De officiële ambtswoning van de Spaanse premier “La Moncloa” open voor publiek

Wikimedia
Beeld: Wikimedia

De officiële ambtswoning van de Spaanse premier “La Moncloa” open voor publiek

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De officiële ambtswoning en kantoren van de premier van Spanje hebben de naam “Palacio de la Moncloa” ofwel het Paleis van Moncloa. Dit enorme complex is gelegen in de Madrileense wijk Moncloa-Aravaca aan de Puerta de Hierro avenida. Het is de plaats waar de huidige premier van Spanje Pedro Sánchez officieel woont met zijn familie en waar hij zijn kantoor heeft. Het is dus een beetje te vergelijken met The White House in de Verenigde Staten of Downing Street in Groot Brittannië.

Het Palacio de la Moncloa wordt in het kort “La Moncloa” genoemd en is tevens de plaats waar de premier de officiële staatsbezoeken ontvangt en waar ook de regionale premiers van Spanje op bezoek komen. Vanwege veiligheidsvoorschriften en andere redenen is de ambtswoning van de premier van Spanje altijd gesloten geweest voor het publiek maar daar gaat verandering in komen.

Vanaf september is het “Paleis” te bezoeken als onderdeel van “Moncloa Abierta”. Gegadigden moeten zich inschrijven op een website en waarschijnlijk zal iedereen gescreend worden vanwege veiligheidsmaatregelen. Als onderdeel van het bezoek zullen de bezoekers niet alles kunnen bekijken maar wel de gebouwen en zalen van de Ministerraad en de Staatssecretaris voor Communicatie waar normaal gesproken de persconferenties worden gehouden.

“Moncloa Abierta” is speciaal opgezet om ook dit overheidsgebouw net zoals het Spaanse Congresgebouw, de Senaat en het Hooggerechtshof te openen voor alle Spanjaarden. Geïnteresseerden moeten er rekening mee houden dat “La Moncloa” slechts eenmaal per week haar deuren zal openen en dat men zich moet inschrijven waardoor de plaatsen beperkt zijn.

Het Palacio de la Moncloa is sinds 1977, toen premier Adolfo Suarez zijn intrede nam, de officiële residentie en kantoor van de Spaanse premier. Voor de tijd van La Moncloa verbleef men in het Palacio de Villamejor, ook een paleis gelegen in Madrid. La Moncloa bestaat uit in totaal 16 gebouwen en een bunker en een ziekenhuis.

La Moncloa werd vroeger ook gebruikt als slaapplaats voor internationale staatshoofden. Zo hebben in de kamer waar ooit Aznar, Zapatero, Rajoy geslapen hebben en nu Sánchez slaapt in 1974 Saddam Hoessein geslapen tijdens zijn bezoek aan Spanje of Richard Nixon en Dwight Eisenhower, voormalige presidenten van de Verenigde Staten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.