10x luxe strandtenten in Spanje om heerlijk te eten naast de zee

10x luxe strandtenten in Spanje om heerlijk te eten naast de zee
Beeld: Canva

10x luxe strandtenten in Spanje om heerlijk te eten naast de zee

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het vinden van een goede ‘chiringuito’ (strandtent) is geen gemakkelijke taak. De haast, de drukte en de kwaliteit van de service in de restaurants aan de Spaanse kust maakt de ervaring soms minder fijn dan past bij een fijne dag relaxen aan het strand. Lekker eten in de zon, met je slippers aan in het zand en het geluid van de zee is een een luxe die we hier in Spanje gelukkig wel op veel plekken kunnen vinden. Om zeker te weten dat dit lukt, hebben we een aantal van de beste en bijzonderste plekken in een lijstje gezet. 

Sylt Marbella

Dit restaurant staat direct op het zand, tussen de duinen en heeft twee alledaagse problemen die we bij bijna elke chiringuito hebben: parkeerplekken en het reserveren van de tafels. Ondanks dat is Sylt Marbella de moeite waard door de kwaliteit van de gerechten van de Baskische kok Aitor Perurena. Aanrader is zijn tarbot uit de oven (rodaballo al horno) en ook zijn hamkroketjes, tonijnballetjes, salades en nog veel meer. Als nagerecht is ‘La Cookie’ van haver en chocola met roomijs de favoriet. Drankje? Een tinto de verano natuurlijk! 

Adres: urbanización Lunamar. Marbella. Telefoon: 951170979. Prijs: tussen 40 en 50 euro per persoon.

Can Pujol

Een populair familiebedrijf met een kreeftenkwekerij, tafels binnen in het restaurant en een aantal tafels op het zand. Het is een perfecte versie van traditionele gerechten uit Ibiza met  vis en zeevruchten in genereuze porties en redelijke prijzen. Aanraders zijn caldereta de langosta (stoofpot van kreeft), fideuá (pastagerecht met vis en zeevruchten), verschillende soorten rijstgerechten en all i pebre (knoflook en peper) met roodbaars. 

Adres: carretera vieja de Port des Torrent, Sant Josep de Sa Talaia (Ibiza). Telefoon: 971341407. Gemiddelde prijs per persoon: tussen 45 en 55 euro.

Chinchín Puerto

Dit restaurant ligt vlakbij het water, naast de jachthaven van Caleta de Vélez (Málaga). Het heeft de ziel van een restaurant en het gevoel van een chiringuito. Dit is een familiebedrijf van vissers en alle vis die hier bereid wordt is gevangen met de benodigde vergunningen en is gecertificeerd. Je kunt zien welke boot het gevangen heeft en op welke tijd het de visafslag is binnengekomen. De ensaladilla rusa (aardappelsalade met o.a. ei en tonijn) is niet te missen en heeft een prijs gewonnen: Beste ensaladilla van Spanje 2020. Ook de garnalen, vis uit de oven en gefrituurde vis zijn allemaal even lekker. 

Adres: Puerto Caleta de Vélez (Málaga). Telefoon: 952030443. Gemiddelde prijs per persoon: 55 euro.

La Cangreja

Dit is een echte chiringuito, in een hoekje op het strand van Galúa met wit zand, gezellige muziek met een vriendelijke en altijd gezellige sfeer.  Hier serveert men informele gerechten; salades, gefrituurde kip, inktvis, verse tomaat en hamburgers. Ook de verschillende rijstgerechten zijn populair en worden het meest besteld. Ook de nagerechten zijn om je vingers bij af te likken. De cheesecake is een echte aanrader. Nog een voordeel; dit restaurant is open van elf uur ’s ochtends tot middernacht.

Adres: playa de Galúa, km 3. Senda 12. Gran Vía de La Manga. Cartagena. Telefoon: 868784145. Gemiddelde prijs per persoon: 45 euro.

Bibo Beach House

Kok Dani García kookt in zijn chiringuito (met surfschool!) in Tarifa alleen maar succesvolle gerechten. Het is een plek op het strand met mooie uitzichten en veel jonge mensen. In Bibo Beach house zijn de gerechten gemaakt om te delen met zijn allen en ze zijn klassiek zoals de brioche met ossenstaart, gazpacho van kersen of gefrituurde vis. Ook de tonijn, kebabs en guacamole zijn erg lekker. Nagerecht: Nutella para morir (nutella om voor te sterven) en de cocktails zijn erg goed!

Adres: Arrabal Sector Valdevaqueros, 9. Casas de Porro. Tarifa (Cádiz). Telefoon: 956926422. Gemiddelde prijs per persoon: 50 euro.

El Cranc

Op het strand van L’olla (Altea) heeft Pepa Navarro haar chiringuito vol met visgerechten zoals haar familie die ook al voor haar bereidde. De verschillende soorten vis en zeevruchten, samen met salades en rijstgerechten worden allemaal op een vrij eenvoudige manier bereid om alle smaken goed uit te laten komen. De verschillende rijstgerechten zijn erg lekker, zoals de zwarte rijst en de senyoret (met zeevruchten), maar ook de kip en groenten zijn heerlijk. 

Adres: Playa de L´Olla. Altea (Alicante). Telefoon: 965843439. Gemiddelde prijs per persoon: 50-60 euro.

Merendero La Playa de Moda

Een echte plek om met je voeten in het zand te genieten. Om tien uur ’s ochtends begint het met het ontbijt en richting de middag verandert het menu naar tapas en rijstgerechten. De inktvis met mayonaise is erg lekker, net als de verschillende salades. Daarnaast hebben ze bijzondere soorten rijst, met knoflook, paddestoelen of zeevruchten. Als je traditionele ‘Paella Valenciana’ wilt eten moet die vooraf besteld worden. Richting de avond maakt de rijst plaats voor belegde broodjes. 

Adres: paseo marítimo de la Patacona, 46. Alboraia (Valencia). Telefoon: 608417713. Gemiddelde prijs per persoon: 40-60 euros.

Casa Diego

Vlakbij het strand van La Canaleta, met spectaculaire uitzichten is Casa Diego. Het is een plek met producten uit Huelva die op een eenvoudige manier bereid worden. Elke dag is er een ander menu, afhankelijk van wat er uit de zee gevangen is. Er is ook een terras om in de avond een lekkere cocktail te drinken. 

Adres: playa de la Canaleta, Punta Umbría. Huelva. Telefoon: 619089754. Gemiddelde prijs per persoon 50-60 euro.

Salvadó

Salvadó is een restaurant op de rotsen, vlakbij het water, met fantastisch uitzicht. De rijstgerechten, de grill en gestoomde zeevruchten zijn beroemd. De vis is altijd vers en wordt gekocht van de lokale vissers. Als nagerecht bestel je een greixonera (een luchtige taart met kaneel en citroen).

Adres: Platja de Pou des Lleó. San Carlos de Peralta (Ibiza). Telefoon: 971187879. Gemiddelde prijs per persoon: 50-70 euro.

Toc al mar

De laatste van het lijstje bevindt zich in Begur, Girona. Vis die hier gegeten wordt is gevangen door lokale vissers. Het menu verschilt dan ook per vangst van de dag. De vis wordt onder ander verwerkt in heerlijke rijstgerechten. Ook de garnalenkroketjes en de kabeljauwballetjes zijn niet te missen. 

Adres: Carrer de Platja d’Aiguablava, 8. Begur (Girona). Telefoon: 972113232. Gemiddelde prijs per persoon 60-80 euro.

Ga naar de inhoud