skip to Main Content
Spaanse minister-president Rajoy heeft volgens politie inspecteur zwart geld ontvangen

Spaanse minister-president Rajoy heeft volgens politie inspecteur zwart geld ontvangen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Op de vraag of de Spaanse minister-president Mariano Rajoy zwart geld heeft ontvangen, antwoordde de politie inspecteur van het UDEF “in het begin wel”. Op dit moment vindt er in Spanje een grote corruptie en fraude zaak plaats in de rechtbanken waarbij de regerende Partido Popular is betrokken. Vreemd genoeg is over deze belangrijke rechtszaak niet veel te lezen geweest gedurende het Catalonië conflict. Daarnaast is er een speciale commissie van het Congres die ook een onderzoek houdt naar de fraudezaak.

Vorig week dinsdag moest een van de politie inspecteurs van het Unidad de Delincuencia Económica y Fiscal (UDEF) voor deze commissie verschijnen om antwoorden te geven op diverse vragen in de fraudezaak rondom de PP. Manuel Morocho is een van de politie inspecteurs die de zaak “Gürtel” bekendmaakte en een van de agenten die vanaf het begin bij de onderzoeken betrokken is. Volgens hem is het meer dan duidelijk dat er corruptie en fraude heeft plaatsgevonden binnen de Partido Popular (PP). Morocho is nog steeds werkzaam maar zijn chef Juan Antonio Gonzalez García werd echter op het moment dat de PP aan de macht kwam in Spanje in 2012 vervangen.

Volgens de politie inspecteur, die feitelijk de onderzoeksleider was, is er met het deel wat hij onderzocht heeft minstens 4 tot 6 miljoen euro gemoeid, zwart geld wat ontvangen en verdeeld werd binnen de politieke formatie. Het feit dat er regelmatig informatie naar buiten kwam binnen dit onderzoek heeft de PP ertoe aangezet om via de rechters meerdere klachten in te dienen tegen deze agent en zijn collega. Elke keer werden deze klachten afgewezen door de rechters.

Over de getuigenis van de politie inspecteur is niet veel te lezen geweest in de Spaanse pers en ook op het nationale televisiekanaal TVE was niets te zien bij de tv journaals, iets wat ook door de journalisten die bij het door de Spaanse staat gecontroleerde televisiestation werken werd aangegeven. Op de onderstaande video is echter te zien dat de politie inspecteur uitlegt dat onder andere de naam Mariano Rajoy op de lijst stond. Blijkbaar stond zijn naam in de boeken als M.Rajoy, iets wat later veel gebruikt werd door de oppositiepartijen in het Spaanse Parlement.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. dat weet iedereen toch dat die pp corrupt is, een grotere dievenbende is er niet!
  wie denkt er nu dat hij gestraft gaat worden?
  dat is onmogelijk! en waarom?
  niet moeilijk, al de rest is al even corrupt

 2. Wat is het toch om steeds weer over Nederland te beginnen? Dit is Spanjevandaag. We hebben het dus over Spanje, lijkt me.

 3. Nu in Nederland Rutte c.s. het einde van de politieke carrière ziet naderen is hier het dividend kadootje een manier om de financiële toekomst in de veilige armen van een of andere grote onderneming veilig te stellen. In wezen is dit net zo laakbaar als openlijke corruptie.

 4. Wat te denken van Nederland met zijn dividend belasting. Als een minister of president naar zijn ambtstermijn zo maar toezichthouder wordt bij Shell of ING of een hoge functie krijgt bij een zorg instelling. Waar hij/zij mede toe moesten zien op de riante vergoedingen en bonussen. En het nooit voor elkaar kregen om daar wat aan te doen. En er nu zelf gebruik van maken.

 5. Corruptie is verwoestend en zal vroeg of laat leiden tot verval van welk land dan ook. Dus ook hier geldt heel simpel: indien bewezen en veroordeeld door de rechter moet hij opstappen.

  1. Zo werkt dat niet in Spanje, hij heeft de meerderheid in her parlement dus blijft hij zitten en het Openbaar Ministerie controleren zodat ze niet teveel tegen corruptie doen. De corruptiezaken die naar buiten zijn gekomen zijn vrijwel allemaal door de Guardia Civil bij de rechter aangekaart, het OM kan alleen corruptie bij de oppositie bestrijden, bij de regerende partij hebben ze het een stuk moeilijker. Kennelijk is de militaire structuur van de Guardia Civil beter bestand tegen invloed van politici. De Policia Nacional bijvoorbeeld doet ook weinig tegen corruptie, het is altijd de Guardia Civil die ik actie komt, en pas sinds een aantal jaar eigenlijk.

 6. Men begon goed in 1978 tot 1990. Daarna werd het steeds slechter. De bevolking is de corruptie en vele leden van de verschillende partijen doen er dan ook alles aan om de corruptie stop te zetten. De rechtbanken gaan stug door met hun onderzoeken en het wordt eindelijke de politieke partijen duidelijk dat ze meer aan de bevolking denken moeten en minder aan hunzelf, want nieuwe partijen neemt hun vele stemmen af. Hopenlijk komt er ook nog eens een groene partij bij en ook eentje die opkomt voor de pensioenen voor de ouderen. De hele toestand heeft ertoe geleid dat Spanje een steeds betere democratie krijgt en gelukkig vertrouwt de bevolking de politieke lui elke dag minder en is men ervan overtuigt dat men deze veel beter moet controleren.

  1. Zover als ik in 69 jaar te weten ben gekomen heeft Spanje altijd al een nauwe relatie met corruptie gehad, wat naar mijn mening altijd zo zal blijven

 7. Dit wisten we toch al, enkel moet het bewezen worden. Natuurlijk heeft Rajoy zwart geld ontvangen. De PP heeft niet voor niets zoveel moeite gedaan om alles aan bewijs zo snel als mogelijk te vernietigen. Dat doe je niet als je niets te verbergen hebt.

  1. De bewijzen spreken voor zich. Alleen het is dacht ik in zijn geval al verjaard. Corruptie is het grootste probleem in Spanje.

   1. Volgens mij is het eerder een wereldwijd probleem waar een ieder die ook maar een klein beetje macht heeft, mee geconfronteerd wordt. Helaas blijken er maar zeer weinigen tegen bestand te zijn. Eerlijkheid levert blijkbaar, buiten gemoedsrust, te weinig op?

    1. Inderdaad een wereldwijd probleem alleen in Spanje sluist de meest simpele ambtenaar zonder problemen miljoenen weg. Anders ben je een gewoon een loser binnen het systeem. Mensen die niet meewerken krijgen gewoon geen functie binnen de partij en een promotie kunnen ze sowieso wel vergeten. Deze mensen leven in een subcultuur waar dit allemaal normaal gevonden wordt en binnen deze subcultuur staan ze als grote jongens bekend. We hebben het dus over omhoog gevallen ambtenaren, belastinginspecteurtjes etc. etc.

     1. Tuurlijk, het is nergens ter wereld erger dan Spanje.
      Ik lees tussen de regels door wat afgunst.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken