21-D: balans van manifestaties in Barcelona en Catalonië

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

21-D: balans van manifestaties in Barcelona en Catalonië

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De dag dat de Spaanse ministerraad in Barcelona een bijeenkomst had werden er tientallen acties en manifestaties aangekondigd door diverse separatistische bewegingen in Catalonië. Uiteindelijk heeft de bijeenkomst tussen Pedro Sánchez en Quim Torra zonder al teveel problemen plaats kunnen vinden en werd ook de ministerraad zonder directe problemen gehouden in Barcelona.

Uiteindelijk werden er 12 personen gearresteerd, raakten er 51 personen gewond waaronder 30 Mossos d’Esquadra agenten en werden er veel wegen afgesloten in Catalonië en Barcelona wat uiteraard voor veel overlast zorgde.

Een van de eerste personen die werd aangehouden was een individu die al het materiaal bij zich droeg om molotov cocktails of een explosief te maken. Later werden nog diverse andere manifestanten aangehouden voor ordeverstoring en het aanvallen van agenten.

Er waren verschillende groepen van de Comités de Defensa de la República (CDR) aanwezig in het centrum van Barcelona waarbij ook leden van Arran en de CUP partij actie voerden. Er waren daarnaast manifestaties van Omnium Cultural en ANC die vredig en zonder problemen verliepen.

Het idee van de CDR om heel Catalonië plat te leggen en onbegaanbaar te maken is niet helemaal gelukt. Het lukte de CDR-leden wel om snelwegen en andere wegen af te sluiten maar op diverse plaatsen ontruimde de Catalaanse oproerpolitie de barricades waarbij ook veel schade werd veroorzaakt aan vangrails en het wegdek (door brandende banden).

Op een gegeven moment werd de journalist Cake Minuesa in zijn gezicht geslagen en werd dit door bijna iedereen in Spanje veroordeeld.

Er was ook een opvallend moment tijdens de manifestaties waarbij personen die zonder bivakmuts of helm of een bedekt gezicht lijnrecht tegenover relschoppers stonden die wel hun gezicht bedekten en een chaos op de weg hadden veroorzaakt.

Op de Avenida Drassanes in Barcelona moest de Catalaanse politie diverse keren optreden omdat ze bekogeld werden met stenen, verf en rookbommen. Ook op de Via Laietana en de Avenida del Parallel moest de Catalaanse oproerpolitie hard optreden en werd er door de luidsprekers “actuación policial inminente”.

 

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.