skip to Main Content
Het Catalaanse dorp Batea in de provincie Tarragona wil naar de deelstaat Aragón verhuizen

Het Catalaanse dorp Batea in de provincie Tarragona wil naar de deelstaat Aragón verhuizen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

TARRAGONA – De gemeente en inwoners van het Catalaanse bergdorp Batea in de provincie Tarragona hebben het helemaal gehad met de Catalaanse onafhankelijksdrang van de politici in Barcelona. De burgemeester van het dorp onderzoekt nu of ook zijn gemeente een referendum kan houden maar dan om aan de inwoners te vragen of ze niet meer bij Catalonië wil horen maar bij de autonome deelstaat Aragón. Het dorp is namelijk op slechts 17 kilometer van de grens met Aragón gelegen en een grensverlegging zou makkelijk kunnen.

Burgemeester Joaquim Paladella van het dorp Batea is de non-stop discriminatie en druk van de Catalaanse regionale overheid helemaal zat. Ook veel inwoners van het kleine dorp in het achterland van de provincie Tarragona hebben het helemaal gehad met de onafhankelijksdrang van de Catalaanse politici en willen er niets meer mee te maken hebben. Daarom wil men graag bij Aragón horen en Catalonië verlaten, iets wat onwaarschijnlijk lijkt.

De gemeente van het dorp heeft echter al jaren problemen met de autoriteiten in Barcelona want deze komen hun verplichtingen niet na. In 2010 werd begonnen met de bouw van een centrum voor opvang van ouderen, iets wat inmiddels klaar is en reeds gebruikt wordt. De Generalitat de Catalunya heeft echter niet aan haar verplichtingen voldaan en grote sommen subsidies niet overgemaakt. De burgemeester heeft het nu helemaal gehad met de regionale overheid en wil nu van de provinciale staten van Tarragona weten of ook zij nu een referendum mogen houden over afscheiding van Catalonië.

Toch sluit de burgemeester niet uit dat als de regionale premier Carles Puigdemont zijn excuses aanbiedt en met oplossingen komt, zijn gemeente het lokale referendum niet door zal laten gaan. Zoniet, dan zou er ver weg in de toekomst een kans kunnen zijn dat Batea graag wil verhuizen van Catalonië naar de nabijgelegen deelstaat Aragón. Overigens is niet bekend wat de regionale overheid van Aragón van het idee vindt maar die houden zich wijselijk stil.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
  1. Ik weet niet welk nieuws jij leest om tot deze conclusie te komen.
   Maak je maar niet ongerust over geestesgestelheid van de Catalanen.
   Ik zou maar niet zoveel vertrouwen hebben in onze “onafhankelijke” media.

 1. ja heb da ook nog gelezen, gehoord en ook meegemaakt net zoals een ander denk ik
  de ene partij haalt meer stemmen dan de andere en toch is er een andere partij die meeregeert
  hoe zou dat komen?
  de mensen stemmen niet altijd voor hetzelfde, dat weet iedereen en toch, nogal dikwijls dezelfde aan de macht, die postjes toch en vooral die binnenzak.

 2. Ja dat is waar en hoop dat die burgervader gelijk krijgt maar zijn de “Spaanse” politici ook de weg niet kwijt?
  Als ik de kranten lees is het ook niet allemaal rozengeur en maneschijn toch?
  Het is ook een boeltje en ja mensen beliegen en bedriegen doet iedere regering, beloven, beloven en nog ne keer beloven maar ja he…. De werkloosheid is gedaald ja met veel vakantiejobs….en lonen van enkele euro´s per uur, leuk. De regering hebben de mensen in de tang en dit zal nog jaaaaaren duren dus kom mij niet vertellen dat het doetjes zijn die klaarstaan voor hun volk.
  Als je de “Spanjaarden” hier hoort praten zijn het ook niet de leukste woorden die ze hebben voor “de Spaanse” regering.
  Zonder enige uitleg gaan de facturen omhoog maar de lonen…een heel klein beetje om de mensen te sussen, je verdiend hier 1000 euro op een maand (als je al veel geluk hebt) daar kom je echt niet ver mee he.
  Als de Catalanen eruit willen dat doen ze dan maar, de gevolgen goed of slecht zullen ze dan ook erbij moeten nemen maar je kan er niet omheen dat het allemaal zakkenvullers zijn die leven op de kap van een ander.

  1. waar heb ik dat nog gehoord of gelezen ? Heel Europa krioelt van dat soort. In het stemhokje blijven ze elke keer voor dezelfde stemmen. Een paar dagen daarna terug hetzelfde

 3. Een hele goede burgemeester , die niet met zich laat piepelen!
  Ik heb het al vele malen gezegd: die Catalaanse politici zijn totaal de weg kwijt en bezig de boel te verwoesten met hun heilloze onafhankelijks drang.

  1. 1 Gefrustreerde burgemeester. De meesten hebben vorig jaar massaal akkoord gegeven in Barcelona. We zullen het zien Frank wat er gaat gebeuren na 1 oktober. Ik heb goede hoop op een scheiding. Er veranderd weinig, handel vindt altijd zijn weg. Spanje en Catalunya hebben elkaar nodig.
   De pers in Nederland o.a De Telegraaf met die PP. tante uit Barcelona en ook deze redactie proberen al jaren de zaak belachelijk te maken.

   1. Niet belachelijk Michiel, maar wel realistisch. De redactie woont zelf al jaren in Catalonië dus zit er middenin. De meeste Catalanen (voorstanders dan) herhalen simpelweg wat de politici zeggen en denken zelf niet na. Vanuit Brussel wordt gezegd dat ze buiten de EU vallen, Catalonië negeert dat gewoon. Persoonlijk zie ik totaal niet in waarom de Catalanen zelfstandig willen zijn en zo compleet tegen alles wat spaans zijn

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken