skip to Main Content
Wordt de stroom van buitenlandse toeristen beïnvloed door de recente aanslagen in Spanje?

Wordt de stroom van buitenlandse toeristen beïnvloed door de recente aanslagen in Spanje?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spanje heeft al enkele jaren te maken met de effecten van de zogenaamde leen-toeristen die van andere onveilige landen naar Spanje komen om op vakantie te gaan. Dankzij deze massale stroom van geleende buitenlandse toeristen heeft Spanje de laatste tijd elk jaar keer op keer de records aan internationale vakantiegangers verbroken met als hoogtepunt (tot nu toe) 75,3 miljoen toeristen in 2016. Men verwachte dat dit aantal op het einde van dit jaar tot 84 miljoen zou kunnen stijgen waardoor Spanje wereldleider zou kunnen worden wat betreft het aantal toeristen. De recente terroristische aanslag in Barcelona en de verijdelde aanslag in Cambrils kunnen echter deze cijfers gaan beïnvloeden.

Het toerisme is een van de grootste (maar niet de grootste) economische motoren van het land waarin direct meer dan 3 miljoen personen werkzaam zijn en jaarlijks miljarden worden verdiend. Het toerisme is erg belangrijk voor veel delen van het land, met name langs de Middellandse Zee kust en op de Balearen en Canarische Eilanden. Al jaren is het aantal buitenlandse toeristen aan het stijgen en elk jaar weer worden de records verbroken met als laatste hoogste cijfer dat van 75,3 miljoen in 2016. Het gaat in veel gevallen echter wel om zogenaamde leen-toeristen die normaal gesproken bijvoorbeeld naar andere landen zoals Turkije, Griekenland, Tunesië of Egypte op vakantie zouden gaan maar toch liever kiezen voor het “veilige” Spanje.

Maar zien de buitenlandse toeristen Spanje na de recente terroristische aanslag in een van Spanje’s meest bezochte stad nog wel als een veilig land? De kans is groot dat veel vakantiegangers nu toch liever kiezen voor andere landen zoals bijvoorbeeld de Caribische Eilanden waar geen problemen met terrorisme zijn. De kans is echter ook groot dat de meeste toeristen zich niets aantrekken van de aanslagen in Spanje en gewoon naar Spanje blijven komen omdat ze niet willen zwichten voor de terroristische dreigingen van de barbaren van de Islamitische Staat.

Wereldleider

Spanje heeft in 2016 maar liefst 75,3 miljoen buitenlandse toeristen mogen ontvangen, dat was een nieuw record. Voor dit jaar had men al voorspeld dat dit aantal boven de 80 miljoen zou gaan komen waarbij sommige studies aangeven dat het makkelijk tot de 84 miljoen zou kunnen stijgen. Zou dat laatste het geval zijn dan had Spanje de wereldleider in het toerisme kunnen worden aangezien de Verenigde Staten het afgelopen jaar 80 miljoen toeristen ontvingen en Frankrijk maar liefst 83 miljoen buitenlandse toeristen, een aantal wat het land ook dit jaar weer hoopt te halen. Frankrijk is Spanje’s buurland en heeft natuurlijk ook al te maken gehad met terroristische aanslagen waardoor het toerisme een flinke deuk heeft opgelopen maar dat is van tijdelijke aard en van korte duur gebleken.

Spanje staat iets soortgelijks te wachten. Veel experts menen dat de aanslagen in Barcelona en Cambrils de toeristenstroom een tijdelijke knal heeft gegeven waarbij er gedurende korte tijd minder buitenlanders naar Spanje zullen komen. Men voorspeld echter dat dit van korte duur is en dat de toerist daarna toch weer gewoon naar Spanje zal reizen. De vraag is alleen of dat ritme zo hoog zal zijn dat men alsnog op het einde van dit jaar kan zeggen dat Spanje de wereldleider in het toerisme is en Frankrijk en de Verenigde Staten achter zich heeft gelaten.

En jij … blijf jij wel komen naar Spanje na de aanslag in Barcelona en de verijdelde aanslag in de badplaats Cambrils? Voel jij je wel veilig in Spanje of probeer je Spanje nu te vermijden?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Ik woon hier al 50 jaar in Spanje
  en ik zou nooit meer ergens anders willen wonen
  en in Holland al helemaal niet

 2. Het is een geflipte wereld veroorzaakt door de geflipten der aarde. Insane world . Fact. No brains at all . Where is God ? i don,t believe there is one , sad story folks. Don,t wait for a god. He is gone away indeed. The good people and the lovely animals around us suffer for those lunatics. I hate them sorry that i say that . I lost to many in life. I say to all the bad ones in the world . Drop dead and never come back. I am very angry not always only when i read or see the same violence on the daily news. I hope that it gonna stop all over the world. Forever no more wars , no more killing etc. Stop it.

 3. Natuurlijk blijven wij naar Spanje gaan vertrekken binnen 3weken voor 3maanden naar onze Spaanse vrienden Viva ESPANJA.

 4. IEDEREEN VERDIENT HIER EEN BOEKETJE (OF EEN PINTJE) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  WAT ZIJN DAT GOEDE REACTIES ZEG !!!!!!!!!!!!!
  NEE, NIEMAND MAG HET LATEN OM DIT MOOIE SPANJE TE BEZOEKEN!!!!!!!!!!!!!
  NOOIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  NEN DIKKE KNUFFEL VOOR IEDEREEN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. Natuurlijk ga ik weer naar mijn appartement in Spanje. De Spaanse politie grijpt goed in. Ze knalt dat schorem gewoon af. Scheelt enorm veel kosten inzake rechtszaken, gevangenis etc. en voorkomt gijzelingen. We zijn gewoon in een (ongewenste) oorlog en moeten keihard reageren.

 6. Ik woon in Spanje, en binnenkort komen er weer vrienden en familie langs op weg naar hun vacantieadres of om te komen logeren. Er heeft nog niemand laten blijken dat terrorisme of de dreiging daarvan afschrikt. De lijst van ” aanslagen ” is lang: ” New York Twin towers, Parijs de redactie van Charlie Hebdo en Bataclan, Tunesië in de badplaats Souse, vliegveld Zaventem, Londen Towerbridge, Manchester concert van Ariane Grande! Terroristen zijn maar uit op één ding: ” destabiliseren van een land ” blijf gewoon naar Spanje komen!!

 7. Ook wij komen gewoon naar Spanje. Het is ons tweede thuis.
  Wat er gebeurd is dat is verschrikkelijk maar dat kan ook in Nederland en wij vertikken het om thuis achter de geraniums te blijven zitten dan heb je geen leven.

 8. Het gewoon worden is gevaarlijk. De enige oplossing is hard optreden tegen deze terreur

 9. Natuurlijk gaan wij naar Spanje. Over 5 weken vertrekken we weer voor 6 weken met de auto naar Zuid Spanje en bezoeken onderweg veel plaatsen en steden in het mooie binnenland. Al was het maar om de Spaanse bevolkng te steunen kun je daar niet wegblijven nu.

 10. We gaan naar Spanje dit jaar. Een aanslag kan overal gebeuren. Niet zo lang geleden in de stad waar we wonen was er zo een zot dat iemand vermoord heeft.

  Ik zeg het nog tegen de vrouw. We hebben 100 keer meer kans te sterven op weg naar onze vakantie bestemming dan door een Terrorist.

  En om eerlijk te zijn, een paar jaar geleden had IS met hun terrorisme een grote invloed op de Europeanen. Omdat het lang geleden is dat mensen nog terrorisme kunnen herinneren. IRA/Rode Brigades enz … Maar mensen raken het gewoon en ze realiseren dat er iedere dag dozijn mensen sterven in het verkeer, ongevallen, enz … Waarom zou je wegblijven van Duitsland, België, Frankrijk, Spanje, enz … als je evengoed “thuis” om het leven kan komen door te vallen van een ladder, of in je auto door een dronken tegenligger, of …

  De IS heeft al lang hun ammunitie verschoten met het veelvoud van aanslagen. En IS realiseren niet dat terrorisme, enkel terreur veroorzaakt als mensen zich laten terroriseren. Als de mensen het gewoon worden, dan mislukt IS hun doel. En laten onze gewoontes in Europa niet meer aanpassen door die Zotten.

 11. Ja, waarom moet je laten om Spanje te bezoeken?
  Turkije daarentegen….dat is toch andere koek, je mag daar niet lachen of hup…in de bak.
  Als je de trein, metro of iets anders neemt in Brussel, Parijs, Londen enz… heb je evenveel kans om vermoord te worden door die bandieten.
  Dus waarom niet naar Spanje?
  Mijn familie zal het zeker niet laten om ons te komen bezoeken, nu vrijdag al voor 2 weekjes.
  We gaan ons zoals altijd amuseren en over dit niet meer praten, dit is genoeg geweest.
  Dat gespuis heeft nu al wel aandacht genoeg gekregen, mag voor mij stoppen, het enige wat ze doen is ermee lachen maar begrijp natuurlijk wel de media, die doen ook maar hun werk.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken