skip to Main Content

Download sites mogelijk uit de lucht uit protest tegen nieuwe “Sinde” wet

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Diverse Spaanse download websites willen dinsdag op zwart gaan als het Spaanse parlement de omstreden “Ley de Sinde” wet aanneemt. De nieuwe wet zou een instantie in het leven roepen die de bevoegdheid krijgt om download en p2p sites offline te halen.

In Spanje kunnen p2p-websites en linksites tot nu toe relatief ongestoord hun gang gaan, zolang zij geen winstoogmerk hebben, zoals een rechter in maart van dit jaar nog eens bevestigde. De Spaanse regering heeft echter nieuwe wetgeving opgesteld waarbij een ‘commissie voor intellectuele eigendommen’ in het leven wordt geroepen, onder de hoede van het ministerie van cultuur. Dit orgaan zou vergaande bevoegdheden krijgen, waaronder de bevoegdheid om Spaanse p2p-websites te blokkeren of offline te halen.

In de Spaanse internetgemeenschap heerst veel weerstand tegen de nieuwe wetgeving. Zo wordt de regering verweten dat zij de oren heeft laten hangen naar de Amerikanen; het wetsvoorstel zou in een enkele sessie al door het Spaanse congres zijn gejaagd. Ook duiken er, mede door publicaties van WikiLeaks, sterke aanwijzingen op dat de Amerikaanse regering druk op de Spaanse regering heeft uitgeoefend om de auteursrechtwetgeving te verscherpen. De VS zou zelfs de Spanjaarden hebben willen dwingen het Franse hadopi-model in te voeren, waarbij downloaders na twee waarschuwingen van het internet kunnen worden afgesloten.

Een aantal grote Spaanse torrentsites heeft aangekondigd offline te gaan en alleen een protestbericht te tonen, als de Ley de Sinde dinsdag wordt aangenomen. De p2p-sites zouden in Spanje verantwoordelijk zijn voor circa 70 procent van het dataverkeer.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend