skip to Main Content
Een record van 285 bedrijven op een dag verlaten “op papier” Catalonië (2017)

Een record van 285 bedrijven op een dag verlaten “op papier” Catalonië (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Volgens de Catalaanse autoriteiten is er niets aan de hand en vertrekken bedrijven niet uit Catalonië maar verplaatsen ze alleen onder druk van de Spaanse regering hun sociale en fiscale zetels naar steden buiten Catalonië. Met andere woorden, de schuldigen zijn niet de bedrijven maar de Spaanse regering die de bedrijven in Catalonië onder druk zet om te vertrekken. Daarnaast heeft de Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras al aangegeven dat de meeste bedrijven gewoon terugkomen naar Catalonië als er een Catalaanse republiek zal zijn. De enige die dat tot nu toe openlijk heeft bevestigd is Aigues de Barcelona, het Catalaanse waterbedrijf die toch uit voorzorg hun zetel verplaatste naar Madrid.

Volgens de laatste cijfers van de Colegio de Registradores Mercantiles heeft het vertrek van bedrijven uit Catalonië op donderdag 19 oktober een nieuw record bereikt met maar liefst 285 bedrijven die hun sociale zetel en in sommige geval hun fiscale hoofdkantoor buiten Catalonië plaatsten. Let op, het gaat dus niet om bedrijven die daadwerkelijk uit Catalonië zijn weggegaan maar dat slechts op papier deden. Tussen 16 en 19 oktober zijn er 553 bedrijven geweest die deze stap hebben gemaakt waardoor het totaal inmiddels is opgelopen naar 1.195 bedrijven die sinds het illegale referendum van 1 oktober de autonome deelstaat Catalonië hebben verlaten. Het merendeel van 1.060 bedrijven vertrok “op papier” uit de provincie Barcelona gevolgd door 19 bedrijven uit de provincie Girona, 13 uit de provincie Tarragona en 3 uit de provincie Lleida.

Aantallen

Tot nu toe was de grootste vlucht van bedrijven te merken op 9 oktober met 212 bedrijven gevolgd door 177 bedrijven op 10 oktober en 155 bedrijven op 11 oktober. Op 13 oktober vertrokken 81 bedrijven, op 16 oktober (na het verstrijken van het eerste ultimatum) vertrokken er 60 bedrijven gevolgd door 105 bedrijven op 17 oktober, 112 bedrijven op 18 oktober en dus 285 bedrijven op 19 oktober (de dag van het verstrijken van het tweede ultimatum). Nu artikel 155 er aan zit te komen is de kans groot dat er nog veel meer bedrijven zijn die hun sociale en/of fiscale zetels naar steden buiten Catalonië zullen verplaatsen. Er zijn echter ook bedrijven die juist naar Catalonië zijn gekomen waarbij dat aantal op 52 is komen te staan sinds 1 oktober. Daarnaast zijn er ook bedrijven die reeds hebben aangegeven (voorlopig) niet te zullen vertrekken uit Catalonië. Onder deze laatste groep bevinden zich o.a. Grifols, FCC, Amazon, Almirall, Fluidra, Miquel y Costas, Ecrcros, Borges, Fersa en nog diverse andere grote en kleine bedrijven.

Madrid heeft schuld

De Catalaanse autoriteiten zeggen dat de schuld bij Madrid ligt omdat de Spaanse autoriteiten door middel van een snelle handeling de wetten heeft gewijzigd om een vertrek van grote en middelgrote bedrijven te vergemakkelijken. Dat klopt deels volgens diverse kranten omdat dit door de grote bedrijven aan de centrale regering in Madrid gevraagd werd om snel en legaal te kunnen vertrekken uit het onzekere Catalonië. Daarnaast zeggen de Catalaanse autoriteiten dat bedrijven die in Catalonië hun zetels hebben door de Spaanse regering onder druk worden gezet om Catalonië te verlaten. Bij deze bewering, die overigens zonder bewijzen is geleverd, gaat men voorbij aan het feit dat grote bedrijven en banken veel aandeelhouders hebben die eisen dat hun investeringen veilig zijn. In het geval van banken is het nog ingewikkelder want die moeten bij de EU blijven vanwege de Europese Centrale Bank, moeten bij Spanje blijven vanwege de Centrale Spaanse Bank en moeten binnen de eurozone blijven.

1.300 kleine bedrijven

Bij de cijfers die eerder te lezen waren is gekeken naar grote bedrijven met meer dan 250 werknemers maar er zijn natuurlijk ook kleine bedrijven met minder dan 250 werknemers en ook veel zelfstandigen waarbij de organisatie Pimec aangeeft dat er zo’n 1.300 kleine bedrijven hun sociale zetel buiten Catalonië hebben geplaatst. Dat lijkt veel maar het gaat hier om slechts 1% van het totaal van zo’n 130.000 kleine bedrijven in Catalonië. 2,2% van de eigenaren van kleine bedrijven denkt erover na te vertrekken mits dat noodzakelijk wordt vanwege de politieke situatie terwijl volgens een enquête 79,3% van de kleine bedrijven er niet over nadenken Catalonië te verlaten. 65% van de ondervraagden geeft aan dat de politieke kwestie rondom afscheiding geen invloed heeft op hun bedrijf terwijl 34% aangeeft wel iets te merken en 1% geeft aan dat alles zelfs beter gaat nu. 11% geeft aan dat ze uit voorzorg wel al bankrekeningen hebben geopend buiten Catalonië, 13% denkt er nog over na om dat te doen terwijl 23% zegt dat ze het niet gaan doen.

Sociale zetel, wat is dat

Er wordt veel geschreven over “het vertrek” van bedrijven wat in feite niet zo is. De bedrijven zijn (in de meeste gevallen) fysiek gewoon nog aanwezig in Catalonië het enige wat de meeste bedrijven verplaatsen is hun “sede social” ofwel de sociale zetel. Het gaat in feite om een soort van postadres van bedrijven waardoor men weet waar deze bedrijven administratief en soms fiscaal te vinden zijn. Deze zogenaamde verhuizing dient wel aan enkele voorwaarden te voldoen zoals dat er daadwerkelijk ergens een kantoor moet zijn en in sommige gevallen zoals grote bedrijven en banken ook enkele personeelsleden. Economisch of financieel veranderd er niet zo heel veel en dient een bedrijf gewoon hun “impuestos de sociedades” en IVA (BTW) aan de Spaanse belastingdienst te betalen (behalve in Baskenland en Navarra). Ook de lokale belastingen blijven hetzelfde want de fysieke bedrijven blijven in praktisch alle gevallen gewoon op dezelfde plaats. Dan wordt er ook nog gesproken over “sede fiscal” de fiscale zetel waarbij aangegeven wordt waar de belastingen betaalt worden, dat wil zeggen in Catalonië of in een andere plaats in Spanje. Dit is echter een grijs gebied waar we verder niet op ingaan om het niet te ingewikkeld te maken 😉

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Mag men van de redactie niet verwachten dat ze zonder DT fouten kan schrijven ?

  2. Dit artikel laat reeds een heel andere klok luiden betreffende de “vertrekkers(!)”. Overigens kan je alless weten wat deze “vertrekkers”(gewoon verplaatsen van een maatschappelijke zetel!) door er de financiële gespecialiseerde bladen op na te slaan. Die geven informatie zoals ze is en verwijten een héél volk niet voor dommeriken. Sans rancune..

    1. Dat kan maar is heel veel werk. Waarschijnlijk is dat in het spaans ergens na te lezen. De enige bedrijven waar je nu iets over leest zijn de grote en bekende maar over de kleine bedrijven en zelfstandige ondernemers lees je niet zo veel.

  3. De eerste zin van dit artikel is al een reden op zich om de hele regering te vervangen! Het is een schande om je eigen bevolking grootschalig voor te liegen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken