Madrid is Europese hoofdstad met de meeste positieven per 100.00 inwoners

Madrid is Europese hoofdstad met de meeste positieven per 100.00 inwoners
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Alle aandacht in deze tweede corona-golf is gericht op de autonome regio en stad Madrid. De hoofdstad van Spanje is het epicentrum van de corona-crisis in Spanje op dit moment. Critici zeggen dat de regionale overheid onder leiding van Isabel Díaz Ayuso (PP) al sinds het begin van de corona-crisis onder felle kritiek tegen de centrale regering (PSOE) achter de feiten aan loopt en overal te laat en fout op reageert. Ayuso zelf klaagde recent op tv nog over de aanvallen tegen Madrid maar ondertussen is de situatie compleet veranderd.

Terwijl de regionale en lokale politici in Madrid tijdens de noodtoestand alleen maar kritiek hadden op het corona-beleid van de centrale regering onder leiding van premier Pedro Sánchez (PSOE) omdat zij het veel beter zouden kunnen, heeft de regionale overheid sinds het einde van de noodtoestand de controle over de corona-crisis, precies wat men wilde. Maar nu alles fout lijkt te gaan wordt de centrale regering weer verweten dat ze niets doen en de regionale overheid alles laat opknappen, precies zoals men in Madrid wilde dus.

Helaas heeft die discussie niets met de corona-crisis te maken maar is het een politiek gevecht tussen de centrale socialistische/linkse coalitieregering van de PSOE en Unidas-Podemos en de conservatieve/rechtse regionale regering van de Madrid regio van de PP en Ciudadanos (met medewerking van VOX). De inwoners van Madrid zijn echter wel de dupe van dat politieke gevecht en Madrid is weer het epicentrum van de Spaanse corona-crisis geworden met de meeste positieven, meeste sterfgevallen, meeste ziekenhuisopnames en meeste ic-patiënten.

Op maandag zal premier Pedro Sánchez een bijeenkomst hebben met Ayuso en zal er gesproken worden over welke maatregelen er genomen moeten worden, hoe de situatie is etc. 

Maar de Madrid regio is niet de snelste met maatregelen. Zo nam de regio andere stappen op het einde van het de-escalatieproces door een fase over te slaan, worden beloftes niet nagekomen, was de regio de op een na laatste waar een monskapjesplicht kwam en heeft men nog steeds als een van de weinige autonome regio’s de coronamelder smartphone app nog steeds niet geactiveerd.

Europese steden

Madrid is ook de Europese hoofdstad met de meeste positief geteste personen per 100.000 inwoners. In Madrid is dat aantal 700,16 wat meer dan het dubbele is van Praag waar dit 269,52 is en in Parijs 202 positieven per 100.000 inwoners. In Boedapest is dat cijfer 185,02, in Brussel 177,41 en in Amsterdam 127,88 positieven per 100.000 inwoners.

In Madrid is het cijfer ook meer dan het dubbele van het Spaanse gemiddel, te weten 700,16 in Madrid en 270,66 positieven per 100.000 inwoners in heel Spanje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.