286.000 in de steek gelaten honden en katten in Spanje in 2020

286.000 in de steek gelaten honden en katten in Spanje in 2020
Beeld: Freepik

286.000 in de steek gelaten honden en katten in Spanje in 2020

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Elk jaar op 21 juli viert men de Internationale Dag van de Hond, iets waar men ook in Spanje bij stil staat. Deze dag begon in 2004 om aandacht te vragen voor de op straat levende honden maar helaas is dat nog steeds een groot probleem in Spanje. Volgens het jaarlijkse onderzoek van Fundación Affinity zijn er vorig jaar in Spanje 162.000 honden in de steek gelaten, een aantal dat waarschijnlijk veel hoger is omdat er alleen rekening wordt gehouden met de gegevens van dierenopvangcentra en asiels.

De inwoners van Spanje zijn hondenliefhebbers want het aantal honden dat in huishoudens neemt is toegenomen, net zoals het aantal dierenartsen en dierenspeciaalzaken. Maar Spanje heeft ook nog steeds een groot probleem met het in de steek laten van honden en katten. 

Volgens Fundación Affinity zijn er in 2020 in totaal 286.000 huisdieren in de steek gelaten waaronder 162.000 honden en 124.000 katten, 6 procent minder dan in in 2019 (-11,5 procent bij honden en +0,4 procent bij katten). Het gaat in dit geval alleen om honden en katten die geregistreerd werden bij dierenopvangcentra en asiels in Spanje.

Als er gekeken wordt naar 47,3 miljoen inwoners dan kan gesteld worden dat er per 1.000 inwoners circa 3,4 honden en 2,6 katten in de steek worden gelaten in Spanje. In het onderzoek staat ook dat het in de steek laten van honden en katten 2,4 procent is van de geschatte 6,7 miljoen honden en 3,8 miljoen katten die leven in Spanje.

49,3 procent van de in de steek gelaten honden en 42,6 procent van de in de steek gelaten katten werd geadopteerd terwijl 15,6 procent van de honden en slechts 2,2 procent van de katten vanwege de identificatie teruggebracht kon worden naar hun baasjes. 20,2 procent van de honden en 15,1 procent van de katten verblijft nog steeds in een opvangcentrum of asiel terwijl 3 procent van de honden en 9,7 procent van de katten is overleden en 0,2 procent van de honden en 0,9 procent van de katten is geëuthanaseerd (vanwege leeftijd of ziekte).

28 procent van de honden had een identificatiechip maar dat was in slechts 4,3 procent bij katten het geval. 55 procent van de honden en 42 procent van de katten was volwassen, 23 procent van de honden en 19 procent van de katten was senior en 22  procent van de honden en 39 procent van de katten was puppie op het moment dat ze werden opgevangen. 69 procent van de honden en 91 procent van de katten is een kruising van rassen terwijl 31 procent van de honden en 9 procent van de katten ras honden/katten waren.

Een van de belangrijkste redenen voor de mens om honden en/of katten in de steek te laten zijn economische redenen gevolgd door ongewenste geboortes of zwangerschap. Als derde belangrijke reden staat het niet te corrigeren gedrag van een huisdier en op de vierde plaats staat het einde van het jachtseizoen op de lijst. Het verlies of gebrek aan interesse in het dier (alsof het speelgoed is) is net zoals gebrek aan tijd en/of ruimte een van de redenen waarom honden en katten in de steek worden gelaten.

Bekijk het hele Fundación Affinity onderzoek 2020 HIER.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.