Coronamelder app nu al in sommige regio’s van Spanje te gebruiken

Coronamelder app nu al in sommige regio’s van Spanje te gebruiken
Beeld: Europa Press

Coronamelder app nu al in sommige regio’s van Spanje te gebruiken

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nadat het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid groen licht heeft gegeven voor het implanteren van de speciale coronavirus app die waarschuwt als je in de buurt bent geweest van iemand die COVID-19 heeft, is het nu de beurt aan de autonome overheden om de app in gebruik te nemen. De ‘Radar COVID’ app is tussen 29 juni en 31 juli succesvol getest op het Canarische Eiland La Gomera en is nu al in Spanje te gebruiken in vier autonome regio’s.

Vanaf 15 september moet men overal in Spanje gebruik kunnen maken van de Spaanse versie van de Nederlandse CoronaMelder app genaamd ‘Radar COVID’. Er zijn echter diverse autonome regio’s waar de regionale overheden hebben besloten de app in gebruik te nemen. Het gaat daarbij om Andalusië, Cantabrië, Aragón en Extremadura. 

Het gaat om een zogenaamde corona-volg-app ofwel ‘app de rastreo de contactos’ voor smartphones die ontwikkeld is en beheerd wordt door de Spaanse staatssecretaris voor Digitalisering en Kunstmatige Intelligentie (Secretaría de Estado de Digitalización e Inteligencia Artificial).

De autonome regio’s hebben na goedkeuring van het Ministerie enkele weken de tijd gekregen om hun regionale corona-systemen te implanteren in de software van de smartphone app. Daarna kan de app in gebruik worden genomen wanneer de regionale overheden daarvoor kiezen.

Deze speciale corona app wordt ingezet om positief op COVID-19 geteste personen te volgen en de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Met de corona-volg-app Radar COVID wordt de gebruiker anoniem gewaarschuwd voor het mogelijke contact dat deze de afgelopen 14 dagen heeft gehad met een persoon die is geïnfecteerd.

De smartphone app is ontwikkeld door het bedrijf Indra, is gebaseerd op de code van Apple en Google en werkt via bluetooth. Zoals met de meeste apps moeten de smartphone gebruikers zelf de app downloaden, alle waarschuwingen accepteren en installeren op hun telefoons. Radar COVID garandeert veiligheid en privacy en is 100% anoniem. Daarom vraagt men in de app nietnaar een naam, telefoonnummer of e-mailadres.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.