skip to Main Content
Twitter en Facebook sluiten 359 valse accounts van de PP in Spanje
123rf combi

Twitter en Facebook sluiten 359 valse accounts van de PP in Spanje

MADRID – Twitter en Facebook hebben in Spanje in totaal 359 valse accounts gesloten die door de politieke partij Partido Popular (PP) in het leven waren geroepen voor de verkiezingen van 28 april dit jaar. De PP is de enige Europese politieke partij wiens valse accounts zijn gesloten. Deze werden door de conservatieve partij van Pablo Casado gebruikt om spam te versturen en onwaarheden te delen op de sociale media, al zegt de PP dat ze van niets weet.

In totaal gaat het om 259 Twitter accounts die dit sociale medium als vals en spammie heeft gezien. Facebook heeft zo’n 100 valse accounts gesloten waarvan 65 op Facebook en 35 op Instagram. Geen enkele andere politieke partij in Spanje heeft te maken gehad met zo’n massale sluiting van accounts die voor propaganda, spam en fake berichten zijn gebruikt.

De sociale media netwerken zeggen dat ze een grondig onderzoek hebben uitgevoerd om erachter te komen wie verantwoordelijk was voor de geannuleerde accounts waarna men in alle gevallen op links stuitte met de Partido Popular (PP).

Deze valse accounts werden volgens Twitter, zoals in dit onderzoek vermeld, en Facebook binnen korte tijd gecreëerd om, zoals de netwerken zeggen, de politieke opinie van sociale media gebruikers te beïnvloeden. 

Deze accounts werden tussen februari en april in het leven geroepen met in bijna alle gevallen zeer patriottische profielen en omschrijvingen zoals “Amante del motor y del olor a gasolina. Español con todas las letras”, “Alicante por bandera y España en el corazón. La política como herramienta para mejorar nuestra nación” of “Castellano. Con valores. Toros y España”.

Het merendeel van deze fake accounts had tussen de 1 en 15 volgers (122 accounts) met tussen de 25 en 100 volgers (45), tussen de 100 en 200 volgers (41) en meer dan 500 volgers (4). Er waren 47 accounts zonder volgers.

De PP zelf zegt dat zij niets te maken heeft met de valse accounts en dat de politieke partij onder leiding van Pablo Casado nooit fake accounts heeft gecreëerd of opdracht daartoe heeft gegeven. 

Het was juist de PP die in 2017 en 2018 begon met de strijd tegen fake news en zogenaamde ‘bulos’ ofwel fraude en spam op de sociale media. Maar het lijkt erop dat de nieuwe PP, zoals Pablo Casado zijn partij noemt, deze strategie van zijn voorganger Mariano Rajoy heeft vergeten.

Vreemd genoeg werden op het merendeel van de valse accounts wel de demissionaire premier Pedro Sánchez en de PSOE, Unidas-Podemos en Ciudadanos van alle kanten zwart gemaakt terwijl Pablo Casado de hemel in werd geprezen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Het is toch wel echt opvallend dat FB tracht zoveel mogelijk rechts geïnspireerde accounts af te sluiten. Accounts die islam geïnspireerd zijn mogen blijven oproepen tot het doden van andersdenkende mogen vrij op FB hun ding blijven doen.

  1. Heb nog nooit iets gezien van de Islam op Facebook, maar wel vele Facebook paginas die de politiek helemaal helemaal zwart maken behalve de PP. Sinds ik PP begon te leren kennen hebben ze niets anders dan leugens de wereld in geholpen. Dat zal nu ook niet anders zijn. De PP is de grote rotte appel in de Spaanse politiek en zou voledig opgedoekt moeten worden. Maarja dromen zijn bedrog.

 2. Hallo.

  Waar Kan Ik XEvil gratis downloaden op uw website?
  Ik heb informatie van je steun. XEvil is echt het beste programma voor captcha oplossen, maar ik heb de nieuwste versie nodig.

  Dankzij.

  1. Weet niet waarom je hier om een al gratis programma vraagt? XEvil is gewoon te downloaden van zijn orginele webpagina en bevat uiteraard de laatste versie.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken