menu: rubrieken, zoeken & meer

Rechter annuleert in Madrid genomen corona-maatregelen

Rechter annuleert in Madrid genomen corona-maatregelen
Beeld: Europa Press

Rechter annuleert in Madrid genomen corona-maatregelen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Een rechter heeft de in de Madrid regio genomen corona-maatregelen zoals het verbod op roken op straat, het eten en drinken in de metro en bussen en de sluiting van discotheken en nachtclubs geannuleerd. De rechter beweert dat de regionale overheid van de Comunidad de Madrid niet de bevoegdheid heeft om de fundamentele grondrechten van de burgers zonder een algemene noodtoestand in Spanje te beperken.

Het gerechtelijk verbod op de door de autonome overheid genomen maatregelen in de Madrid regio zal met luid applaus ontvangen worden door de corona-ontkenners die recent nog demonstreerden in het centrum van Madrid. 

Maar feit is dat de autonome regio Madrid wel nieuwe corona-maatregelen moet nemen omdat het aantal besmettingen, op COVID positief geteste personen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen snel stijgt in de Spaanse hoofdstad en autonome regio.

In de door de Madrid regio genomen maatregelen staan verboden die ook op andere plaatsen in het land gelden zoals het verbod op roken als de social distance van 2 meter niet gehandhaafd kan worden of de sluiting van discotheken en nachtclubs. Verder heeft de Madrid regio maatregelen genomen wat betreft het eten en drinken in het openbaar vervoer, met name in de metro en de stadsbussen.

Maar de tijdelijk plaatsvervangende rechter Alfonso Villagómez Cebrián meent dat de autonome/regionale overheid in de Comunidad de Madrid niet de bevoegdheid heeft om deze maatregelen te nemen zolang dit niet officieel in het Spaanse staatsbulletin (BOE) vermeld staat als maatregelen van het Ministerie van Volksgezondheid. Verder meent de rechter dat dit soort corona-maatregelen alleen genomen kunnen worden wanneer er sprake is van een noodtoestand (estado de alarma) of soortgelijk.

De vraag is nu wat dit gerechtelijk besluit voor een invloed zal hebben op de andere autonome regio’s in Spanje en de daar genomen corona-maatregelen. Het is goed mogelijk dat nu meer rechters zullen beslissen dat diverse corona-maatregelen niet geldig zullen zijn vanwege de beperkingen van de fundamentele grondrechten.