Search
menu
Search

21-D: balans van manifestaties in Barcelona en Catalonië

Oeps ... foto ontbreekt!

21-D: balans van manifestaties in Barcelona en Catalonië

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De dag dat de Spaanse ministerraad in Barcelona een bijeenkomst had werden er tientallen acties en manifestaties aangekondigd door diverse separatistische bewegingen in Catalonië. Uiteindelijk heeft de bijeenkomst tussen Pedro Sánchez en Quim Torra zonder al teveel problemen plaats kunnen vinden en werd ook de ministerraad zonder directe problemen gehouden in Barcelona.

Uiteindelijk werden er 12 personen gearresteerd, raakten er 51 personen gewond waaronder 30 Mossos d’Esquadra agenten en werden er veel wegen afgesloten in Catalonië en Barcelona wat uiteraard voor veel overlast zorgde.

Een van de eerste personen die werd aangehouden was een individu die al het materiaal bij zich droeg om molotov cocktails of een explosief te maken. Later werden nog diverse andere manifestanten aangehouden voor ordeverstoring en het aanvallen van agenten.

Er waren verschillende groepen van de Comités de Defensa de la República (CDR) aanwezig in het centrum van Barcelona waarbij ook leden van Arran en de CUP partij actie voerden. Er waren daarnaast manifestaties van Omnium Cultural en ANC die vredig en zonder problemen verliepen.

Het idee van de CDR om heel Catalonië plat te leggen en onbegaanbaar te maken is niet helemaal gelukt. Het lukte de CDR-leden wel om snelwegen en andere wegen af te sluiten maar op diverse plaatsen ontruimde de Catalaanse oproerpolitie de barricades waarbij ook veel schade werd veroorzaakt aan vangrails en het wegdek (door brandende banden).

Op een gegeven moment werd de journalist Cake Minuesa in zijn gezicht geslagen en werd dit door bijna iedereen in Spanje veroordeeld.

Er was ook een opvallend moment tijdens de manifestaties waarbij personen die zonder bivakmuts of helm of een bedekt gezicht lijnrecht tegenover relschoppers stonden die wel hun gezicht bedekten en een chaos op de weg hadden veroorzaakt.

Op de Avenida Drassanes in Barcelona moest de Catalaanse politie diverse keren optreden omdat ze bekogeld werden met stenen, verf en rookbommen. Ook op de Via Laietana en de Avenida del Parallel moest de Catalaanse oproerpolitie hard optreden en werd er door de luidsprekers “actuación policial inminente”.

 

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?