Wat heb je nodig om vanaf 23 november Spanje binnen te mogen komen

Wat heb je nodig om vanaf 23 november Spanje binnen te mogen komen
Beeld: Ministerio de Transporte
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – We hebben er al vaker over geschreven maar we zetten nogmaals alles even op een rijtje zodat alle lezers precies weten wat ze nodig hebben om vanaf maandag 23 november Spanje binnen te mogen komen. We hebben het dan uiteindelijk over twee belangrijke documenten: het SpTH-formulier dat voor vertrek ingevuld moet worden en de verplichte negatieve PCR-test.

Vanaf 23 november wordt het naar Spanje reizen weer iets lastiger en in sommige gevallen ook duurder. Vanaf die datum moeten alle reizigers – zowel die met de Spaanse en de buitenlandse nationaliteiten – voldoen aan twee formaliteiten als men via een vliegveld of haven Spanje binnenkomt.

UPDATE: Vanaf donderdag 10 december is het ook toegestaan om naast de negatieve PCR-test ook met een negatieve TMA-test Spanje via een vliegveld of haven binnen te komen. Die test moet ook maximaal 72 uur voor aankomst in Spanje gerealiseerd zijn. Naast het Engels en Spaans is het vanaf die datum ook toegestaan om de documenten in het Frans en Duits mee te nemen of in het Nederlands maar dan wel via een officieel vertaalbureau vertaald naar het Spaans. Voor kinderen onder de 6 jaar geldt ook geen negatieve test-eis meer. MEER INFORMATIE.

Meer gedetailleerde uitleg kun je in onze uitgebreide artikelen lezen:
Digitaal gezondheidsformulier om Spanje binnen te komen
Alles over de verplichte negatieve PCR-test om Spanje binnen te komen

Formaliteit 1: Gezondheidscontroleformulier

Uiterlijk 48 uur voordat je op reis gaat naar het Spaanse vasteland en de Balearen en Canarische Eilanden moet je het gezondheidscontroleformulier (GCF) elektronisch invullen en ondertekenen. Het formulier is beschikbaar via de portaalsite van Spain Travel Health (SpTH) of de apps voor Android of iOs-apparaten. 

Na ondertekening krijg je een QR-code die je verplicht moet laten zien bij aankomst op de Canarische eilanden (zowel digitaal als afgedrukt op papier geldig). Denk eraan dat je verplicht een afzonderlijk formulier per reis en per persoon moet invullen.

Dit SpTH-formulier moet al voor iedereen die van buiten Spanje komt verplicht ingevuld worden sinds 21 juni en geldt als middel om een eventueel bron- en contactonderzoek uit te kunnen voeren.

  • Meer informatie over dit formulier en de werkwijze lees je HIER.
  • Bezoek de SPTH-website HIER
  • Download SPTH-app voor Android telefoons HIER
  • Download SPTH-app voor iPhones HIER

Formaliteit 2: Negatieve PCR-test

Iedereen die uit een risicoland komt (waaronder ook Nederland en België) en die via een vliegveld of haven Spanje binnenkomt moet vanaf 23 november een document bij zich hebben waarop de resultaten staan van een negatieve PCR-test. Deze PCR-test mag niet ouder zijn dan 72 uur. Dit betekent dat deze afgenomen moet zijn binnen 72 uur voor vertrek (wordt gecontroleerd op vliegveld van land van vertrek) of aankomst (zoals het staat in de staatscourant). De enige geldige test op dit moment is een PCR-test (dus niet een antigeentest).

Deze negatieve PCR-test-eis geldt voor heel Spanje, dus het vasteland van Spanje, de Balearen eilanden en de Canarische Eilanden. Iedereen ongeacht de leeftijd die naar Spanje reist uit risicolanden moet de resultaten van een PCR-test laten zien en/of bij zich dragen.

LET OP: de negatieve PCR-test-eis geldt alleen voor die reizigers die via de vliegvelden en havens Spaanse grondgebied bereiken. Deze PCR-test-eis geldt dus NIET voor reizigers die met eigen vervoer over de weg Spanje binnenkomen.

Meer uitgebreide informatie over de Spaanse PCR-test-eis om het land binnen te mogen komen lees je HIER.

Als je zonder de verplichte negatieve PCR-test resultaten probeert Spanje binnen te komen vanaf 23 november dan kun je een boete verwachten tot 6.000 euro. Na aankomst kan een sneltest worden afgenomen op het vliegveld die ook betaald moet worden door de reiziger die dan ook verplicht in quarantaine moet.

En de Canarische Eilanden?

Wat betreft de corona-test en PCR-test eis op de Canarische Eilanden is het nog steeds erg onzeker. Dat wil zeggen, sinds 14 november moet iedereen die in een toeristische accommodatie verblijft op de eilanden de negatieve testresultaten van een corona-test (dus PCR of antigeentest) laten zien voordat men toegelaten wordt tot een hotel, appartementencomplex etc. Dat geldt dus niet voor die reizigers die naar een eigen woning gaan of op familiebezoek komen en/of vrienden bezoeken en daar overnachten.

Maar vanaf 23 november moet elke reiziger die Spanje binnenkomt en dus ook de Canarische Eilanden de resultaten van een negatieve PCR-test (dus geen antigeentest) laten zien of in ieder geval bij zich dragen. Dat geldt dus voor iedereen, ook als je naar de eigen vakantiewoning gaat of naar familie/vrienden.

Het is nog onzeker of de corona-test eis voor de toeristische accomodaties na 23 november blijft bestaan. 

LEESTIP: Overzicht van de corona-maatregelen per regio in Spanje (2)

Algemene corona-maatregelen Spanje

  • Verplicht gebruik van een mondmasker voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar op de openbare weg, op niet-afgesloten en op afgesloten openbaar toegankelijke plaatsen, behalve bij het beoefenen van sport, bij het eten en drinken en/of in het geval van handicap of ademhalingsaandoening.
  • Veiligheidsafstand tussen personen (vastgesteld op 1,5 meter).
  • Verhoogd gebruik van individuele hygiëne middelen (zeep en handgel).
  • Op de openbare weg, op niet-afgesloten en op afgesloten openbaar toegankelijke plaatsen is het verboden te roken of apparaten te gebruiken om tabak in te ademen indien het onmogelijk is om een afstand van 2 meter te waarborgen.
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.