skip to Main Content

3.000 manifestanten op de been in Salt voor coëxistentie

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

GIRONA – (Redactie) Zaterdag zijn ongeveer 3.000 protestanten de straten van het dorp Salt opgegaan om te demonstreren voor betere coëxistentie onder het motto “we leven in Salt, vreedzaam en goed”. Deze demonstratie komt als antwoord op de problemen de laatste weken met immigranten in het Catalaanse dorp. Twee dagen geleden stierf een Marokkaanse jongen nadat deze voor de politie vluchtte wat uitliep op een rel voor het politiekantoor waarbij containers in de fik werden gestoken en drie personen werden aangehouden. Daarvoor waren er ook al problemen tussen buitenlanders en Spaanse inwoners van het dorp.

De problemen die het dorp Salt nu schijnt te hebben lijkt veel op de veel grotere problemen die nog niet zo lang geleden te merken waren in Franse steden als Parijs en Marseille. In Salt is het aantal buitenlanders in nog geen tien jaar tijd toegenomen van 6% naar 43%, en dat met maar 27.673 inwoners. De Spanjaarden en Catalanen die in Salt wonen zeggen voor de televisiecamera’s dat ze geen problemen hebben met de vele duizenden buitenlanders die in hun dorp zijn komen wonen. Of dit ook nog zo is na de vele problemen op de straten van Salt is niet helemaal zeker. In ieder geval is de stad op dit moment overgenomen door de politieagenten waarvan er de laatste dagen meer naar de stad zijn gekomen.

Problemen

Wanneer de problemen precies zijn begonnen is niet helemaal bekend maar op 8 januari raakte een Marokkaanse jongen zwaar gewond nadat deze uit een raam was gesprongen toen hij achtervolgd werd door de politie. Schijnbaar werd de jongen bij een routinecontrole van de politie aangehouden met zijn auto waarna hij wegrende en een gebouw binnenging waar hij uit het raam sprong. De jongen is op 20 januari in het ziekenhuis overleden.

Als antwoord op deze politieactie verzamelden zich op 14 januari zo’n honderd jongeren tussen de 9 en 14 jaar oud voor het politiekantoor van Salt waarbij uit protest diverse containers in brand werden gezet. Bij deze vandalistische acties werden uiteindelijk drie jongeren gearresteerd. Diezelfde nacht nog werden er vijf auto’s en zeven scooters in de fik gezet door onbekenden. Hierbij raakten ook de nabijgelegen gebouwen beschadigd en moesten de brandweer en de politie op komen draven. In een van de getroffen gebouwen woonde een familie met twee kinderen die rennend hun huis moesten verlaten om niet door de rook verstikt te raken.

Volgens de burgemeester van Salt zijn de vandalisten geen inwoners van Salt zelf maar komen deze uit omliggende dorpen als Lloret de Mar, Celrà en Figueres. Volgens de burgemeester zijn er nooit problemen geweest tussen de autochtone inwoners en immigranten en is het altijd rustig in Salt omdat iedereen prettig samenleeft.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend