Search
menu
Search

Wat betekenen de namen van de populaire Spaanse Costa’s eigenlijk?

Wat betekenen de namen van de populaire Spaanse Costa's eigenlijk?
Beeld: via canva.com

Wat betekenen de namen van de populaire Spaanse Costa’s eigenlijk?

Waarom heet de Costa Brava de Costa Brava, de Costa Blanca de Costa Blanca en de Costa Cálida de Costa Cálida? Eigenlijk zijn alle namen van de kusten aan de bijna 5.000 kilometer lange kustlijn van het Spaanse vasteland heel logisch. De benamingen zijn bijna altijd gekoppeld aan de geografische kenmerken: het landschap, de natuur en het zand van de stranden. Maar ook de klimatologische omstandigheden hebben de stranden hun bijnamen opgeleverd. Ze ontstonden vaak uit commerciële toeristische motieven. Andere namen werden in de zeevaart al veel langer gebruikt. Het glossy Spanje magazine ESPANJE! heeft de Spaanse costas onder de loep genomen en ligt de namen uit.

ESPANJE! reist langs de Spaanse kust van het uiterste Zuidwesten van het land en de minder bekende Costa de la Luz via de populaire Costa del Sol en Costa Blanca richting de Costa Dorada en Costa Brava in het Noordoosten van Spanje om ook de Costa Verde langs de Atlantische Oceaan te bekijken. Ga je mee op ontdekkingsreis?

¡LEUK! Neem nu een abonnement op ESPANJE! dat vier keer per jaar een 100 pagina’s tellend glossy magazine uitbrengt. Voor slechts € 26,95 krijg je met € 13 of 30% korting (normaal € 39,75) de huidige editie en de vier komende edities. KLIK HIER en meld je aan om meteen ESPANJE! te lezen (ook leuk als cadeau natuurlijk).

Costa de la Luz – De Kust van het Licht

Als je er geweest bent zul je het vast hebben meegemaakt. De prachtige zonsondergangen aan de Costa de la Luz. Niet voor niets dus dat deze kust in het uiterste zuidwest puntje van Spanje deze naam kreeg. Deze kust ligt in Andalusië, tussen de monding van de Guadiana rivier in Huelva en Tarifa in Cádiz aan de Atlantische Oceaan. Vooral de weerkaatsing van de zon in het water is vaak spectaculair. Je vindt er kilometerslange stranden en bijzondere natuurgebieden zoals het Doñana National Park.

Costa del Sol – De Kust van de Zon

Iets meer naar het oosten ligt de Kust van de Zon. Deze zuidkust van de provincie Málaga in Andalusië is, met badplaatsen als Torremolinos en Marbella, een van de grootste toeristenmagneten van Spanje. Deze kust heeft zijn naam te danken aan de vele zonuren per jaar: ongeveer 3.000. De kust begint grofweg bij Gibraltar en loopt tot aan de provincie Granada. De naam is bedacht door de uit Wenen afkomstige zakenman, Rodolfo Lussnigg, die het toerisme in Almeria wilde promoten. In februari 1928 lanceerde hij een perscampagne waarin hij de kust van Andalusië de Costa del Sol noemde. In een reclameslogan noemde de hotelier Almeria ‘de stad waar de zon de winter doorbrengt’. Dat leidde tot een toeristenstroom naar Spanje. In de jaren zestig volgde de toeristenhausse naar Torremolinos en andere badplaatsen rond Málaga, waardoor de naam nu voor dit gebied wordt gebruikt, terwijl de kust van Almería nu gewoon Costa de Almería wordt genoemd.

Costa Tropical – De Tropische Kust

Ook deze kust doet zijn naam eer aan. Want dit is de kust van de tropische vruchten. De weersomstandigheden en de bescherming van het Sierra Nevada-gebergte tegen de koude wind van het noorden zorgen voor een subtropisch microklimaat met ongeveer 320 dagen zon per jaar en een gemiddelde temperatuur van 20 graden. En daardoor groeien hier volop avocado’s, mango’s, papaja’s en andere tropische vruchten. Achttien gemeenten tussen Albondón en Vélez de Benaudalla vormen deze strook van de kust van Granada, met Motril als historische hoofdstad. Grote plus van deze regio: de nabijheid van de prachtige historische stad Granada met het Alhambra.

Costa Cálida – De Hete Kust

Veel zon, weinig regenval, 18 graden jaargemiddelde en de ligging aan de Golf van Mazarrón, die de koude wateren van de Atlantische Oceaan vanuit Gibraltar tegenhoudt, maken de kust van Murcia de warmste in Spanje. Vandaar de naam Costa Cálida dus, warme of hete kust. Hier ligt ook de Mar Menor, de grootste zoutwaterlagune van Europa van 170 vierkante kilometer, die wordt gescheiden van de Middellandse Zee door La Manga, een smalle landstrook van 22 kilometer.

Costa Blanca – De Witte Kust

Stranden, baaien en kliffen volgen elkaar op tussen Denia en Pilar de la Horadada aan de kust van de provincie Alicante. Dit is een van de favoriete bestemmingen van Nederlanders, Noren, Duitsers en Britten. De naam Costa Blanca zou te danken zijn aan een slogan uit 1957 van een Britse luchtvaartmaatschappij die de verbinding tussen Londen en Valencia wilde promoten. Vanuit vogelperspectief is de overheersende kleur het wit van de stranden van fijn zand en de dorpen met hun witgekalkte huizen, wat contrasteert met het intense blauw van de Middellandse Zee.

Costa de Azahar – Oranjebloesem kust

De witte bloemen van sinaasappel- en citrusbomen in de provincie Castellón geven deze kust zijn naam. De belangrijkste plaatsen aan deze 120 kilometer lange kust tussen Vinaros en Almenara zijn Benicassim en Peñíscola als. Je vindt hier onder andere de Sierra de Irta, het wetland Prat Cabanes-Torreblanca en voor de kust liggen de onbekende en onbewoonde  Columbretes-eilanden.

Costa Dorada – Goudkust

In dit geval is de naam te danken aan de kleur van het zand van de stranden van de kust van Tarragona. In totaal vind je hier meer dan 80 kilometer aan stranden met fijn goudkleurig zand en ondiepe toegang tot de zee. Salou, Cambrils, El Vendrell en Calafell zijn de vier bekendste bestemmingen aan deze kust. Wandelaars en fietsers kunnen hier hun hart ophalen in natuurpark Sierra del Montsant, de bergen van Prades, en het natuurpark van de Ebro-delta.

Costa Brava – Ruige of Woeste Kust

De Costa Brava heeft zijn faam te danken aan de journalist Ferran Agulló i Vidal, die in 1908 deze benaming gebruikte om het ruige en steile landschap te omschrijven. Maar om eerlijk te zijn werd de kust door zeelieden al veel langer zo genoemd vanwege de weerbarstige rotsen. Deze kust ligt in de provincie Girona, tussen Blanes en Portbou, op de grens met Frankrijk. Je vindt hier mooie beschermde natuurgebieden zoals Cap de Creus, de moerassen van de Empordà en de Medes-eilanden. Je vindt hier ook heel veel cultuur, zoals de musea van Salvador Dalí. En natuurlijk is een reis naar de Costa Brava prima te combineren met een stedentrip naar Barcelona.

Costa Verde – Groene Kust

De naam Costa Verde wordt ook wel verwisseld met de naam het Groene Spanje. Met deze laatste naam worden de regio’s Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland bedoeld. De Costa Verde is officieel echter alleen de kust van de regio Asturië. Als je er bent zie je meteen waarom deze kust zo heet. Door de gematigde temperaturen en de vele regenval is de kust hier het hele jaar rond alle tinten groen. De ideale zomerbestemming voor als je niet zo van de hitte, maar wel van strand houdt en graag in de natuur bent, want de Picos de Europa in achterland zijn prachtig.

ESPANJE! Reis- en cultuurmagazine is dé Nederlandstalige glossy over Spanje en de Spaanstalige wereld dat vier keer per jaar in Nederland en België verschijnt. ESPANJE! is een hoogwaardig journalistiek magazine met inspirerende reisreportages, mooie interviews, boeiende columns, heerlijke recepten en honderden tips voor liefhebbers van Spanje. Meer informatie lees je op de website espanje.nl

Ga naar de inhoud