skip to Main Content
Komt er wat betreft verkiezingen in Spanje een “súper domingo” op 26 mei 2019
123rf

Komt er wat betreft verkiezingen in Spanje een “súper domingo” op 26 mei 2019

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse minister van Ontwikkelingszaken José Luis Ábalos wist tijdens een bijeenkomst aan te kondigen dat er wellicht op 26 mei 2019 een zogenaamde “súper domingo” plaats zal vinden in Spanje. Een super-zondag wordt omschreven als een dag dat er meerdere verkiezingen plaatsvinden, in dit geval de autonome, gemeente, Europese én wellicht landelijke verkiezingen.

26 mei 2019 is een belangrijke dag binnen de Spaanse politiek omdat op die dag er in principe en tot nu toe drie verkiezingen zullen plaatsvinden binnen Spanje. Er is echter een kans dat daar een vierde verkiezing bij komt waarbij men landelijk naar de stembus gaat om nieuwe volksvertegenwoordigers in het Spaanse parlement te kiezen. Dit is echter nog niet zeker en nog niet bevestigd door de Spaanse regering.

Europees

Op Europees niveau vinden er op 26 mei 2019 verkiezingen plaats om Spaanse vertegenwoordigers te kiezen voor het Europese Parlement (elecciones Parlamento Europeo).

Gemeente

Daarnaast heeft Spanje voor 26 mei 2019 gekozen voor de gemeenteraadsverkiezingen (elecciones municipales) waarbij 67.515 volksvertegenwoordigers in 8093 gemeenten gekozen worden.

Deelstaat

Op 26 mei 2019 vinden er echter ook autonome verkiezingen (elecciones autonómicas) plaats in 13 autonome deelstaten waarbij er geen regionale verkiezingen zijn in Andalusië (2 december 2018), Catalonië (21 december 2017), Baskenland (25 september 2016) en Galicië (25 september 2016).

Er zijn op 26 mei 2019 dus wel verkiezingen in Aragón, Cantabrië, Castilla y León, Castilla-La Mancha, Ceuta, Comunidad de Madrid, Comunidad Valenciana, Extremadura, Balearen, Canarische Eilanden, La Rioja, Melilla, Navarra, Asturië en Murcia.

Algemeen

Vanwege de problemen die de huidige socialistische regering van premier Pedro Sánchez heeft om de staatsbegroting rond te krijgen, kan het zijn dat er vervroegde landelijke verkiezingen aan zitten te komen. In principe zegt de PSOE-partij dat mocht er niet genoeg steun zijn voor de staatsbegroting de regering de belangrijkste maatregelen via Koninklijke besluiten wil doorvoeren.

Er zouden dan pas verkiezingen plaatsvinden wanneer de belangrijkste maatregelen zijn doorgevoerd. In principe moeten er landelijke verkiezingen zijn in juni of juli 2020 maar nu wordt er dus ook – niet officieel – gesproken over vervroegde verkiezingen en dan wellicht ook op 26 mei 2019.

Dat zou makkelijk zijn aangezien de verkiezingscampagnes dan samen gevoerd kunnen worden en de verkiezingen in ieder geval minder duur zullen zijn waarbij de stemmers ook slechts op één dag naar de stemlokalen hoeven te gaan.

Voorlopig is een “súper domingo” of super-zondag nog niet bevestigd en vinden er alleen nog gemeente, autonome (13 regio’s) en Europese verkiezingen plaats op 26 mei 2019.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Misschien handing on tevens even te vermelden dat mensen met een NIE uit Europa en een aantal andere landen ook mogen stemmen op de elecciones municipales 😉

 2. Een jaartje vroeger dus. Jammer, nu blijft er waarschijnlijk geen tijd over voor de aanpassing van de grondwet en de afschaffing van de PP-Muilkorfwet. We zullen dus nog even moeten wachten op echte democratie.
  Niettemin woon ik hier graag en voor diegenen die de drang voelen opkomen om te schelden : niet doen !!

  1. Miel …. hou eens op met te roepen dat Spanje geen democratie is, dat is werkelijk waar pure onzin. Dat de PP belachelijke wetten heeft ingevoerd is iedereen het over eens maar dat is helaas makkelijk als één partij de meerderheid heeft of eigenlijk had. De PSOE doet wat ze kunnen maar worden van alle kanten tegengewerkt dus dat is lastig. Jouw Catalaanse vrienden helpen daar ook niet bij met hun stugge houding die in het nadeel is van ALLE Catalanen, separatisten en niet-separatisten. Dat getuigt in mijn ogen van kortzinningheid, stomheid en egoïstisch denken van de kant van Quim Torra en zijn vrienden. Aanpassing grondwet is echt niet iets wat van de ene op de andere dag te realiseren is en het afschaffen van de muilkorfwet is men mee bezig maar dat schiet helaas ook niet op als bijna iedereen tegenwerkt. We zullen zien wat er gaat gebeuren 😉

   1. Wat je schrijft toont aan dat we onder ‘democratie’ niet hetzelfde verstaan. Hoe jij er over denkt is niet duidelijk, maar voor mij is dat onder meer ‘vrijheid van meningsuiting’ en ‘zelfbeschikking’. Twee democratische rechten die in Spanje niet door de wet worden gegarandeerd. Eerder integendeel. Om die reden is Spanje volgens mij dan ook géén democratie. Sinds het verdwijnen van Rajoy is men op de goeie weg. Laten we hopen dat ook na (eventuele) verkiezingen dit democratiseringsproces kan worden verder gezet.
    A propos, is er een reden waarom we in SpanjeVandaag nog niets hebben kunnen lezen over de ‘democratische’ koehandel rond de benoemingen van de CGPJ ? De Spaanse kranten staan er al dagen lang vol van.

    1. Zelfbeschikking heeft niets met democratie te maken en Spanje geniet een hele grote vrijheid van meningsuiting maar dat denken sommigen van niet. Er zijn enkele personen die te maken hebben met justitie juist vanwege die monddood wet die ook moet verdwijnen uiteraard. Maar er moet ook een grens bij vrijheid van meningsuuting zijn helaas. Een rapper die oproept om politieagenten neer te schieten is niet goed bezig. Maar goed ieder zijn eigen mening. En over de rechters hebben we inderdaad nog niet geschreven, komt misschien nog … elke dag is er genoeg te schrijven en rond de rechters zijn er steeds wijzigingen

     1. Zelfbeschikkingsrecht is een begrip in het internationaal recht en een democratische staat wordt verondersteld dat onverkort toe te passen..
      Wat betreft die ‘hele grote vrijheid van meningsuiting in Spanje :
      “… Volgens Amnesty International hebben tientallen veroordelingen in Spanje geleid tot een klimaat waarin de bevolking steeds banger wordt om afwijkende meningen te verkondigen of controversiële grappen te maken. :::” (SpanjeVandaag)

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by