Spaanse consumentenbond waarschuwt voor bedrog van honing in Spanje

Spaanse consumentenbond waarschuwt voor bedrog van honing in Spanje
Beeld: Freepik

Spaanse consumentenbond waarschuwt voor bedrog van honing in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse consumentenbond OCU waarschuwt voor het bedrog of misleidende verkoop van honing in Spanje. Daarbij gaat het om honing (miel) afkomstig uit China dat via Portugal als Spaans verkocht wordt. Dat is legaal maar niet netjes en wordt door de OCU gezien als een bedrog of een misleiding van de consumenten.

Sinds 2021 is het in Spanje verplicht om het land of de landen van herkomst van honing op het etiket te vermelden dus nu kunnen consumenten direct kiezen voor Spaanse, Europese, Zuid-Amerikaanse, Chinese of Oekraïense honing. Maar in de praktijk komt het erop neer dat er honing verkocht wordt die gemengd is waarbij de verhoudingen niet verplicht aangeduid hoeven te worden. Zo kan het dus voorkomen dat er Spaanse honing verkocht wordt waarvan de helft bestaat uit geïmporteerde Chinese honing.

Sinds dit jaar is volgens de OCU, die gezocht heeft naar de beste honing van Spanje, de Chinese honing plots uit de supermarkten en winkels verdwenen. Nu is er veel gemengde honing te vinden met mengsels uit Uruguay, Cuba, Oekraïne of Roemenië. Maar volgens de cijfers van afgelopen jaren is dat volgens de OCU niet logisch. 

Tot voor kort kwam 90% van de honing dat in Spanje verkocht werd uit China maar sinds 2016 is dat enorm gedaald.  In 2020 kwam 4.770 ton honing uit China wat slechts 15% van alle honing in Spanje is. Maar sinds 2016 komt er steeds meer honing uit Spanje’s buurland Portugal wat volgens de OCU ook niet logisch is. Portugal exporteert nu 6.698 ton honing naar Spanje wat 21% van het totaal is, meer dan de honing uit China. 

Uit onderzoek is daarna gebleken dat de Chinese honing geïmporteerd wordt in Portugal en daarna gemengd wordt met Spaanse honing. Want als iets meer dan 50% van een product uit een land komt mag er ‘Made in Spain’ op staan terwijl de overige 50% afkomstig kan zijn uit China of andere landen. Maar dat mengsel mag daarna ook weer gemengd worden waarna opnieuw ‘Origen España’ op de verpakking mag staan.

Het mengen van ingrediënten uit verschillende landen is iets wat ook bij onder andere wijn en olijfolie gebeurt en is niet illegaal maar het is wel een bedrog of misleiding van consumenten. Want kopers denken dat ze een origineel Spaans product kopen wat daarna een goedkoper mengsel blijkt te zijn. Zo wordt Spaanse olijfolie aan Italië verkocht die dan het label Made in Italy erop plaatst of Spaanse wijn die naar Frankrijk gaat en verkocht wordt als Franse wijn.

Over het algemeen kan een consument er van uit gaan dat honing dat voor 100% afkomstig is uit Spanje meestal 50% duurder zal zijn. Maar experts zeggen dat de smaak en kwaliteit niet te vergelijken is. De honing die in Spanje te vertrouwen is zijn die waar op de verpakking staat: DOP Miel de Granada, DOP Miel de La Alcarria, DOP Miel de Tenerife, DOP Miel de Villuercas-Ibore, IGP Miel de Galicia en als op het etiket staat Eusko Label.

Ga naar de inhoud