland met 88 miljoen hectoliter.

China staat bovenaan de wereldranglijst met bijna 360 miljoen hectoliter, terwijl Vietnam, net voor Spanje, de achtste plaats inneemt met 42 miljoen hectoliter. Deze hoeveelheid is volgens ‘Cerveceros de España’ binnen het bereik van de Spaanse sector. De export is in omvang toegenomen tot 4,2 miljoen hectoliter, wat een groei van 13% betekent in vergelijking met 2021 en een toename van 37% over de laatste drie jaar.

Als we kijken naar de rangorde van grootste bierproducenten in Spanje, staat Mahou-San Miguel bovenaan met 12,8 miljoen hectoliter. Ze worden gevolgd door Grupo Damm (11,3 miljoen hectoliter), Heineken España (10,1 miljoen hectoliter), Hijos de Rivera (4,8 miljoen hectoliter), Compañía Cervecera de Canarias (1,1 miljoen hectoliter), Grupo Ágora (0,9 miljoen hectoliter) en tenslotte de kleine brouwerijen die in 2022 in totaal naar schatting 0,14 miljoen hectoliter hebben geproduceerd.

In 2022 werd ongeveer 1.000 ton aan hopbloemen geoogst als grondstof voor bierproductie. Daarnaast bedroeg de productie van gerstemout bijna 550.000 ton, met een totale waarde van meer dan 300 miljoen euro. Van de granen die gebruikt worden, komt ongeveer 90% uit Spanje. De droogte aan het begin van het jaar heeft de oogsten echter geraakt. Hierdoor is het waarschijnlijk dat er dit jaar in grotere mate grondstoffen geïmporteerd moeten worden.

In termen van werkgelegenheid bood de sector in 2022 plaats aan 450.000 werknemers, een toename van 12,5% vergeleken met het voorgaande jaar. Van deze banen had bijna 87% betrekking op de horecabranche.

Ga naar de inhoud