Twitter en Facebook sluiten 359 valse accounts van de PP in Spanje

Twitter en Facebook sluiten 359 valse accounts van de PP in Spanje
Beeld: 123rf combi
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Twitter en Facebook hebben in Spanje in totaal 359 valse accounts gesloten die door de politieke partij Partido Popular (PP) in het leven waren geroepen voor de verkiezingen van 28 april dit jaar. De PP is de enige Europese politieke partij wiens valse accounts zijn gesloten. Deze werden door de conservatieve partij van Pablo Casado gebruikt om spam te versturen en onwaarheden te delen op de sociale media, al zegt de PP dat ze van niets weet.

In totaal gaat het om 259 Twitter accounts die dit sociale medium als vals en spammie heeft gezien. Facebook heeft zo’n 100 valse accounts gesloten waarvan 65 op Facebook en 35 op Instagram. Geen enkele andere politieke partij in Spanje heeft te maken gehad met zo’n massale sluiting van accounts die voor propaganda, spam en fake berichten zijn gebruikt.

De sociale media netwerken zeggen dat ze een grondig onderzoek hebben uitgevoerd om erachter te komen wie verantwoordelijk was voor de geannuleerde accounts waarna men in alle gevallen op links stuitte met de Partido Popular (PP).

Deze valse accounts werden volgens Twitter, zoals in dit onderzoek vermeld, en Facebook binnen korte tijd gecreëerd om, zoals de netwerken zeggen, de politieke opinie van sociale media gebruikers te beïnvloeden. 

Deze accounts werden tussen februari en april in het leven geroepen met in bijna alle gevallen zeer patriottische profielen en omschrijvingen zoals “Amante del motor y del olor a gasolina. Español con todas las letras”, “Alicante por bandera y España en el corazón. La política como herramienta para mejorar nuestra nación” of “Castellano. Con valores. Toros y España”.

Het merendeel van deze fake accounts had tussen de 1 en 15 volgers (122 accounts) met tussen de 25 en 100 volgers (45), tussen de 100 en 200 volgers (41) en meer dan 500 volgers (4). Er waren 47 accounts zonder volgers.

De PP zelf zegt dat zij niets te maken heeft met de valse accounts en dat de politieke partij onder leiding van Pablo Casado nooit fake accounts heeft gecreëerd of opdracht daartoe heeft gegeven. 

Het was juist de PP die in 2017 en 2018 begon met de strijd tegen fake news en zogenaamde ‘bulos’ ofwel fraude en spam op de sociale media. Maar het lijkt erop dat de nieuwe PP, zoals Pablo Casado zijn partij noemt, deze strategie van zijn voorganger Mariano Rajoy heeft vergeten.

Vreemd genoeg werden op het merendeel van de valse accounts wel de demissionaire premier Pedro Sánchez en de PSOE, Unidas-Podemos en Ciudadanos van alle kanten zwart gemaakt terwijl Pablo Casado de hemel in werd geprezen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.