21-D: balans van manifestaties in Barcelona en Catalonië

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De dag dat de Spaanse ministerraad in Barcelona een bijeenkomst had werden er tientallen acties en manifestaties aangekondigd door diverse separatistische bewegingen in Catalonië. Uiteindelijk heeft de bijeenkomst tussen Pedro Sánchez en Quim Torra zonder al teveel problemen plaats kunnen vinden en werd ook de ministerraad zonder directe problemen gehouden in Barcelona.

Uiteindelijk werden er 12 personen gearresteerd, raakten er 51 personen gewond waaronder 30 Mossos d’Esquadra agenten en werden er veel wegen afgesloten in Catalonië en Barcelona wat uiteraard voor veel overlast zorgde.

Een van de eerste personen die werd aangehouden was een individu die al het materiaal bij zich droeg om molotov cocktails of een explosief te maken. Later werden nog diverse andere manifestanten aangehouden voor ordeverstoring en het aanvallen van agenten.

Er waren verschillende groepen van de Comités de Defensa de la República (CDR) aanwezig in het centrum van Barcelona waarbij ook leden van Arran en de CUP partij actie voerden. Er waren daarnaast manifestaties van Omnium Cultural en ANC die vredig en zonder problemen verliepen.

Het idee van de CDR om heel Catalonië plat te leggen en onbegaanbaar te maken is niet helemaal gelukt. Het lukte de CDR-leden wel om snelwegen en andere wegen af te sluiten maar op diverse plaatsen ontruimde de Catalaanse oproerpolitie de barricades waarbij ook veel schade werd veroorzaakt aan vangrails en het wegdek (door brandende banden).

Op een gegeven moment werd de journalist Cake Minuesa in zijn gezicht geslagen en werd dit door bijna iedereen in Spanje veroordeeld.

Er was ook een opvallend moment tijdens de manifestaties waarbij personen die zonder bivakmuts of helm of een bedekt gezicht lijnrecht tegenover relschoppers stonden die wel hun gezicht bedekten en een chaos op de weg hadden veroorzaakt.

Op de Avenida Drassanes in Barcelona moest de Catalaanse politie diverse keren optreden omdat ze bekogeld werden met stenen, verf en rookbommen. Ook op de Via Laietana en de Avenida del Parallel moest de Catalaanse oproerpolitie hard optreden en werd er door de luidsprekers “actuación policial inminente”.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

29
Reageer op dit artikel

10 Comment threads
19 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Nel Blaauwiekel

Wat een lafbekken zijn die gasten zeg. Durven alleen maar als ze onherkenbaar gemaakt zijn. Bah bah, het zijn gewoon een stelletje hooligans, dus hersenloze wezens. Wees een vent en laat je bek zien. Oh nee want dan ziet iedereen dat je gewoon een domme hooligan ben.

JACOB

Heeft u het over de Spaanse oproer politie die dus totaal onherkenbaar en gemaskerd optreed en hun verplichte id nummer verborgen houden ( wat trouwens ook nog eens in strijd is met de Spaanse wetgeving want dit nummer moet TEN AL TIJDEN ZICHTBAAR zijn )!!!!!!!

JACOB

Het is in de nu reeds duidelijk dat deze zoveelste gewelddadige politie operatie (doelbewust door Spanje overheid uitgelokte politionele krachtmeting met de burgerbevolking) de Spaanse centrale regime weer Europees en internationaal meer dan zeer zuur gaat open breken. Blijkbaar denken deze heren en dames in hun Spaanse ministeriële pluche “machts”zetels nog steed dat zij in een (Franco) tijdperk leven waarbij zij de informatie omtrent wat zich gisteren in Catatonie en in het bijzonder in Barcelona echt heeft afgespeeld kunnen sturen, beheersen en inperken. Neen dus, er zijn ondertussen meerdere duizenden (ongefilterde) film’s, beelden en verslagen op het internet opgedaagd van… Lees verder »

Jopke

Nogmaals de zoveelste zever van JACOB…en dit gefrustreerd ventje kan zelfs op dit Nederlands forum nog niet voldoende foutloos schrijven, erger nog: als je zelfs Catalonië nog niet correct kan schrijven…tenzij je wel degelijk Catatonisch bent. Het laatste wat ik tegen jou nog wens te zeggen is het volgende: jij bent gewoon een oproerling, net als die andere betweter uit Valencia. Droom maar lekker verder over onafhankelijkheid, verder kom je met die rebellenbende toch niet. Doe maar verder met die provocatie vd indeps want daar zijn jullie mee begonnen met jullie referendum en het uitroepen vd onafhankelijkheid om daarna te… Lees verder »

NIEMAND

Wat een zielig ventje die JACOB. Probeer eens Nederlands te schrijven, Catalonië schrijf je met puntjes op de e. En films schrijf je zonder ‘.

Waarom plaats je je reacties niet op sites waar de door jouw vermelde “meerdere duizenden (ongefilterde) films, beelden en verslagen” zijn geplaatst.

En wat is er gister dan echt gebeurd? Een journalist aangevallen omdat de beste man wilde informeren wat er zich echt in Barcelona afgespeelde? Oproerkraaiers die de politie aanvallen en de hele boel vernielen? In scene gezet, wat een gelul, ga je onzin lekker ergens anders uitkraaien.

JACOB

De toekomst zal wel uitwijzen wat de gevolgen zijn voor de Catalaanse samenleving van deze zoveelste uiterst onverstandige optreden van het Spaanse centralistische regime (dat een aantal zo ongelukkig zijn met deze realiteit dat ze het nodig vinden mij daar dus persoonlijk voor aan te vallen, het zij maar zo, ik kan tegen meer dan één stootje). Voor het overige zijn er nu dus veel meer als voldoende gewone Catalaanse burgers, vooral jong maar ook oud, om persoonlijk en uit eigen ervaring (niet via “ik heb gehoord” of “de tv en krant hebben verklaart”) te getuigen van wat er gisteren… Lees verder »

Juan74

Er zijn hier mensen die nu ineens spreken over ¨gelul¨ en ¨geneuzel¨
Diezelfde mensen reageren echter op elk artikel als het gaat over onafhankelijkheid en politieke zaken. Ik raak daar ernstig van in de war moet ik zeggen, want is het niet zo ¨wil je de wereld verbeteren, begin dan bij jezelf??¨
Wellicht dat deze mensen zelf het goede voorbeeld kunnen geven en kunnen stoppen met reageren. Kennelijk bestempelen ze hun eigen reacties ook als gelul en geneuzel.
Ik merk wel dat de afhankelijkheid van bepaalde chemische stoffen bij bepaalde personen helaas nog niet minder is geworden, maar dat even ter zijde.

Miel

Juan(74), het is al een tijdje geleden dat je nog eens iets met inhoud hebt geschreven. Het lijkt er op dat je vooral de ‘leukste’ wil zijn en ik moet toegeven dat je daar ook in slaagt. De stortvloed van cynische humor en treffende beeldspraak waarvan je ons dagelijks laat genieten is écht outstanding. Robke, Jobke en nog enkele anderen kunnen je écht niet evenaren ook al doen ze nog zo hun best om in je voetsporen te treden. Uiteraard weten we intussen ook allemaal wel dat wat je schrijft niet ernstig te nemen is en zeker niet kwetsend bedoeld… Lees verder »

Miel

Al dat gelul over meerderheden die al of niet onafhankelijkheid willen is eigenlijk nergens op gebaseerd bij gebrek aan een correct uitgevoerd referendum. Een dergelijk referendum is momenteel niet mogelijk aangezien het door de nationale regering, blijkbaar gesteund door de grondwet, wordt verboden en gesaboteerd. Dus zonder een wijziging van (de interpretatie van ?) de grondwet zullen we nooit weten hoe de meerderheid in Catalonië en Baskenland over onafhankelijkheid denkt. Hou dus maar op met dat ‘geneuzel’. Wat we wél weten is dat de Catalaanse regering wél een referendum wou maar dat de nationale regering alle middelen (zelfs geweld) heeft… Lees verder »

Hans van Dalen

“Blijkbaar gesteund door de grondwet”. Precies Miel, daarvoor is die grondwet er. Zo zullen we in Nederland of België ook nooit precies weten wat burgers vinden over invoering van de doodstraf en deze dus ook niet zal worden ingevoerd, omdat het onderwerp grondwettelijk niet referendabel is. Hetzelfde geldt voor een referendum over onafhankelijkheid in Catalonië; niet referendabel volgens de Spaanse grondwet.

Miel

Hans, dat een referendum verboden is staat niet expliciet in de Spaanse grondwet. Het is een interpretatie door het Grondwettelijk Hof van teksten die betrekking hebben op de soevereiniteit van het Spaanse volk en de eenheid van Spanje. Rekening houdend met enerzijds de relatie tussen politiek en rechtspraak in Spanje en anderzijds het feit dat deze interpretatie er gekomen is op vraag van Rajoy schrijf ik dus welbewust ‘blijkbaar’. Ik neem aan dat je weet dat de vraag tot aanpassing van de grondwet actueel is en dat je ook weet dat Sanchez een beperkt referendum en een beter statuut voor… Lees verder »

hans van dalen

“Hans, dat een referendum verboden is staat niet expliciet in de Spaanse grondwet. ”

Nee, een referendum is niet verboden, maar bepaalde onderwerpen mogen niet worden geagendeerd.
Het artikel over de ondeelbaarheid van het land Spaanse staat al sinds 1978 in de grondwet, en daarom is een vraag over afscheiding van een deel van de natie niet referendabel. Rajoy had hier niets mee van doen.

Miel

Sorry, Hans, maar ook wat het onderwerp van een referendum wel of niet mag zijn is niet expliciet in de grondwet vermeld. Het verbod steunt alleen op een interpretatie van het Grondwettelijk Hof, wel degelijk op vraag van Rajoy. “…De Spaanse regering heeft op verzoek van de Partido Popular (PP) een verzoek ingediend bij het Grondwettelijk Hof om te oordelen over het referendum in Catalonië. De twaalf rechters van dit Tribunal Constitucional hadden donderdagavond in een spoedbijeenkomst slechts enkele uren nodig om tot de conclusie te komen dat het Catalaanse referendum in strijd is met de Spaanse grondwet en dat… Lees verder »

only_me

Julie Nederlanders zouden het toch moeten weten dat zonder het winnen van de 80-jarige oorlog hier iedereen nu Castilians zou spreken en het Nederlands al lang verdwenen zijn of alleen nog als borentaal zal bestaan. Iets wat bijvoorbeeld Rivera wil als hij zegt, dat ambtenaren in Catalonië geen Catalaans meer hoeven te spreken.

Niemand

Hey only_you, we spreken nog steeds Nederlands in Nederland. En het is geen “boren” taal, in ieder geval voor mij niet. Wellicht een foutje van je Google translator? Prima idee toch dat er in Catalonië meerdere talen worden gesproken, ook ambtenaren. Catalaans, Spaans, Engels, …

only_me

In mijn commentaar schreef ik “ZOUDEN”. Jij denk dus niet indien NL nog steeds Spaans zou zijn dat het Nederlands dan een taal van de tweede rang zou zijn? Dat Spanje dan zeker onder Franco ook het Nederlands zou verboden hebben? Ook nog vandaag willen politici zoals Rivera dat ambtenaren in C geen Catalaans meer moeten spreken.

NIEMAND

Hey ONLY_YOU, wat een gelul! Nederland is Nederland en men praat daar Nederlands. Heeft Franco helemaal niets mee te maken. Onzin verhaal, waarom schrijf je niet dat als de Moren in Al-Andalus waren gebleven men nu Arabisch zou spreken in Catalonië. Je spreekt jezelf verder ook lekker tegen, eerst schrijf je “Iets wat bijvoorbeeld Rivera wil als hij zegt, dat ambtenaren in Catalonië geen Catalaans meer HOEVEN te spreken” omdat daarna maar even te veranderen naar “Ook nog vandaag willen politici zoals Rivera dat ambtenaren in C geen Catalaans meer MOETEN spreken”. Lijkt me sterk dat Rivera het Catalaans wil… Lees verder »

only_me

“https://www.google.nl/amp/s/amp.elperiodico.com/es/politica/20180213/polemica-iniciativa-ciudadanos-lenguas-cooficiales-funcionarios-6622862”. De link waar Rivera zegt dat amtenaren in regionen met twee talen niet meer de regionale taal zouden moeten spreken. Of zoek naar Rivera, fucionario, inmersión, lingüistica, Cataluña. Het is en voorbeeld waar de (tweede) partij van Spanje maar toe wil. Zou zo een wet in Brussel in kracht zijn (dwz. dat geen ambtenaar moet niet meer Nederlands kunnen) weet iedereen wat dat op den duur betekent.

NIEMAND

ONLY_YOU, in de bron die je vermeld suggereert de partij van Rivera dat mensen niet verplicht Catalaans zouden moeten weten om een functie als ambtenaar te beoefoenen. Wellicht niet zo’n slecht idee, op de Balearen bijvoorbeeld zijn er geen dokters meer te vinden omdat ze de taal niet volledig spreken. Waarom deze mensen geen kans geven om naast andere talen die ze spreken ook Catalaans te leren, vind je dat wellicht een probleem? Heeft overigens helemaal niets te maken dat mensen geen Catalaans meer MOETEN of mogen spreken zoals je suggereert.

only_me

Niemand: Een tekort aan huisartsen/leraren/ezv. is er ook in NL. Ik stel als oplossing voor dat mensen uit het buitenland het werk kunnen doen en dan zoals het voor u geen probleem is dat het niet verplicht is Nederlands te spreken, alleen Engels. Zeker dan met het resultaat dat de voertaal op scholen/gemeenten/ezv alleen Engels zou zijn.

feolavh@hotmail.com

De overgrote meerderheid van de pro-onafhankelijken, en ook de Catalaanse regering, keuren alle vorm van geweld af, hetgeen blijkt uit de jaarlijkse manifestaties met 1 miljoen deelnemers. Dat er toch relletjes zijn geweest is lijkt weer een bron van vreugde voor Rivera (C’s) en Casado (PP) die het hebben over de angst van de mensen in Catalonië en een “gegijzeld” Catalonië. Zwaar overtrokken. Wat de mensen in Spanje willen dat lijkt duidelijk te zijn: hoe velen Catalonië ook bekritiseren, het mag niet onafhankelijk worden. Wat de mensen in Catalonië willen, tja, “maar 47% wil onafhankelijkheid”. Inderdaad, en maar 36% wil… Lees verder »

Niemand

Feola, onafhankelijheid met 47% waarvan een aantal hun gezicht bedekt en de boel verziekt en vernielt. De politie aanvallen, journalisten lastig vallen, … Is de overige 53% het daar mee eens? Overigens zou je de bronnen van de aantallen die je noemt wellicht kunnen vermelden om iets van geloofwaardigheid aan je reactie toe te voegen.

only_me

80 % van de Catalanen willen een referendum schreef Feola heel duidelijk in zijn commentaar. 80% is toch ver weg de meerderheid. Tenminste volgens mij. Bovendien schreef Feola dat maar 36 % zeker bij Spanje willen blijven.

Juan74

Goed om te zien dat er gewoon 3 mensen zeggen hoe het is en dat het gewoon relnichten zijn die zichzelf heel stoer vinden….CDR….wat een onvoorstelbare stakkers zijn dat zeg. Na vandaag, zal niemand dat soort mafkezen nog serieus nemen, als dat het ¨leger¨ is dat der herr P. en Torra voor ogen hadden, dan zijn zowel zij, als het CDR nog meer dan eerder, volkomen door de mand gezakt. En kunnen we dan nu met echte serieuze mensen gaan praten om ¨het geschil¨ voor eens en altijd goed op te lossen? De rest van Spanje toont al tijden aan… Lees verder »

Jordi

Catalonië is geen Spanje.

Eric

Is voor mij onbegrijpelijk dat het kennelijk nog steeds is toegestaan om met bedekt gezicht te ”demonstreren”; zou onmiddellijk en keihard moeten worden aangepakt / neergeslagen want het is voor iedereen duidelijk dat de intenties van deze personen geheel fout zijn.

Robert Lemm

Net zoals in het Baskenland, wil ook de meerderheid in Catalonië geen afscheiding van Spanje.

Jordi

Praat geen poep Robert. De meerderheid is voor afscheiding. De laatste verkiezingen gemist, blinde vink?

Eddy

Dit zijn geen stakers maar waardeloos gespuis.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.