skip to Main Content
Gaat het spookvliegveld Corvera in Murcia dan eindelijk open met Aena als beheerder?

Gaat het spookvliegveld Corvera in Murcia dan eindelijk open met Aena als beheerder?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MURCIA – Er is goed nieuws voor een van de vele spookvliegvelden van Spanje, het vliegveld van Corvera in de deelstaat/provincie Murcia. Het “Aeropuerto Internacional de la Región de Murcia” vliegveld van Corvera is er al sinds 2012 klaar voor en is wat betreft de bouw en voorzieningen helemaal gereed maar problemen met de vergunningen en het feit dat er geen beheerder gevonden werd zorgde voor meer dan 5 jaar vertraging. Nu is er dan eindelijk een overeenkomst bereikt tussen de regioregering Murcia, eigenaar van de installaties, en de Spaanse vliegdienst Aena die het beheer gedurende de komende 25 jaar op zich gaat nemen.

Tot nu toe is er slechts een vliegveld voor de mensen die in Murica wonen en dat is het oude maar aangepaste vliegveld San Javier. Daar moest verandering in komen met de bouw van een moderner en groter vliegveld gelegen in de gemeente Corvera. Sinds dat de bouw klaar was werd gezocht naar een geschikte beheerder die maar niet gevonden werd. Nu is bekend dat het Spaanse Aena die taak gedurende in ieder geval 25 jaar op zich gaat nemen. Het Franse Edeis heeft zich teruggetrokken en dus was er ruimte voor een nieuwe partner wat nu dus Aena is geworden. Aena heeft op dit moment al 46 andere vliegvelden in Spanje onder beheer waaronder ook het San Javier vliegveld in Murcia, eigenlijk dus een logische keuze.

Werkgelegenheid

Bij de regioregering zijn ze erg blij dat er eindelijk een einde lijkt te komen aan een periode van onzekerheid. Dankzij de nieuwe overeenkomst zal er niet alleen een impuls gegeven worden aan het nationale en internationale toerisme maar ook de werkgelegenheid waarbij er het eerste jaar minstens 500 directe banen en 1.000 banen indirect gecreëerd zullen worden en gedurende de 25 jaar dat het contract duurt tenminste 20.000 banen. Ook Aena is blij met deze overeenkomst en zal zo snel mogelijk beginnen met het nakijken van de voorzieningen en installaties en daar waar nodig aanpassen zodat de vergunningen rond kunnen komen. Aena geeft geen tijdsbestek aan om zich niet vast te zetten op een bepaalde datum. Er moet gezocht worden naar personeel en apparatuur moet van het San Javier vliegveld overgeplaatst worden naar het Corvera vliegveld.

San Javier

Het Covera vliegveld of “Aeropuerto Internacional de la Región de Murcia” is een private vliegveld welke tot nu toe niet bij het netwerk van Aena vliegvelden hoorde. Het huidige vliegveld San Javier wordt wel door Aena beheerd en werd recent nog gemoderniseerd. De bedoeling was dat het nieuwe vliegveld in Corvera de taken van het verouderde vliegveld San Javier zou gaan overnemen maar sinds dat de bouw in 2012 afgerond werd, is dat nog steeds niet gebeurd. Dat jaar waren er nog zo’n 2 miljoen passagiers die gebruik maakten van het San Javier vliegveld en was er vraag voor een beter en moderner vliegveld maar het aantal passagiers is inmiddels flink afgenomen naar 1.096.980 passagiers in 2016 wat tevens een van de redenen is dat het Corvera vliegveld nog steeds niet is geopend.

Spookvliegveld

Het Aeropuerto Corvera was/is een van de vele zogenaamde spookvliegvelden in Spanje. Dat zijn vliegvelden die voor vele miljoenen publiek geld gebouwd worden waarna ze niet of nauwelijks in gebruik worden genomen. Een van de bekendste voorbeelden naast Corvera was het vliegveld van Castellón welke nu eindelijk in gebruik is genomen. Daarnaast zijn er nog meer spookvliegvelden of “aeropuertos fantasma” zoals Ciudad Real, Huesca, Lleida, Salamanca, León, La Rioja, Burgos en Albacete waarvan sommige vliegvelden nog steeds gesloten zijn, failliet zijn of bijna geen vluchten en passagiers hebben en ze dus meer geld kosten dan opbrengen.

Bouw

De bouw van het nieuwe “Aeropuerto Internacional de la Región de Murcia” (gemakshalve Aeropuerto Corvera genoemd) heeft toendertijd 182 miljoen euro gekost en kost dagelijks minstens 22.000 euro om te onderhouden. De aankomst- en vertrek terminal is in totaal 28.500 vierkante meter groot en er zijn 9 gates, 25 incheckbalies, 4 kofferbanden en het is zo gebouwd dat het jaarlijks een capaciteit van 3 miljoen passagiers en 23.000 vliegbewegingen aankan. Het vliegveld is gelegen tussen de gemeenten Corvera, Los Martínez del Puerto en Valladolises en ligt direct aan de A-30 snelweg en op slechts 35 kilometer van het Aeropuerto San Javier. Het vliegveld werd gebouwd met geld van de Autonome deelstaat Murcia en kan gezien worden als een private vliegveld wat dus vanaf nu bij de Aena groep van vliegvelden hoort.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Nou dit nieuws kan niet beter ,ik ben er al gaan kijken zeer mooie luchthaven een half uur rijden van ons huis in Campos del Rio , wij kijken er echt op uit , het gaat toch een half uur schelen in tijd en vooral als je s’avonds aankomt , ik hoop alleen dat de vluchten op dezelfde uren blijven staan
  Proficiat aan die personen , die hieraan meegewerkt hebben dat het eindelijk zover is gekomen , het zal Spanje en zeker de provincie Murcia zeker goed doen ,,

 2. Geweldig nieuws voor deze regio, nu kunnen de Nederlanders alleen vanaf Eindhoven vliegen op Jan Javier en alleen op woensdag en zondag.
  Hopelijk gaat dat anders worden met Corvera airport, want Murcia is booming!
  Er is in deze regio zoveel moois te ontdekken qua cultuur en natuur en is nog lang niet ontdekt door het toerisme. Er zijn zoveel mooie resorts in deze regio zoals bijvoorbeeld Mosa Trajectum, waar je nog heerlijk van de rust kan genieten in een mooie villa met privé zwembad en maar 10 min rijden van Corvera airport.

 3. Héél goed nieuws voor de regio, een waarde stijging voor alle vastgoed!
  Wij in Corvera Golf resort gaan maar 5km moeten rijden naar de airport en zijn niet in de vluchtlijn gelegen, dus ideaal plekje om te verblijven, te kopen…

  1. Ik vind dit geen super nieuws. De vlieghaven van san javier voldoet aan alle eisen, een kleine aangename vlieghaven. Alles verloopt er altijd vlot. Dicht bij de deur. Hopelijk blijft ze open

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken