menu: rubrieken, zoeken & meer

Corona-pandemie doet levensverwachting in Aragón met 1,5 jaar dalen

Corona-pandemie doet levensverwachting in Aragón met 1,5 jaar dalen
Beeld: Freepik

Corona-pandemie doet levensverwachting in Aragón met 1,5 jaar dalen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZARAGOZA – De corona-pandemie heeft wel degelijk een invloed op de gemiddelde levensverwachting. In de autonome regio Aragón daalt die met 1,5 jaar tot 82,4 jaar. Ook in de rest van Spanje ziet men die invloed. Tijdens het eerste jaar van de pandemie stierven 16.680 mensen in Aragón. Dat is zo een 22,5 procent meer dan in 2019 en 19,3 procent meer dan drie jaar geleden. Sinds het begin van de zesde corona-golf in Juli in Aragón, stierven opnieuw 117 mensen.

Zo heeft de corona-pandemie bijvoorbeeld een slechte invloed op de verhouding tussen geboortes en sterftes. Dat vertaalt zich in een opmerkelijke daling van de levensverwachting. In Aragón zakt die van 83,9 naar 82,4 jaar, in Spanje als geheel zakt die gemiddeld van 83,6 naar 82,3 jaar. Bij de mannen blijft de levensverwachting nu onder de 80 jaar (79,8), bij de vrouwen daalde die 1,4 jaar en blijft nu op 85,1 staan.

In Aragón ligt het aantal sterfgevallen in verhouding met het aantal besmettingen hoger dan in de rest van Spanje (3,3 procent van de zieken in verhouding tot 2,6 procent in de rest van het land). Dat heeft ermee te maken dat de bevolking van Aragón gemiddeld een stuk ouder is dan die van de rest van het land.

In 2019 had de grootste doodsoorzaak in Aragón te maken met ziektes van de bloedsomloop, gevolgd door allerhande tumoren. In een rapport van 2020 is dat nog steeds het geval, maar daar komen ook infectieziekten meer in beeld, waaronder ook het Coronavirus.

Covid heeft zich bovendien ook laten opmerken in de sociale verhoudingen. Zo is het aantal huwelijken beduidend gedaald, van 3 huwelijken per 1000 inwoners naar 1,7 in 2020. Dat ligt natuurlijk aan de beperkingen in mobiliteit en in bijeenkomsten gedurende de pandemie. Het lijkt ondertussen heel lang geleden dat twee decennia terug er per 1000 inwoners gemiddeld 5 huwelijken plaatsvonden.