skip to Main Content
De officiële ambtswoning van de Spaanse premier “La Moncloa” open voor publiek
Archieffoto

De officiële ambtswoning van de Spaanse premier “La Moncloa” open voor publiek

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

De officiële ambtswoning van de Spaanse premier “La Moncloa” open voor publiek

Archieffoto

MADRID – De officiële ambtswoning en kantoren van de premier van Spanje hebben de naam “Palacio de la Moncloa” ofwel het Paleis van Moncloa. Dit enorme complex is gelegen in de Madrileense wijk Moncloa-Aravaca aan de Puerta de Hierro avenida. Het is de plaats waar de huidige premier van Spanje Pedro Sánchez officieel woont met zijn familie en waar hij zijn kantoor heeft. Het is dus een beetje te vergelijken met The White House in de Verenigde Staten of Downing Street in Groot Brittannië.

Het Palacio de la Moncloa wordt in het kort “La Moncloa” genoemd en is tevens de plaats waar de premier de officiële staatsbezoeken ontvangt en waar ook de regionale premiers van Spanje op bezoek komen. Vanwege veiligheidsvoorschriften en andere redenen is de ambtswoning van de premier van Spanje altijd gesloten geweest voor het publiek maar daar gaat verandering in komen.

Vanaf september is het “Paleis” te bezoeken als onderdeel van “Moncloa Abierta”. Gegadigden moeten zich inschrijven op een website en waarschijnlijk zal iedereen gescreend worden vanwege veiligheidsmaatregelen. Als onderdeel van het bezoek zullen de bezoekers niet alles kunnen bekijken maar wel de gebouwen en zalen van de Ministerraad en de Staatssecretaris voor Communicatie waar normaal gesproken de persconferenties worden gehouden.

“Moncloa Abierta” is speciaal opgezet om ook dit overheidsgebouw net zoals het Spaanse Congresgebouw, de Senaat en het Hooggerechtshof te openen voor alle Spanjaarden. Geïnteresseerden moeten er rekening mee houden dat “La Moncloa” slechts eenmaal per week haar deuren zal openen en dat men zich moet inschrijven waardoor de plaatsen beperkt zijn.

Het Palacio de la Moncloa is sinds 1977, toen premier Adolfo Suarez zijn intrede nam, de officiële residentie en kantoor van de Spaanse premier. Voor de tijd van La Moncloa verbleef men in het Palacio de Villamejor, ook een paleis gelegen in Madrid. La Moncloa bestaat uit in totaal 16 gebouwen en een bunker en een ziekenhuis.

La Moncloa werd vroeger ook gebruikt als slaapplaats voor internationale staatshoofden. Zo hebben in de kamer waar ooit Aznar, Zapatero, Rajoy geslapen hebben en nu Sánchez slaapt in 1974 Saddam Hoessein geslapen tijdens zijn bezoek aan Spanje of Richard Nixon en Dwight Eisenhower, voormalige presidenten van de Verenigde Staten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als u geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst).

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken