menu: rubrieken, zoeken & meer

Corona Spanje: 3.650 nieuwe positief geteste personen in 24 uur tijd

123rf
Beeld: 123rf

Corona Spanje: 3.650 nieuwe positief geteste personen in 24 uur tijd

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op vrijdag 21 augustus (precies 2 maanden na beëindiging van de noodtoestand) zijn er volgens de gegevens van het Ministerie van Volksgezondheid 1.126 corona-brandhaarden of uitbraken actief met meer dan 12.400 positief geteste personen. Als gekeken wordt naar het einde van de noodtoestand op 21 juni stijgt het aantal geregistreerde brandhaarden naar 1.777 met ongeveer 18.968 positief geteste personen.

ATTENTIE: Dit artikel is niet om paniek te zaaien of angst te verspreiden maar het is korte informatie in het Nederlands van de officiële Spaanse informatie over de positieven, corona-doden en brandhaarden, iets waar veel van onze lezers om vragen. De informatie die hier te lezen is wordt gehaald van diverse websites zoals Spaanse kranten (El Pais, El Diario en RTVE) maar vooral de officiële website van het Ministerie van Volksgezondheid. KLIK HIER om die website te bezoeken.

Volgens de definitie van het ‘Ministerio de Sanidad’ wordt er over een corona-brandhaard of corona-uitbraak gesproken als er sprake is van 3 of meer positief geteste personen en er sprake is van een epidemiologische link tussen deze personen. Als gesproken wordt over positief getest geldt altijd een PCR-test en niet de zogenaamde sneltests.

Er zijn op dit moment veel positieven omdat men nu veel meer en sneller PCR-tests uitvoert dan in maart/april maar kan er nog niet gesproken worden van een ernstige situatie in de ziekenhuizen omdat het aantal patiënten vele malen lager is dan aan het begin van de corona-crisis.

In 75% van de gevallen bestaan de corona-brandhaarden op dit moment in Spanje uit minder dan 10 personen die positief getest zijn. In 35,6% van de gevallen vindt de uitbraak plaats in een sociale omgeving zoals familie bijeenkomsten, feestjes, barbecues en het uitgaansleven.

In de meeste gevallen gaat het bij de positieven in Spanje om asymptomatische besmettingsgevallen waarbij de besmette of positief geteste personen geen corona-symptomen vertonen maar wel het coronavirus kunnen verspreiden. De meeste positieven ontwikkelen geen of slechts milde symptomen. Het is echter wel belangrijk om deze positieven te isoleren, in quarantaine te plaatsen en een contactonderzoek te verrichten.

Cijfers vrijdag 21 augustus

Op vrijdag heeft het Ministerie van Volksgezondheid de nieuwe dagcijfers bekend gemaakt die in dit geval betrekking hebben op de afgelopen 24 uur. Er wordt gesproken over 8.148 nieuwe positief geteste personen waarvan er 3.650 de afgelopen 24 uur zijn getest.

Van de 3.650 geregistreerde nieuwe positief geteste personen werden er maar liefst 1.199 gemeld in de Madrid regio gevolgd door 685 gevallen in Baskenland, 342 in Aragón, 303 in Andalusië, 172 in Catalonië, 149 op de Canarische Eilanden, 182 in Galicië, 98 in Navarra, 99 in de Valencia regio, 26 in Murcia en 0 op de Balearen eilanden.

De cijfers die HIER (PDF) te downloaden zijn laten zien dat er de afgelopen 14 dagen 70.420 nieuwe corona besmettingen of positieven bij zijn gekomen terwijl dat aantal de afgelopen 7 dagen 37.064 was. 

Op dit moment is het totaal aantal positief geteste personen sinds het begin van de corona-crisis in Spanje gestegen naar 386.054 personen. De afgelopen zeven dagen zijn er volgens de gegevens ook 125 overleden met of als gevolg van het coronavirus waardoor het totaal volgens het Ministerie is gestegen naar 28.838 corona-doden.

Het aantal sterfgevallen is niet het echte aantal corona-doden omdat veel mensen overleden zijn zonder dat getest werd of zij besmet waren of niet. Er zijn ook andere cijfers in omloop die spreken over meer dan 40.000 doden.

De afgelopen 7 dagen moesten er in Spanje 1.467 personen opgenomen worden in ziekenhuizen waardoor het totale aantal sinds het begin van de corona-crisis steeg naar 131.175 patiënten. Daarvan werden er de afgelopen 7 dagen 93 opgenomen op de intensive care waardoor dat aantal steeg naar 12.060 ic-patiënten sinds de aanvang van de corona-crisis.

KLIK HIER voor de evolutie van het coronavirus per autonome regio en KLIK HIER voor deze cijfers per Spaanse provincie. Let op, deze cijfers zijn tot 16 augustus bijgehouden en zullen binnenkort wel geactualiseerd worden door het Ministerie van Volksgezondheid en het Centro Nacional de Epidemiología.