Spaanse komkommer oorzaak van salmonella-uitbraak in Nederland, Noorwegen en Zweden

Spaanse komkommer oorzaak van salmonella-uitbraak in Nederland, Noorwegen en Zweden
Beeld: Canva

Spaanse komkommer oorzaak van salmonella-uitbraak in Nederland, Noorwegen en Zweden

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALMERÍA – Uit onderzoek van de autoriteiten in Noorwegen blijkt dat komkommer die in Spanje geteeld werd de oorzaak is van een salmonella-uitbraak. Het gaat om tientallen bevestigde gevallen in Noorwegen vanaf eind oktober tot begin december. Er waren ook 24 ernstige gevallen waarbij ziekenhuisopname nodig was. Het aantal besmettingen dat gerelateerd zijn aan de Spaanse komkommer is minstens 26 in Zweden, 72 in Noorwegen en een nog te bepalen aantal in Nederland. In alle gevallen gaat het om dezelfde variant van het Salmonellavirus en genetische studies bevestigen dat er een gemeenschappelijke bron is. 

‘Het onderzoek bewijst dat verschillende partijen komkommer die bij één Spaanse teler vandaan komen de hoogstwaarschijnlijke oorzaak zijn van de uitbraak’ volgens dierenarts Heidi Lange, raadgever van het Noorse Instituut voor Volksgezondheid. Gelukkig beschouwt men de uitbraak in Noorwegen al als beëindigd. De besmette partijen komkommer zijn teruggeroepen. Wel wordt er nog extra opgelet om te zien of er toch nog nieuwe gevallen gemeld worden. 

‘Bijna negentig procent van de geïnfecteerden hebben komkommer gegeten in de week voor ze ziek werden’, meldt het bericht van de Noorse overheid. Het was wel moeilijk om erachter te komen waar het dan precies vandaan kwam, want komkommer wordt gewoonlijk veel gegeten in Noorwegen. Daarom werd er breed onderzoek gedaan, totdat ontdekt werd dat het waarschijnlijk was dat het ging om een partij komkommers uit Spanje. De uitbraak was in heel Noorwegen, slechts in één provincie zijn geen gevallen van het salmonellavirus aangetroffen. 

Gezien deze informatie heeft het Spaanse Agentschap voor Voedselveiligheid (Aesan) opgeroepen tot ‘voorzichtigheid’ om ‘geen alarm te slaan’ rond de uitbraak van salmonella die is geregistreerd in Noorwegen, Zweden en Nederland. Het bureau, verbonden aan het ministerie van Consumentenzaken, is van mening dat de ‘mogelijke Spaanse oorsprong’ van de voedingsmiddelen ‘niet wordt bevestigd’ en dat de informatie die door Noorwegen is gerapporteerd via het EU-Rapid Alert System (Rasff) ‘niet doorslaggevend’ is, noch is het ‘voldoende geverifieerd.

Salmonella agona is een serotype van salmonella. Er waren nog geen grote uitbraken geweest in Noorwegen. Symptomen van salmonellose zijn diarree, hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid en mogelijk koorts. Normaal gesproken is er geen medicatie of behandeling nodig om te genezen van salmonella.

Ga naar de inhoud