menu: rubrieken, zoeken & meer

Voorlopig nog geen virusmutatie gevallen bekend in Spanje (UPDATE)

Salvador Illa / La Moncloa
Beeld: Salvador Illa / La Moncloa

Voorlopig nog geen virusmutatie gevallen bekend in Spanje (UPDATE)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nadat het afgelopen weekend bekend werd dat er in het Verenigd Koninkrijk (VK) gesproken wordt over een virusmutatie die besmettelijker is dan het oorspronkelijke coronavirus, besloten landen als Nederland, België en daarna in totaal 15 EU-landen vliegverboden in te stellen. Verder melden landen buiten het VK dat er besmettingsgevallen bekend zijn maar voorlopig geeft het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid aan dat er in Spanje nog geen gevallen van de virusmutatie bekend zijn, wat volgens de minister Illa niet betekent dat deze er niet zijn.

UPDATE 21 december: Na een nieuwe EU-vergadering heeft Spanje samen met Portugal besloten dat vanaf dinsdag 22 december er een vliegverbod komt voor alle reizigers die vanuit het Verenigd Koninkrijk op verschillende manieren (vliegtuig, trein, ferry) naar Spanje reizen behalve reizigers met de Spaanse nationaliteit en officiële inwoners (residentes) van Spanje.

Spanje heeft op zondag na een Europees spoedoverleg over de vliegverboden besloten voorlopig nog geen vliegverbod in te stellen voor vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk en meer controles uit te voeren na aankomst op de vliegvelden door middel van o.a. PCR-tests.

In Spanje heeft men besloten nog even te wachten met een vliegverbod omdat ze liever zien dat er een antwoord komt vanuit de EU. Op maandag wordt er opnieuw vergaderd binnen de EU en de kans is groot, zeker omdat al 15 van de 27 EU-landen vliegverboden hebben ingesteld, dat ook Spanje met een vliegverbod voor vluchten en elke andere vorm van personentransport uit het VK zal komen.

Verder heeft de minister van Volksgezondheid Salvador Illa maandag in een interview aangegeven dat er in Spanje nog geen besmettingsgevallen van de virusmutatie SARS-COV-2 VUI 202012/0 bekend zijn. Maar Illa benadrukt dat dit niet betekent dat ze er niet zijn, ze zijn voorlopig alleen nog niet gedetecteerd. 

Illa waarschuwde echter dat Spanje het tweede land in de EU is wat betreft het aantal covid-19-stammen of mutaties (cepas de covid-19) en het vijfde of zesde land in de wereld. 

Ondanks deze nieuwe mutatie waar iedereen zich zorgen om maakt zegt de minister dat deze justitie geen invloed heeft op het huidige vaccin waarmee men in Spanje op 27 december begint met inenten.