skip to Main Content
Zeven van de tien uit de zee geredde zwemmers zijn buitenlanders in de provincie Alicante

Zeven van de tien uit de zee geredde zwemmers zijn buitenlanders in de provincie Alicante

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ALICANTE – Het is bekend dat de provincie Alicante met de populaire Costa Blanca een geliefde plaats is om de warme lente, zomer en herfst maanden door te brengen. Hierbij wordt ook gretig gebruik gemaakt van de stranden en natuurlijk de Middellandse Zee. Helaas gaat dat zwemmen niet altijd goed en moeten er personen gered worden. Nu blijkt uit de laatste cijfers dat van de tien personen die uit het water worden gered afkomstig zijn uit het buitenland.

Tussen januari en juli zijn er alweer 23 personen om het leven gekomen door verdrinking voor de kust van de provincie Alicante met een totaal van 33 in de hele Comunidad Valenciana deelstaat. Dat aantal had veel hoger kunnen zijn als er niet overal op de stranden strandwachten aanwezig zouden zijn die keer op keer meer zwemmers moeten redden uit een benarde positie in de zee. Het merendeel van de personen die gered worden zijn niet afkomstig uit Spanje en komen uit andere landen zoals Groot Brittannië, Ierland, Rusland maar ook Nederland en België.

Afgelopen maandag moesten er maar liefst vier nieuwe dodelijke slachtoffers opgeteld worden bij het lijstje nadat er twee personen overleden in Torrevieja en Xàbia en een man en vrouw in Guardamar del Segura. Met name de laatste twee doden zorgden voor veel nationale pers omdat het hier om een Spaans echtpaar gaat die met een rode vlag was gaan zwemmen en niet meer levend uit het water kwam waardoor plotsklaps de twee kinderen wezen zijn geworden.

Campagne

Om het aantal van 7 van de 10 geredde Buitenlanders te verlagen is men nu een campagne begonnen in het Engels en Russisch om de buitenlandse vakantiegangers en inwoners te waarschuwen voor de gevaren van de zee. Buiten het feit dat er folders, flyers en posters worden uitgedeeld onder de strandgasten worden er ook diverse sketches opgevoerd om door middel van toneel en humor de strandgangers te waarschuwen voor de zee en de vele gevaren. Deze toneelstukjes worden zowel live opgevoerd alsook opgenomen en op internet geplaatst.

Dit jaar

Tot nu toe zijn er in heel Spanje alweer 246 personen door verdrinking in water, zowel de zee alsook zwembaden, meren en rivieren, om het leven gekomen. Dat zijn de slechtste cijfers van de laatste drie jaar gezien het feit dat gedurende dezelfde periode in 2016 er 238 personen en in 2015 er 167 personen om het leven kwamen. Tot nu toe overleden er in de maand juli alweer 36 personen, iets wat hoger (wellicht boven de 70 die geregistreerd werden in de maand juni in 2016) kan uitvallen omdat men alleen nog maar de eerste twee weken heeft gerekend.

De meeste verdrinkingsdoden zijn tot nu toe dit jaar te betreuren in Andalusië met 46 doden gevolgd door de Canarische Eilanden en Galicië met elk 38 doden en dan de Comunidad Valenciana met in totaal 33 doden. Catalonië staat op de lijst met 22 verdrinkingsdoden gevolgd door Cantabrië met 14, Balearen met 13, Murcia met 10 en Castilla La-Mancha met 9 doden door verdrinking.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Hier aan de Belgische kust net hetzelfde. Mensen met vakantie halen gekke, onverantwoordelijke toeren uit en dan gebeuren er ongelukken. Ze zwemmen zonder ook met iets of iemand rekening te houden en ondanks het feit dat de redders ingrijpen en de mensen op de gevaren wijzen gebeuren er nog ongelukken. De eendagjestoeristen liggen uren in de zon te bakken, vallen in slaap, want hebben er soms een lange rit op zitten, en belanden op de spoed want ernstig verbrand.
    Kindjes lopen de straat over en de ouders letten niet op.
    Een boekje uitgeven ” Veiligheidstips voor een zorgeloze vakantie ” zou een nuttige toon zijn.

  2. Wat triest voor de kinderen van het Spaanse echtpaar dat verdronken is. Hopenlijk worden ze goed opgevangen. Ik vind het trouwens onbegrijpelijk dat mensen de rode vlag negeren.
    En dat veel mensen ook niet nadenken over de gevaren van de zee, het feit dat velen niet eens goed kunnen zwemmen en dat ze door dit soort domme acties ook het leven van de strandwachten in gevaar brengen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken