menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanje begint in januari met Covid-vaccinatie zonder vaccinatieplicht

Spanje begint in januari met Covid-vaccinatie zonder vaccinatieplicht
Beeld: Freepik

Spanje begint in januari met Covid-vaccinatie zonder vaccinatieplicht

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De minister van Volksgezondheid Salvador Illa heeft zaterdag bevestigd dat in het kader van het recent aan de Europese Unie gepresenteerde vaccinatieplan men in Spanje vanaf januari reeds kan beginnen met het vaccineren tegen Covid-19. Ook wist hij de onzekerheid bij veel mensen weg te halen door aan te kondigen dat er geen vaccinatieplicht komt.

Zoals het er nu naar uitziet en zoals het ook in het nationale vaccinatieplan staat zal Spanje begin januari al beginnen met het vaccineren tegen Covid-19. Het doel van dit landelijk vaccinatieplan is om de meerderheid van de bevolking te immuniseren door middel van de Covid-vaccinatie in de maanden mei tot juli.

Omdat er reeds een hoge mate van bewustzijn is bij de inwoners van Spanje hoeft men geen vaccinatieplicht in te stellen waarbij iedereen verplicht zou worden om zich te laten vaccineren tegen Covid-19.

Voor wat betreft de capaciteit om te vaccineren herinnert Salvador Illa eraan dat er reeds 13.000 vaccinatie punten zijn in het land en dat tot nu toe bij iedere gelegenheid om te vaccineren tegen de normale groep het mogelijk was om in 9 weken tijd 14 miljoen mensen te vaccineren.

De minister heeft ook bevestigd dat er op Europees niveau een vaccinatiestrategie wordt ontwikkeld waardoor men in alle landen op een rechtvaardige manier en in dezelfde tijd de vaccinaties verspreid kunnen worden. Illa benadrukt de effectiviteit van de Pfizer-, BioNTech- en Moderna-vaccins.

Vaccinatiebereidheid

Uit de laatste opiniepeiling van het Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) blijkt dat 44,4% van de Spanjaarden zich wel wil vaccineren met een vaccin terwijl 40,3% aangeeft geen corona-vaccin te willen hebben. 11,2% van de ondervraagden twijfelt nog terwijl 2,1% zegt wel het corona-vaccin toegediend willen hebben wanneer bewezen is dat het vaccin werkt en er geen bijwerkingen blijken te zijn.

Volgens veel mensen gaat de ontwikkeling van dit nieuwe corona-vaccin veel te snel, is er te weinig informatie bekend over de mogelijke bijwerkingen en lijkt het meer op een strijd tussen de farmaceutische bedrijven die elke keer dat ze nieuws bekend maken miljoenen dollars rijker worden.

Doel is groepsimmuniteit

In Spanje wil men vooralsnog nog niet zo ver gaan om een vaccinatieplicht in te voeren maar men erkend dat als er een grote terughoudendheid bestaat vanwege het corona-vaccin er wellicht geen andere keuze is om het vaccineren wel te verplichten om zo een groepsimmuniteit te bereiken.

Om een groepsimmuniteit te kunnen krijgen in Spanje moet minstens 60% tot 70% zich laten vaccineren. Op dit moment blijkt dat percentage volgens het CIS dus 44,4% te zijn. Zolang als dat percentage dus niet stijgt blijven de huidige maatregelen gelden, te weten de mondkapjes, de anderhalve meter afstand, handen wassen en desinfecteren, verboden te roken in  openbare plaatsen, beperkte capaciteiten en gesloten horeca etc.