Search
menu
Search

AANSLAG BCN: Politie heeft de hoofdverdachte van de terroristische aanslag in Barcelona neergeschoten

Oeps ... foto ontbreekt!

AANSLAG BCN: Politie heeft de hoofdverdachte van de terroristische aanslag in Barcelona neergeschoten

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Volgens de Twitter berichten, de televisie en de regionale krant La Vanguardia heeft de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra op maandagmiddag rond 16.00 uur Younes Abouyaaquoub weten te lokaliseren en neergeschoten. De vondst van Spanje’s meest gezochte crimineel/terrorist vond plaats in de gemeente Subirats in de Alt Penedès streek, niet ver van Barcelona. Het nieuws is nog erg “vers” dus meer informatie volgt later (als update van dit nieuwsbericht)

De Spaanse televisie zegt dat een inwoonster van de gemeente op de weg tussen Subirats en Sant Sadurní d’Anoia iemand zag die op de gezochte terrorist leek en ze twijfelde geen moment en belde 112. Agenten van een politiepatrouille troffen later tussen de druivengaarden een man aan die erg veel leek op de terrorist. Toen hij gesommeerd werd zijn handen omhoog te doen trok hij zijn shirt uit en liet hij een bomriem of bomvest zien. Toen de verdachte persoon op de agenten afliep en “Allah is groot” schreeuwde, openden zij het vuur en schoten ze hem neer. De schoten doden de terrorist blijkbaar niet maar hij is wel gewond. De terrorist werd doorgeschoten onder een viaduct van de AVE hogesnelheidstrein. Vanwege de bomriem/bomvest nam de politie geen enkel risico en werd de speciale explosievendienst ingezet om na te gaan of het om explosieven ging of niet. UPDATE: de bomriem bleek, net zoals in de badplaats Cambrils, vals te zijn.

Verdachte

Sinds zaterdag wordt Younes Abouyaaquoub gezien als de bestuurder van de bestelbus die op de Ramblas van Barcelona 13 mensen de dood inreed en daarnaast 120 gewonden het ziekenhuis in stuurde met zijn terroristische actie die later door de Islamitische Staat (IS) werd opgeëist. In eerste instantie dacht de politie nog dat de 17-jarige Marokkaanse jongen Moussa Oukabir de bestuurder was van de bestelbus maar nadat deze samen met drie collega terroristen werd doodgeschoten in de badplaats Cambrils kwam de politie met een andere hoofdverdachte.

bf926d444c26d20a79d93dcad1e44f63

Na de aanslag

Sinds dat de politie de identiteit wist van de bestuurder van de dodelijke bestelbus was men op zoek naar de jonge terrorist. Men wist via videobeelden dat Younes via de Boqueria markt de wijk Raval binnenliep en later via de smalle straten naar de Zona Universitària liep waar hij een witte Ford Focus steelde en de bestuurder daarvan, Pau Pérez, doodstak. Pau Pérez wordt inmiddels ook gezien als een slachtoffer van de terroristische aanslagen waardoor het dodental oploopt naar 15 (terroristen niet meegerekend).

Na deze diefstal van de auto duurde het echter niet lang of de terrorist kwam oog in oog te staan met een politiecontrole aangezien de stad hermetisch was afgesloten na de aanslag op de Ramblas. Younes gaf echter flink gas en reed een politieagent aan en kon zo vluchten om later de auto achter te laten in de gemeente Sant Just Desvern. Sindsdien was de jonge IS terrorist spoorloos en vond er een klopjacht plaats naar de enige dader van de terroristische aanslag op de Ramblas in Barcelona.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?