skip to Main Content
20-S met duizenden mensen op de straten van Spaanse steden in Catalonië

20-S met duizenden mensen op de straten van Spaanse steden in Catalonië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – 20 september 2017 zal de geschiedenisboeken ingaan als 20-S, de dag dat de situatie in Catalonië escaleerde nadat de Guardia Civil diverse Catalaanse overheidsgebouwen onderzocht naar bewijsmateriaal in verband met het referendum en de arrestatie van 14 politici die gezien worden als de organisatoren van het Catalaanse referendum op 1 oktober. Meteen na de doorzoekingen en arrestaties verzamelden zich honderden mensen op de straten van Barcelona wat later die woensdag opliep tot minstens 40.000 Catalanen die hun onvrede over de acties van deze dag willen laten zien.

In Barcelona vonden doorzoekingen plaats in diverse overheidsgebouwen van de Catalaanse regering waarbij in totaal 14 mensen werden gearresteerd waaronder de nummer twee van de vice-premier Oriol Junqueras. Meteen na deze politieacties kwam de Catalaanse regering bijeen in een spoedzitting waarna premier Puigdemont een persconferentie hield waarin hij mededeelde dat zijn regering en het Catalaanse volk doorgaan met het referendum, ongeacht wat Rajoy en zijn regering gaat bedenken om het proces tegen te houden.

Ondertussen kwamen er duizenden Catalanen bijeen op straat voor de gebouwen die door de Guardia Civil bezet waren en onderzocht werden. Hierbij kwam het op sommige momenten tot kleine opstootjes tussen de politie en diverse manifestanten die het vertrek van auto’s van de politie tegen hielden. Verder zijn er geen noemenswaardige problemen gemeld in de Spaanse pers en verlopen de protesten redelijk vreedzaam.

Er werd deze woensdag echter niet alleen gedemonstreerd in Barcelona maar ook in andere grote steden die hun medewerking aan het illegale referendum niet verlenen. Het gaat dan om de stad Tarragona waar 18.000 mensen bijeen kwamen voor het gemeentehuis van de stad en om het ontslag van de socialistische burgemeester vroegen. Ook in de stad Lleida kwamen rond de 10.000 mensen bijeen om druk uit te oefenen op de burgemeester die ook niet meewerkt met het referendum. In de stad Mataro kwamen zo’n 1.000 mensen bijeen om tevens van de burgemeester te eisen dat hij zijn medewerking verleent aan het referendum. In de stad Sabadell waren er zo’n 1.300 mensen op de been om druk uit te oefenen op het gemeentebestuur en ook in andere steden die hun medewerking niet verlenen is er een gespannen sfeer op straat.

Om 21.00 uur hield de Minister-President van Spanje Mariano Rajoy een toespraak op de televisie waarbij hij geprobeerd heeft de situatie uit te leggen en de acties goed te praten met het feit dat men zich aan de wet moet houden. Volgens Rajoy is een referendum niet meer mogelijk omdat al het benodigde materiaal en drukwerk, op de stembussen na, in beslag is genomen. Daarnaast is de geldkraan van de Generalitat de Catalunya dichtgedraaid en wordt het steeds moeilijker voor de regionale regering van Catalonië actie te ondernemen. Rajoy vroeg dan ook aan Puigdemont en zijn regering om de handdoek in de ring te gooien en een stap terug te doen door het referendum te annuleren om zo de verdeeldheid onder de Catalanen niet te vergroten.

Er wordt nu 11 dagen voor de dag dat het referendum plaats moet vinden gevreesd dat de situatie op een bepaald moment uit de hand gaat lopen. Tot nu toe zijn er alleen kleine opstootje geweest tussen de politie en demonstranten en laten we hopen dat het daarbij blijft. De kans is alleen dat de spanningen hoe dichter men bij de datum van 1 oktober komt verder oplopen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Om het even wat er op 1 oktober beslist wordt, ja of neen, de grote verliezers zijn nu al de Catalanen. Als ze voor onafhankelijkeid kiezen plaatsen ze zich buiten de Eu met alle gevolgen vandien. KIezen ze tegen dan zullen ze verder leven in een hopeloos verdeelde comunidad, ook met alle gevolgen vandien.
  Spijtig maar te laat!

  1. jeannic: En dat is nu precies de reden waarom referenda in normale parlamentaire democratieen eerder een splijtzwam zijn dan een instrument om het volk te laten mee beslissen. Voordat men het in de gaten heeft kiest men voor iets dat niet gewenst is maar dan is de teerling dan wel geworpen.
   Het ‘volk’ wordt gemanipuleerd door enkele machts wellustelingen die het spelletje goed weten te spelen en als het verkeerd uitpakt, wat in bijna alle gevallen voor de meeste van het electoraat het geval zal zijn, dan zijn de aanstichters allang gevlogen, of zij hebben de macht juist naar zich toe getrokken. Voorbeelden in de oude, maar zeker ook moderne geschiedenis, ten over. Niet doen! Géén referenda!

   1. raar maar in Zwitserland werkt een referendum wel en daar wordt bij wet de beslissing door het volk genomen.Hier weet men vooraf dat de stemming niets zal veranderen in tegendeel …veel moeilijkheden.En veel referenda worden door de politici niet gehonoreerd

  2. ja ja we kletsen toch maar mee met de Catalaanse politici, weeral heel duidelijk!

 2. wist niet dat Franco nog zoveel aanhangers heeft in onze noordelijke landjes. Onafhankelijkheid is blijkbaar een vies woord, dus de lage landen en half zuid amerika terug onder spaans bewind

  1. Ik vind jouw reacties getuigen van een gebrek aan karakter, daar je bewust oogkleppen opzet.

   Niet vanwege jouw voorkeur, maar vanwege je reacties. Iedere keer dat er een inhoudelijke reactie komt, kom je met een dooddoener als deze. Je blijft hem Karel Bergpiek noemen, wat volslagen respectloos is. Ik vind het nog een wonder dat je mij geen Joris noemt, maar misschien is dat jouw gebrek aan kennis. Zal niet de eerste keer zijn dat je deze tentoonspreidt.

   Ik kom met gestrekt been in waar anderen aantonen geen respect te hebben voor mijn cultuur. Je hebt aangetoond geen respect te verdienen. En dat vind ik knap, want ik heb genoeg gesprekken gevoerd met unionisten, zowel van mijn volk als spanjaarden en deze kunnen wel degelijk geciviliseerd blijven.

 3. Jordi, durf niet zeggen dat het hun schuld is maar ja dit is inderdaad zo, ze hadden de informatie dat er eventueel een aanslag gepleegd zou worden en die is NIET doorgegeven geweest naar Catalonië
  voor de rest helemaal akkoord met Jordi!!!

  1. De aanslag an sich natuurlijk niet. Deze schuld ligt direct bij de terroristen. Maar het bewust niet doorspelen van de informatie en daardoor de kans op een contra-terrorisme verkleinen, is wel de schuld van CNI.

   Tientallen levens zijn hierdoor vernietigd. Door een politiek spel. En dan zouden de Catalanen de zeikerds zijn volgens een aantal hier.

 4. Eerst trekken ze rechten in. Daarna trekken ze wetten in die níets met madrid te maken hebben (b.v. het verbod op stierenvechten of (erger nog) gratis energie in de wintermaanden voor de mensen die hun rekening niet meer kunnen betalen). Nu vertellen ze ons al jarenlang dat ze willen praten, maar vóór de gesprekken plaatsvinden wijzen ze het al af. Achttien keer hebben we het geprobeerd. Achttien keer.

  En dan nog durft dat misbaksel van een Rajoy, met zijn corrupte maatjes, dat zíj de democraten zijn. Dat wíj degene zijn die Catalonië willen verdelen, terwijl het zó makkelijk is om het volk te laten spreken als wij daadwerkelijk met een minderheid zijn. Dat in plaats van een para-militaire politiemacht te sturen. In plaats van een boot tjokvol agenten te sturen.

  De kans dat het misgaat is groot. Erg groot. Er is altijd wel ergens één imbeciel te vinden, zoals ook het geval was tijdens Brexit. Maar Rajoy en de zijnen hebben het helemaal aan zichzelf te danken.
  Ik hoop bijgod dat er niets ernstigs gebeurt, maar als het zo is, dan hebben die extreem-rechtsen van PP en C’s, de salonsocialisten van PSOE bloed aan hun handen.
  Of eigenlijk hebben ze dat al, want de terroristische aanslag in Barcelona laatst, komt mede door hen.

  Dat laatste is geen complot-theorie. Ik quote de CNI(https://en.wikipedia.org/wiki/Centro_Nacional_de_Inteligencia) letterlijk: ze hadden ons alleen maar om de informatie moeten vragen.

  Die hadden ze en deze hebben ze bewust niet gedeeld, net als dat ze ons bewust uit Europol en Interpol houden. Net als ze, veel eerder, bewust contact hebben gezocht met de terroristen om aan te geven dat ze in de gaten gehouden werden door o.a. Mossos d’Esquadra.

  1. Jee Jordi, om nou de PP te beschuldigen van de aanslag in Barcelona gaat wel erg ver en getuigt dat je het maar van een kant ziet en precies meekletst met de politici in Catalonië.

   1. Ben hier op verlof heb niets te zien met catalonie maar vind wel dat de Catalanen recht hebben op hun referendum

    1. DANK U ROBERT!!!!
     Velen zullen dit weer niet graag lezen maar soit het zij zo

   2. Dan moet je mijn reacties beter lezen.

    Ik geef de schuld aan de spaanse instellingen om bewust informatie achterwege te houden. Sterker nog, het is niet alleen mijn vingertje dat wat dat betreft wijst. Het is het spaanse instituut zelf dat het heeft aangegeven. En dat instituut, zoals ik eerder heb gezegd en nu herhaal, is CNI.
    PP heeft bewust onze politiemacht buitenspel gezet om politieke redenen.
    Mocht je denken dat dit niet zo was, vertel mij dan waarom wij nog steeds niet toegelaten zijn tot EUROPOL en INTERPOL, maar de Baskische politie sinds kort wel (toevallig sinds het meestemmen van PNV met een aantal zaken van de PP). Dat was namelijk de deal tussen PNV en PP.

    Omdat we niet om de informatie hebben gevraagd (zonder te weten dat er informatie was), hebben ze deze ook niet verstrekt.

    Dat je dat van míj eng vindt betekent alleen maar dat je niet op de hoogte was van deze stand van zaken óf dat je een behoorlijk verknipt beeld hebt, zoals CNI.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken