menu: rubrieken, zoeken & meer

Wat gaat er deze week beslist worden wat betreft corona maatregelen in Spanje?

Wat gaat er deze week beslist worden wat betreft corona maatregelen in Spanje?
Beeld: 123rf

Wat gaat er deze week beslist worden wat betreft corona maatregelen in Spanje?

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Niemand weet waar de premier van Spanje samen met de regionale premiers over gaat praten en wat er beslist wordt tijdens de speciale conferentie die woensdagmiddag plaats moet vinden. Over het algemeen hoeven we zo vlak voor de kerst geen grote wijzigingen te verwachten in Spanje maar niets is zeker. Dus wat gaat er beslist worden over de eventueel te nemen corona-maatregelen?

Dat is natuurlijk de vraag waar niemand op dit moment een antwoord op heeft. Een noodtoestand is lastig omdat de twee vorige noodtoestanden door het Hooggerechtshof illegaal werden verklaard dus dat risico wil de Spaanse regering niet lopen. Daarnaast is het zo dat de regionale overheden de controle hebben over de regionale corona-maatregelen omdat de situatie niet overal gelijk is in Spanje en de regionale premiers ook niet op eenzelfde lijn zitten.

Wat wel bekend is, is dat er vijf autonome regio’s zijn die weer een mondkapjesplicht in de buitenlucht willen invoeren, dat zijn Andalusië, Castilla-La Mancha, Valencia regio, Galicië en het Baskenland. In de Valencia regio en Galicië wil men dat er een landelijk georganiseerd beleid komt voor wat betreft de coronapas-verplichting en dat dit niet meer per regio anders is. Maar daar zullen diverse autonome regio’s zoals Madrid, Castilië en León en Extremadura weer niet blij mee zijn.

Zo heeft de rebelse regiopremier Ayuso van de Madrid regio al aangegeven dat zij geen extra maatregelen wil nemen, dit terwijl de situatie er niet beter op wordt in de regio waar ook de drukste stad van Spanje te vinden is en waar de straten overvol zijn.

Of er ook extra maatregelen komen is nog maar de vraag al willen corona-experts wel dat dit vanwege de opkomst van de Omicron-variant gebeurt. Deze experts willen ook dat de mondkapjesplicht op alle momenten weer terugkeert maar ook dat de nachthoreca zoals discotheken dicht gaat en dat men weer thuis moet werken. Verder raden deze experts aan geen kerst diners en bijeenkomsten te houden in privé- en werksfeer.

Ook in Spanje maakt men zich zorgen om de opkomst van de Omicron-variant die nu nog niet dominant is maar dat wel kan worden. Waar men zich dan het meeste zorgen om maakt is niet zozeer het aantal besmettingen maar meer de ziekenhuis en intensive care opnames. Op vrijdag werd melding gedaan van 6.667 Covid-patiënten in de Spaanse ziekenhuizen, 5,35% van de totale capaciteit. Het aantal intensive care (UCI) patiënten is gestegen naar 1.306 in heel Spanje wat gemiddeld 13% is van de capaciteit.

Catalonië is de autonome regio waar de meeste Covid-patiënten in ziekenhuizen liggen met 1.740 waarvan 338 op de intensive care wat 25% van de capaciteit is. In de Madrid regio liggen 781 Covid-patiënten in het ziekenhuis (4,4%) waaronder 153 Covid-patiënten in de UCI (13%) gevolgd door de Valencia regio met 740 ziekenhuis-patiënten (6,9%) waaronder 150 ic-patiënten (19%). Het aantal ic-patiënten in Navarra en La Rioja is weliswaar lager dan eerder genoemde regio’s maar het bezettingspercentage is met respectievelijk 20% en 22% wel hoger.