menu: rubrieken, zoeken & meer

Coronamelder app nu al in sommige regio’s van Spanje te gebruiken

Coronamelder app nu al in sommige regio’s van Spanje te gebruiken
Beeld: Europa Press

Coronamelder app nu al in sommige regio’s van Spanje te gebruiken

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nadat het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid groen licht heeft gegeven voor het implanteren van de speciale coronavirus app die waarschuwt als je in de buurt bent geweest van iemand die COVID-19 heeft, is het nu de beurt aan de autonome overheden om de app in gebruik te nemen. De ‘Radar COVID’ app is tussen 29 juni en 31 juli succesvol getest op het Canarische Eiland La Gomera en is nu al in Spanje te gebruiken in vier autonome regio’s.

Vanaf 15 september moet men overal in Spanje gebruik kunnen maken van de Spaanse versie van de Nederlandse CoronaMelder app genaamd ‘Radar COVID’. Er zijn echter diverse autonome regio’s waar de regionale overheden hebben besloten de app in gebruik te nemen. Het gaat daarbij om Andalusië, Cantabrië, Aragón en Extremadura. 

Het gaat om een zogenaamde corona-volg-app ofwel ‘app de rastreo de contactos’ voor smartphones die ontwikkeld is en beheerd wordt door de Spaanse staatssecretaris voor Digitalisering en Kunstmatige Intelligentie (Secretaría de Estado de Digitalización e Inteligencia Artificial).

De autonome regio’s hebben na goedkeuring van het Ministerie enkele weken de tijd gekregen om hun regionale corona-systemen te implanteren in de software van de smartphone app. Daarna kan de app in gebruik worden genomen wanneer de regionale overheden daarvoor kiezen.

Deze speciale corona app wordt ingezet om positief op COVID-19 geteste personen te volgen en de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Met de corona-volg-app Radar COVID wordt de gebruiker anoniem gewaarschuwd voor het mogelijke contact dat deze de afgelopen 14 dagen heeft gehad met een persoon die is geïnfecteerd.

De smartphone app is ontwikkeld door het bedrijf Indra, is gebaseerd op de code van Apple en Google en werkt via bluetooth. Zoals met de meeste apps moeten de smartphone gebruikers zelf de app downloaden, alle waarschuwingen accepteren en installeren op hun telefoons. Radar COVID garandeert veiligheid en privacy en is 100% anoniem. Daarom vraagt men in de app nietnaar een naam, telefoonnummer of e-mailadres.